Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Τέλος στις "μαιμού" συνταγές ΙΚΑ από 15/4

Θέμα: Σχετικά με την εκτέλεση συνταγών ιατρών συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ από 1-4-2011
Σχετικό: Έγγραφο μας με αριθμ. Πρωτ.Γ55/836/21-3-2011
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού  εγγράφου σας γνωρίζουμε  ότι, από 1-4-2011 ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ θα εκδίδουν είτε,
α) ηλεκτρονικές συνταγές επιλέγοντας ως φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε
β) συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τα συνταγολόγια του Ιδρύματος που θα τους διατεθούν.
Κατόπιν αυτού παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας ότι από 15-4-2011 δεν θα γίνονται δεκτές οι συνταγές που αναγράφονται στα λευκά έντυπα των ανωτέρω ιατρών
.


Πηγή: www.fskilkis.gr

Την Δευτέρα 4/4 αποφασίζει η Αττική για τον ΟΠΑΔ


Στη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, που συγκαλείται τη Δευτέρα 4/4, παρέπεμψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος τη λήψη απόφασης σχετικά με το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι φαρμακοποιοί στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, λόγω οφειλών του Οργανισμού.
Μετά τη διαβεβαίωση του διοικητή του ΟΠΑΔ Κυριάκου Σουλιώτη πως οι πληρωμές έχουν ήδη αρχίσει ο κ. Λουράντος σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως είναι πράγματι θέμα χρόνου να πληρωθούν και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας καθώς τα χρήματα όντως έχουν αποδεσμευτεί - κάτι πάντως που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.
Θέτοντας δύο προϋποθέσεις, αφενός οι πληρωμές να επιβεβαιωθεί πως βρίσκονται σε εξέλιξη και αφετέρου να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για τις οφειλές του 2010 -κάτι που αναγνώρισε πως ήδη υπάρχει-, ο κ. Λουράντος είπε πως η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει αναστολή του εμπάργκο και να δώσει και περιθώριο μέσα στον Απρίλιο για να εξοφληθούν και οφειλές του 2010.
Ο κ. Λουράντος απέδωσε πάντως στην εμπλοκή των Μέσων Ενημέρωσης και την κίνηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου να «ξεσηκώσει τον κόσμο» το γεγονός πως το πρόβλημα βαίνει προς λύση καθώς, όπως είπε, εκκρεμούσε επί ένα μήνα και κανείς δεν έκανε τίποτα.
Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά ανακοίνωσαν αναστολή του εμπάργκο από αύριο 1/4 στους ασφαλσιμένους του ΟΠΑΔ.
 
Πηγή: newsbeast.gr 

Διευκρίνηση για την έναρξη εφαρμογής του REBATE

Στα τιμολόγια που θα κόψουμε αυτές τις μέρες θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της κλιμακωτής επιστροφής ποσού ανά Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Όπως μας ενημέρωσε ο ΠΦΣ, τα τιμολόγια υποβάλλονται κανονικά, όπως και πριν, προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εφαρμογή του Rebate θα γίνει από τα Ταμεία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο 3918/2011, εφόσον η πληρωμή γίνει στις νόμιμες προθεσμίες.

Επιστολή ΦΣΑ προς τον αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη


Κύριε Υπουργέ,
Με τον υπ’ αριθ. 3918/2011 νόμο ορίζεται ότι πλέον, όλες οι συνταγές που εκτελούνται στα φαρμακεία μας, χρειάζεται να αναγράφουν δοσολογικό σχήμα για όλα τα φάρμακα που περιέχουν, ανεξαρτήτου ποσότητας εμβαλαγίων. Συνταγή η οποία δε φέρει δοσολογικό σχήμα, δεν θα αποζημιώνεται από τα ταμεία.
Παρά τις προφορικές σας διαβεβαιώσεις στον Πρόεδρο του ΦΣΑ, κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχουμε που να διαφοροποιεί την πρωτοφανή και ανεφάρμοστη αυτή διάταξη (για ποιο λόγο απαιτείται δοσολογία για το ένα (1) εμβαλάγιο;).
Θεωρούμε ότι, όπως έχετε δηλώσει τελευταία, εξακολουθεί να σας ενδιαφέρει η μη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που θα υποστούν από αύριο, όταν κανένας γιατρός δεν θα αναγράφει τη δοσολογία στις συνταγές και αναγκαστικά δεν θα εκτελείται καμία συνταγή η οποία δεν θα φέρει δοσολογικό σχήμα από τα φαρμακεία μας. 
Επειδή γνωρίζετε πολύ καλά ότι κανένας νόμος δεν τροποποιείται με προφορικές υποσχέσεις, επειδή κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν μας έχει επιβεβαιώσει τις δικές σας διαβεβαιώσεις και τέλος επειδή αρκετά έχουμε υποστεί από τις αδικαιολόγητες απορρίψεις των συνταγών μας και τις καθυστερήσεις των πληρωμών μας από τα ασφαλιστικά ταμεία, σας ενημερώνουμε ότι από αύριο 1/4/2011 καμία συνταγή δεν θα εκτελείται στα φαρμακεία μας χωρίς να υπάρχει για όλα τα φάρμακα δοσολογικό σχήμα.
Προφανώς και για αυτή την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων θα φταίνε πάλι οι φαρμακοποιοί και όχι η πολιτική ηγεσία που δεν έχει ποτέ καμία απολύτως ευθύνη και για τίποτα.


Μετά τιμής,
Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωνσταντίνος Λουράντος                          Ηλίας Γιαννόγλου

Λουράντος - Αμπατζόγλου στην Κοινωνία Ώρα... Μηδέν (κυριολεκτικά) MEGA 31-03-2011

Ως φαρμακοποιοί θεωρούμε αδιανόητο δημοσιογράφοι που υποτίθεται ότι ασκούν λειτούργημα, ως άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, να αμφισβητούν ανοιχτά τα λεγόμενα των εκπροσώπων μας και να υποστηρίζουν με θέρμη τις θέσεις της κυβέρνησης.

Όπως πολύ σωστά τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ.Λουράντος, αν δεν είχαν ευαισθητοποιηθεί τα ΜΜΕ και δεν βλέπαμε κάμερες με ουρές στα γραφεία του ΟΠΑΔ, η κυβέρνηση δεν θα νοιαζόταν καθόλου για τις πληρωμές μας. Πληρωμές οι οποίες επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε με όλη τη δύναμή μας που αφορούν λογαριασμούς από τον Ιούνιο του 2010 έως και σήμερα που μιλάμε. Για διάστημα δηλαδή 9 (!!!) μηνών χορηγούμε ως φαρμακοποιοί τα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ με δικά μας κεφάλαια. Από αυτό και μόνο το γεγονός

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου ΦΣ Ηρακλείου


          Οι φαρμακοποιοί του νομού Ηρακλείου σε έκτακτη ΓΣ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28/03/11 αποφάσισαν να διακόψουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους των παρακάτω ασφαλιστικών ταμείων. ΟΠΑΔ (Δημόσιο)-ΤΑΠΟΤΕ-ΤΑΣ-ΤΣΑΥ-ΔΕΗ. Η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης θα σταματήσει μόλις οι παραπάνω οργανισμοί εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. 

Το ΔΣ του ΦΣΗ

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Πληρωμές ΟΓΑ!

Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε απόψε ο ΟΓΑ. Συνεπής για πρώτη φορά μέσα στο 2011 λοιπόν, ο ΟΓΑ κατέβαλλε τις πληρωμές που αφορούν τους λογαριασμούς φαρμακείων μηνός Ιανουαρίου 2011 (ακριβώς στις 45 ημέρες μετά την κατάθεση συνταγών).

Σε καλή μεριά συνάδελφοι!

Λουράντος-Λοβέρδος στο "Καλημέρα Ελλάδα"

Από το 35'16'' και μετά εμφανίζεται ο Υπουργός Υγείας και αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΦΣΑ

http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=r6x9_v_chu_t0g%3d

Kοινή συνέντευξη Τύπου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (29/3)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλημέρα. Ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας, είστε εδώ, για να αποτυπωθεί στην κοινή γνώμη με τρόπο ανάγλυφο το τι ακριβώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και το τι ακριβώς πρέπει να γίνει εδώ και τώρα για το καλό των συμπολιτών μας που πάσχουν από βαρείες ασθένειες και ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο.
Ας μου επιτραπεί ένα πολύ πολύ σύντομο ιστορικό. Όταν ξεκίνησε η κινητοποίηση των φαρμακοποιών τον Μάρτιο, αρχές Μαρτίου, με είχατε ρωτήσει εδώ σ' αυτή την αίθουσα και σας είχα πει ότι το Υπουργείο θεωρεί αδικαιολόγητη την καθυστέρηση της πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ, που αποτελεί φαινόμενο κακοδιοίκησης εδώ και 8 περίπου χρόνια. 

ΙΚΑ

Κι ενώ οι πληρωμές μας καθυστερούν και τα εκατομμύρια πηγαινοέρχονται από τα Ταμεία στις τηλεοράσεις και από τις πρωϊνές εκπομπές σε κάποιο τούνελ από όπου κανείς δε βρίσκεται να τα ανασύρει (πάντως οπουδήποτε πλην των λογαριασμών μας)...
Κι ενώ το ΙΚΑ προ ημερών ενημέρωσε τους Ιδιώτες Ιατρούς να παραλάβουν Συνταγολόγια του ΙΚΑ (καλό είναι για μας να γλιτώσουμε και τις χειρόγραφες)...
Ήρθε κι η στιγμή να χαλάσουμε και λίγες χιλιάδες ευρώ -από αυτές που περισσεύουν- για την παραγγελία των Ατομικών Συνταγολογίων, τα οποία θα καταστήσουν άχρηστα τα Συνταγολόγια, που παραγγέλθηκαν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, που θα προκύψουν από τους Ιδιώτες Ιατρούς (οι ανάγκες), που κλήθηκαν να τα ζητούν από 1-4 (τα Συνταγολόγια), που...

Αθάνατη Ελληνική Γραφειοκρατία. Ακολουθεί ένα μόνο δείγμα προς απλή επαλήθευση:

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%911%CE%964691%CE%A9%CE%93-97

O Yπουργός Υγείας στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA 29-03-2011


Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" (video)

«Αν ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ υπογράψει τις οφειλές προς τους φαρμακοποιούς για το 2010, εμείς δεν έχουμε λόγο να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θ. Αμπατζόγλου, υπογραμμίζοντας όμως ότι, ακόμη κι όταν γίνει αυτό, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα γραφειοκρατίας ώσπου τα χρήματα να φθάσουν στα χέρια των φαρμακοποιών.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA», ο κος Αμπατζόγλου παραδέχθηκε ότι υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία του κόσμου που δεν φταίει σε τίποτα, όμως οι φαρμακοποιοί έχουν φθάσει στο έσχατο σημείο.
«Να πληρωθούμε ζητάμε, γιατί πολλοί από εμάς αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια που έχουν. Οι τράπεζες ζητάνε τα δάνεια. Υπάρχουν κατασχετήρια, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να πληρωθούμε τις οφειλές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αλλά υπάρχουν παλιές οφειλές επτά μηνών σε πολλές περιπτώσεις» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Ο κος Αμπατζόγλου, πρόσθεσε ακόμη πως το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δ. Σ. για να καθορίσει την στάση του. «Έχουμε κοινωνική ευθύνη και το καταλαβαίνουμε», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, παραδέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων των φαρμακοποιών και υποστήριξε πως έως τα τέλη Απριλίου θα δοθούν άλλα 250.000.000 ευρώ που αφορούν οφειλές του 2010.

Πηγή: www.pharmacorner.grΠροσφυγή φαρμακαποθηκάριων στο ΣτΕ για την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και νομολογία η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με την οποία απαγορεύθηκε η εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 28 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι αναρμοδίως εκδόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ η απόφαση απαγόρευσης των φαρμάκων, καθώς αρμόδιος για την έκδοση είναι ο υπουργός Υγείας και σε κάθε περίπτωση έπρεπε να εκδοθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΦ και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Επιπλέον, στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι με την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η οικονομική ελευθερία των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος, ενώ επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι ήταν προσχηματική από την πλευρά του ΕΟΦ η έλλειψη φαρμάκων και πολύ περισσότερο σε σημείο που να κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να κινδυνεύει, σημειώνει ο Σύλλογος, καθώς υπάρχουν και τα "γενόσημα" φάρμακα, τα οποία είναι νόμιμα αδειοδοτηθέντα φάρμακα και φθηνότερα των επωνύμων.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, από πουθενά δεν προκύπτει η έλλειψη στην ελληνική αγορά των 28 φαρμακοσκευασμάτων, αλλά ούτε υπάρχουν στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς στα συγκεκριμένα φάρμακα. Εξάλλου, οι ελλείψεις αυτές μπορούσαν να αναπληρωθούν με εισαγωγές κατόπιν πρωτοβουλίας του ΕΟΦ.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, η απαγόρευση εξαγωγών παραβιάζει παράλληλα και τις διατάξεις περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών, της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΔ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ


ΠΡΟΣ:τον Πρόεδρο του ΠΦΣ, κο Θ. Αμπατζόγλου

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας και έπειτα από συνεννόηση και ενέργειες του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα θέλαμε να επαναδιστυπώσουμε τον προτεινόμενο προγραμματισμό των πληρωμών των υποχρεώσεων του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς ως εξής:

1ον, όπως αναφέρεται στην αττό 23/3/2011 επιστολή μας, υπεγράφησαν εχθές χρηματικά εντάλματα ύψους 100 εκατ. € για την πληρωμή φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα. Τα χρήματα αυτά αφορούν τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2011. Όπως ήδη γνωρίζετε, λόγω της μετατροπής του ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό ταμείο, η πληρωμή των μελών σας θα γίνεται εφ' εξής απ' ευθείας από τις περιφερειακές μας υπηρεσίες, με την όλη διαδικασία να ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

2ον, για τον προγραμματισμό της κάλυψης των υποχρεώσεων του Οργανισμού μέχρι τις 31/12/2010, υλοποιείται άμεσα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και, στη βάση αυτής, θα καταβάλλουμε οφειλές που αντιστοιχούν σε λογαριασμούς μέχρι και τον Οκτώβριο τον 2010 (υποβολές Νοεμβρίου 2010), τον Απρίλιο του 2011. Οι λογαριασμοί του τελευταίου διμήνου του 2010 θα εξοφληθούν εντός του Αυγούστου του 2011.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, παράλληλα, θα εξοφλούνται εντός 45 ημερών οι τρέχουσες υποβολές λογαριασμών για το 2011.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Κυριάκος Σουλιώτης
Δημοσιεύτηκε: 28/03/2011

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Καλό Τριήμερο σε όλους!

Οι farmakopoioi εύχονται σε όλους να περάσουν ένα ευχάριστο τριήμερο, με τις οικογένειές τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ραντεβού την Δευτέρα πίσω από τον... πάγκο με γεμάτες πλέον τις μπαταρίες και πάνω από όλα με πολλή δύναμη για την συνέχεια!

Στους συναδέλφους που εφημερεύουν αυτές τις ημέρες ευχόμαστε καλό κουράγιο!!!

Η Συντακτική Ομάδα

Σε 48ωρη απεργία στις 29 και 30 Μαρτίου οι γιατροί του ΙΚΑ

Το θέμα των συμβάσεων όλων των γιατρών, η υπαναχώρηση της διοίκησης του ΙΚΑ αλλά και η διάλυση του τομέα της περίθαλψης και το κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων, οδήγησαν τους γιατρούς του ΙΚΑ σε νέες κινητοποιήσεις. Στις 29 και στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.
Οι γιατροί ζητούν, μεταξύ άλλων, ανανέωση όλων των γιατρών με σύμβαση έργου και προσλήψεις περίπου 1.400 γιατρών, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αλλά και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.
Tην Τετάρτη 30/3 απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η λίστα με τα 51 φάρμακα που δεν θα συνταγογραφούνται

Γνωστά παυσίπονα όπως το salospir 500, η ασπιρίνη (extra 650+65), το kalmol extra, το φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση των ιλίγγων vomex, τα γνωστά αντιισταμινικά phenergan και clarityne, το buscopan για τις γαστρεντερικές παθήσεις, το fucidin-h για τις φλεγμονές του δέρματος και τα βλεννολυτικά - αντιβηχικά σιρόπια bisolvon, mucosolvan, mucothiol και sinecod δεν θα συνταγογραφούνται από γιατρούς. Για την ακρίβεια, ακόμη κι αν συνταγογραφούνται, το κόστος τους δεν θα καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα εν λόγω φάρμακα και άλλα 38 περιλαμβάνονται στην περίφημη «αρνητική λίστα φαρμάκων».

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος, τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει αγώνα για την εφαρμογή του
αντικαπνιστικού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας είχε εισηγηθεί πριν από περίπου πέντε μήνες, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων διακοπής καπνίσματος από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η εισήγηση προέβλεπε συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, προέβλεπε συμμετοχή 75% για τους υγιείς καπνιστές που απευθύνονται σε κέντρα διακοπής καπνίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την «αρνητική λίστα φαρμάκων» εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επίσης, έχει συνταχθεί και η «θετική λίστα» των φαρμάκων που θα συνταγογραφούνται και θα καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τιμολόγησής τους από το υπουργείο Ανάπτυξης.

http://www.tovima.gr/files/1/2011/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/arnhtikilistafynta.pdfΠηγή: www.tovima.gr


(Σ.Σ. Αυτά θα ισχύουν ΟΤΑΝ τεθεί η λίστα σε εφαρμογή)

Εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ από τα φαρμακεία του Ι.Κ.Α.


Μετά από "συμφωνία μεταξύ της Διοίκησης του ΟΠΑΔ και του Ι.Κ.Α." και λόγω της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά, από την Πέμπτη 24 Μαρτίου, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου θα μπορούν να εξυπηρετούνται από φαρμακεία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους δωρεάν από τα εξής φαρμακεία:

Φαρμακεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Διεύθυνση, Φαξ

Κεντρικό Φαρμακείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Κ.Φ.) Αγίου Κωνσταντίνου 16, 10841 Αθήνα (210-5200022) 210-5200021
Φαρμακείο του Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθήνας, (6ο ) Παράσχου 23, 11 473 Γκύζη (210-6495246) 210-6495281 
Φαρμακείο του 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθήνας, (7ο ), Αγίου Λουκά 53, 11 144 Αθήνα (210-2282325) 210-2282325 
Φαρμακείο του 3ου Νοσοκομείου Βραχείας Νοσηλείας, (3ο), Καποδιστρίου 4, 10 682, Πλ. Κάνιγγος Αθήνα (210-3899135) 210-3808457 
Φαρμακείο του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών, (1ο) Τέρμα Ζαΐμη, 15 127 - Μελίσσια Αττικής (210-8042322) 210-8042459 
Παράρτημα Κεντρικού Φαρμακείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Κ.Φ. Παράρτημα) Πειραιώς 167, 18233 Ρέντης (210-4815417) 210-4838008

Επισημαίνεται ότι η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται καθημερινά 11 π.μ. - 2 μ.μ.. Επίσης, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ δεν παραπέμπονται στις Επιτροπές Φαρμάκων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Πηγή: Το Βήμα, skai.gr (23/3/2011) 
Aναδημοσίευση από www.f-kosmos.gr

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Επιστολή ΦΣΑ προς τον αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

            Βάσει του άρθρου 72  του Ν. 3918/2011 «το δοσολογικό σχήμα που αναφέρεται στα εγκεκριμένα στοιχεία του φαρμάκου, αναγράφεται υποχρεωτικά στη συνταγή ανεξάρτητα του αριθμού των εμβαλλαγίων».
            Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τροπολογία που ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή ότι η αναγραφή της δοσολογίας είναι υποχρεωτική άνω των δυο (2) εμβαλλαγίων.
            Την Παρασκευή 18/3/2011, σε συνάντηση που είχατε με τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Α. Κ. Λουράντο, τον διαβεβαιώσατε ότι  μέχρι 1/4/2011 καμία συνταγή δεν θα απορριφθεί λόγω έλλειψης δοσολογίας από κανένα ασφαλιστικό ταμείο αλλά θα ισχύσει ότι ισχύει μέχρι σήμερα. Το ίδιο βράδυ μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία σας με τον Πρόεδρο, τον διαβεβαιώσατε πως ενημερώσατε όλους τους Προέδρους και τους Διοικητές των Ταμείων και ότι δεν πρόκειται να απορριφθεί καμία συνταγή καθώς πως θα υπάρξει και νέα νομοθετική ρύθμιση.
            Παρόλα αυτά, από τη Δευτέρα 21/3/2011 λαμβάνουμε έγγραφα από ταμεία όπως ο ΟΓΑ και το ΙΚΑ που μας ενημερώνουν ότι το ως άνω άρθρο τίθεται σε ισχύ από 2/3/2011. Όπως καταλαβαίνετε, ούτε οι φαρμακοποιοί είναι ενημερωμένοι αλλά κυρίως ούτε οι γιατροί για το άρθρο αυτό και σίγουρα δεν μπορεί να ισχύσει αναδρομικά για ευνόητους λόγους. Τι θα γίνουν οι συνταγές που έχουν εκτελεσθεί μέχρι σήμερα στα φαρμακεία μας με το ισχύον καθεστώς; Θα απορριφθούν;!

            Ως εκ τούτου, σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν λυθεί το ως άνω πρόβλημα, θα μας αναγκάσετε να διακόψουμε την πίστωση σε όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία, από 1/4/2011 μη δυνάμενοι να υποστούμε άλλο ένα πλήγμα.

           
Μετά τιμής,
Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Κωνσταντίνος Λουράντος                 Ηλίας Γιαννόγλου

Eπιστολή Κ.Λουράντου προς Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αναφερόμενος στον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το λιανεμπόριο αλλά και στην άρση των περιορισμών που οδηγούν σε στρεβλώσεις τον ανταγωνισμό», φέρατε σαν παράδειγμα τα βρεφικά γάλατα πρώτης ηλικίας που διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.
Όπως αναφέρετε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αλλά ακούσαμε και στα χθεσινά βραδινά δελτία ειδήσεων, αναφέρατε πως «σήμερα είναι εξωφρενικό ένα ζευγάρι μέσα στην κρίση να πληρώνει το βρεφικό γάλα που διατίθεται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία προς 26 Ευρώ, ενώ μπορεί να πληρώνει το μισό σε ένα σούπερ μάρκετ».
Προφανώς είστε εντελώς ανενημέρωτος και αυτό δεν μας προξενεί εντύπωση. Ανενημέρωτοι όμως είναι και οι συνεργάτες σας, οι οποίοι σας οδηγούν στο να κάνετε δηλώσεις εκτός πραγματικότητας, αναζητώντας μετά μανίας τρόπους να πλήξετε σαν κυβέρνηση για ακόμα μια φορά το φαρμακείο. Είναι γεγονός ότι κάνετε προσπάθειες να προστατεύσετε τον πολίτη από την αισχροκέρδεια και προσπαθείτε να το επιτύχετε με τον ίδιο τρόπο που σώσατε τον πολίτη από τους τρομοκράτες.
Είστε απόλυτα ικανός στο να παραπληροφορείτε τον κόσμο και τοποθετείστε επάξια στη λίστα των εκπροσώπων του ελληνικού έθνους που δεν ενδιαφέρονται για την ουσία, για την αλήθεια, αλλά για τη δική τους και μόνο προβολή.
Για την ενημέρωσή σας και μόνο, σας αναφέρουμε τα εξής:
Για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας δεν ζητήσαμε αποκλειστικότητα αλλά ήταν απόφαση της τότε κυβέρνησης και μάλιστα με ορισμένη λιανική τιμή, η οποία προκύπτει από τη χονδρική πολλαπλασιαζόμενη με υποχρεωτικό ορισθέν ποσοστό 15%. Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος που προκύπτει από την πώληση γάλατος δεν ξεπερνά το 9%. Αν βέβαια αφαιρέσουμε από αυτό τα ληγμένα γάλατα τα οποία δεν επιστρέφονται, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν κερδίζουμε τίποτα. Θα ήταν πολύ σημαντικό λοιπόν και θα προσφέρατε πολλά αν με τη δεδομένη κατάσταση, μας αναλύσετε πως είναι δυνατόν να μειώσετε, όπως ισχυρίζεστε, την τιμή του γάλατος στο 50%. Όσοι είναι γνώστες του αντικειμένου (και αποδεδειγμένα όχι εσείς), γνωρίζουν ότι η τοποθέτησή τους στα φαρμακεία έγινε αποκλειστικά και μόνο επειδή τα φαρμακεία διημερεύουν και διανυκτερεύουν, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν με ωράριο καταστημάτων.  Και όπως πραγματικά ισχύει, το 90% περίπου της κίνησης των προϊόντων αυτών από τα φαρμακεία, γίνεται κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.
Με την πρόταση σας αυτή να πάρετε τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα φαρμακεία και να τα βάλετε στα σούπερ μάρκετ (με την οποία δεν διαφωνούμε), θα επιτύχετε να ψάχνουν τα νεαρά ζευγάρια να βρουν γάλα για το νεογέννητό τους αλλά δεν θα το βρίσκουν και εμείς απλώς θα τους λέμε να αποταθούν στο διημερεύον ή διανυκτερεύον σούπερ μάρκετ του κ. Χρυσοχοΐδη.
Ας μην ξεχνάμε κύριε Χρυσοχοΐδη ότι αποτελεί κοινωνικό αμάρτημα η πολιτική χωρίς αρχές και η πολιτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Και αυτό βιώνουμε σήμερα.       
                       
Μετά τιμής,
Κωνσταντίνος Λουράντος 

ΦΣΑ: Ενημέρωση για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ

Ο Φ.Σ.Α. αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ώστε να τους ενημερώσει έντιμα, υπεύθυνα και ειλικρινά για τη μέχρι σήμερα διαμορφωμένη κατάσταση σχετικά με την άρση της πίστωσης, που έχει επιβάλλει προς το ασφαλιστικό τους Ταμείο.

Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση της Κυβέρνησης, μέσω των φιλικών προς αυτήν ΜΜΕ, διαστρεβλώνει πλήρως την κατάσταση και δημιουργεί την εντύπωση ότι για όλα φταίνε οι φαρμακοποιοί. Ουδέν όμως ανακριβέστερο από αυτό.
Μέχρι σήμερα, ο ΟΠΑΔ (Δημόσιο) οφείλει στα μέλη μας λογαριασμούς 8–10 μηνών, το οποίο σημαίνει ότι εμείς έχουμε χορηγήσει για το παραπάνω χρονικό διάστημα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ φάρμακα, καλύπτοντας όλες τις φαρμακευτικές τους ανάγκες, πληρώνοντας τις εταιρείες και τους προμηθευτές μας τοις μετρητοίς, χωρίς να έχουμε λάβει ούτε ένα Ευρώ από τον ΟΠΑΔ κατά παράβαση του νόμου του Ελληνικού κράτους (και με τη συνενοχή της κυβέρνησης), που ορίζει ότι πρέπει να πληρωνόμαστε εντός 45 ημερών.
Αποτελεί επίσης απίστευτη υποκρισία να έρχεται η κυβέρνηση και δια των εκπροσώπων της, να δηλώνει τη συμπάθειά της για τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις και έχοντες την ανάγκη Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, που φθάνουν μέχρι και 5.000 Ευρώ. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός  ότι υποχρέωσε τα φαρμακεία από το Σεπτέμβριο του 2010 να δίνουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στους ασφαλισμένους με ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους, το οποίο δεν καλύπτει τα έξοδα μας. Αυτό δεν το έκανε για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο επειδή οι εταιρείες σταμάτησαν να δίνουν τα φάρμακα αυτά προς τα νοσοκομεία, ισχυριζόμενες ότι τα νοσοκομεία έχουν να τις πληρώσουν εδώ και τρία χρόνια!
Σήμερα, ο ΟΠΑΔ δεν έχει πληρώσει ούτε ένα Ευρώ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που έχουμε χορηγήσει στους ασφαλισμένους του από τον 9/2010, κατά παράβαση πάλι του νόμου που ορίζει ότι ειδικά για αυτά τα φάρμακα, πρέπει να πληρωνόμαστε άμεσα. Σημειωτέον δε, ότι εμείς οι φαρμακοποιοί όταν προμηθευόμαστε αυτά τα φάρμακα, τα πληρώνουμε στους προμηθευτές μας σχεδόν τοις μετρητοίς.
Ποιος λοιπόν κοροϊδεύει ποιον; Και με ποιο ηθικό ανάστημα τοποθετούν τους ασφαλισμένους απέναντι στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι οι μόνοι που εδώ και τόσα χρόνια προστατεύουν την υγεία τους, όταν το κράτος αδιαφορεί;
Ας αποταθούν λοιπόν οι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ κι ας ρωτήσουν που πήγαν τα χρήματά που δίνουν για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και με ποιο τρόπο κατέρρευσε το ασφαλιστικό τους ταμείο. Και ας απαιτήσουν το αυτονόητο: να δώσουν τα οφειλόμενα που αφορούν την υγεία τους, σε αυτούς που τους στηρίζουν και είναι ουσιαστικά στο πλευρό τους.

Μετά τιμής,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος           Ηλίας Γιαννόγλου

Σχετικά με τη μη αποζημίωση φαρμάκων των οποίων οι ενδείξεις δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση »Σχετικά:
1.  Το  Γ55/780/28.06.2010  έγγραφο  του  ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ  με  τίτλο: ««Μη  αποζημίωση
φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές ορίζονται στην εκδοθείσα από
τον  ΕΟΦ  Περίληψη  Χαρακτηριστικών  του  Φαρμακευτικού  Προϊόντος,  από  το  ΙΚΑ‐
ΕΤΑΜ»
2.Νόμος Ν.3457/2006 (ΦΕΚ Α’93)  άρθρο 8 παρ.4
3.  Το  Γ55/640/24.07.2008  έγγραφο  του  ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ  με  τίτλο:   «Ενδείξεις για τις οποίες η
δαπάνη φαρμάκων δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς»4.  Το  Γ55/645/02.09.2008 έγγραφο του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ με τίτλο: «Ενδείξεις για τις οποίες η
δαπάνη φαρμάκων δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς»
Θέτουμε  υπόψη  σας  ότι  κατά  τον  έλεγχο  της  συνταγογραφίας  έχουν
παρατηρηθεί  αυξημένα  περιστατικά  συνταγογράφησης  φαρμάκων  που  δεν
καλύπτονται από την Κοινωνική Ασφάλιση. Κατόπιν αυτού με το παρόν έγγραφο σας
υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:

Σχετικά  με  την  έλλειψη  φαρμάκων  που  χορηγούνται  κατά  τη  διάρκεια  βραχείας νοσηλείας σε Κρατικά Νοσοκομεία»


Σχετικά:
1. Το  Γ55/797/15.09.2010  έγγραφο  με  τίτλο  «Έγκριση  καταλόγου  χορηγούμενων
φαρμακευτικών  ιδιοσκευασμάτων  βάσει  των  διατάξεων  της  παρ.2  του  άρθρου  12
του Ν.3816/2010 (Α΄, 6)».
2. Το  Γ55/507/03.11.2005  έγγραφο  με  τίτλο  «Συνταγογράφηση  κυτταροστατικών
φαρμάκων»
3. Το Γ55/674/21.01.2009 έγγραφο με τίτλο «Χορήγηση Ερυθροποιητικών Παραγόντων
σε  Νεφροπαθείς  που  υποβάλλονται  σε  αιμοκάθαρση,  αυξητικής  ορμόνης  και
                          
παραγόντων  αποσιδήρωσης  από  φαρμακεία  Κρατικών  Νοσοκομείων  σε
ασφαλισμένους ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ.»
Καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί περιστατικά ασφαλισμένων του
ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ στους οποίους δεν χορηγούνται φάρμακα κατά τη διάρκεια βραχείας
νοσηλείας σε Κρατικά Νοσοκομεία λόγω ελλείψεων διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ

Συνταγολόγια ΙΚΑ θα παραλάβουν οι Ιδιώτες Ιατροί ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ από 1-4-2011!
Δύο μπλοκ οι Ιδιώτες, ένα οι συμβασιούχοι του ΙΚΑ.
Δε χρειάζονταν θεώρηση οι συνταγές που εξέδιδαν μέχρι τώρα, αφού επισημαίνεται ότι από 1-4  χρειάζονται!! Χρειάζεται όμως η αναγραφή δοσολογικού σχήματος (καλά αυτό ακόμα παίζεται σε ένα περίεργο παιχνίδι δεξιοτήτων.. βρες το σωστό).
Αναλυτικότερα:http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G55_836_21-3-2011.pdf

Προσεχώς... τα βρεφικά γάλατα στα super market!

Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ του θεσµικού πλαισίου για το λιανεµπόριο αλλά και η άρση περιορισµών που οδηγούν σε στρεβλώσεις τον ανταγωνισµό αποτελούν µια ακόµα παρέµβαση στην οποία προχωρά το υπουργείο. Η παρέµβαση αυτή αφορά περιορισµούς που ισχύουν σε συγκεκριµένες αγορές του λιανεµπορίου και οι οποίες πρόκειται να αρθούν.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έφερε ως παράδειγµα την απαγόρευση πώλησης βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας από τα σούπερ µάρκετ που ισχύει σήµερα. Οπως είπε, σήµερα είναι εξωφρενικό ένα ζευγάρι µέσα στην κρίση να πληρώνει το βρεφικό γάλα που διατίθεται αποκλειστικά και µόνο από τα φαρµακεία προς 26 ευρώ, ενώ µπορεί να πληρώνει το µισό σε ένα σούπερ µάρκετ, προαναγγέλλοντας έτσι την απελευθέρωσητης πώλησής τους και από τα σούπερ µάρκετ. Επιπλέον αναφέρθηκε και σε αλλαγές που έρχονται και στις κεντρικές αγορές χονδρικής πώλησης νωπών προϊόντων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για τις οποίες είπε ότι θα εξελιχθούν σε σύγχρονα επιχειρηµατικά πάρκα τροφίµων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Ντίνος Ρόβλιας είπε ότι το επόµενο διάστηµα θα διενεργηθεί µελέτη από ανεξάρτητο σύµβουλο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δύο αγορών και των ακινήτων που διαθέτουν. 

Πηγή: www.tanea.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Π.Φ.Σ ΓΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ
Αθήνα, 21/3/2011
Αριθμ. Πρωτ. 3097


ΠΡΟΣ
- Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης
Κύριο Γιώργο Κουτρουμάνη
- Γενική Γραμματέα
Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Κυρία Αθηνά Δρέττα


Στον Ν. 3918/11 το άρθρο 72 παρ. 1 ορίζει:
"Η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των τριάντα ημερών θεραπείας που προβλέπεται στο ν. 3457/2006 βάσει του δοσολογικού σχήματος που αναφέρεται στα εγκεκριμένα στοιχεία του φαρμάκου, το οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά στη συνταγή ανεξάρτητα του αριθμού των εμβαλλαγίων. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα όπου εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή και η δίμηνη συνταγή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως προβλέπεται στο π.δ. 121/2008."
Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει από πλευράς Υπουργείου Εγκύκλιος προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία να διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται η αναγραφή δοσολογίας στην περίπτωση συνταγογράφησης ενός κυτίου, γιατί είναι προφανές ότι το ένα κυτίο δεν μπορεί να διαμοιραστεί. Μέχρι σήμερα.....
τα ταμεία, οι συνταγογράφοι γιατροί και οι φαρμακοποιοί εφήρμοζαν τις οδηγίες του υπουργείου με βάση το έγγραφο το οποίο επισυνάπτουμε.
Επειδή ορισμένες φαρμακευτικές υπηρεσίες ταμείων, διερμηνεύοντας στρεβλά το νόμο, απαιτούν την αναγραφή δοσολογίας ακόμα και στην περίπτωση ενός κυτίου, οδηγούμαστε σε αδυναμία εκτέλεσης συνταγών με αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.
Παρακαλούμε για τις επείγουσες ενέργειές σας και την αποστολή επείγουσας οδηγίας προς τα ταμεία.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΦΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Εκτακτη ενημέρωση ΦΣΑ 21/3/11


Την Παρασκευή 18/3/2011 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΠΑΔ συνάντηση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Π.Φ.Σ. και Φ.Σ.Π., με τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ και συζητήθηκε αφενός μεν το παράρτημα της Συλλογικής Σύμβασης που αφορά την υποβολή των συνταγών και αφετέρου οι τεράστιες καθυστερήσεις των πληρωμών μας.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, διευκρινίστηκε ότι σύμφωνα με το υπογραφέν από 25/2/2011 παράρτημα της Σ.Σ. μεταξύ ΟΠΑΔ και Φαρμακευτικών συλλόγων, δεν δύναται κανείς φαρμακοποιός να καταθέτει συνταγές απ’ ευθείας στο Δημόσιο, παρά μόνο μέσω Συλλόγων.
Επίσης, οι πληρωμές πλέον του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς, για όσους συλλόγους έχουν διανεμητικό λογαριασμό, θα γίνεται μέσω συλλόγων.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος που αναφέρεται στις καθυστερήσεις των πληρωμών μας από τον ΟΠΑΔ, κατατέθηκε εκ μέρους του Προέδρου του ΟΠΑΔ η εξής πρόταση:

Επιστολή ΦΣΑ προς την κα. Δρέττα


Αξιότιμη κυρία Γενικέ,
Με έκπληξή μας, ενημερωθήκαμε ότι σε τηλεοπτική εκπομπή του Αντέννα αναφέρατε ότι ουσιαστικά οι φαρμακοποιοί της Αττικής και του Πειραιά, ταλαιπωρούν χωρίς λόγο τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, αφού και πληρώθηκαν και γίνεται ρύθμιση πληρωμής των οφειλών του ταμείου για το έτος 2010. Αναφέρατε μάλιστα ότι έχουν δοθεί σε εμάς 4 δις ευρώ χωρίς βεβαίως να αναφέρετε πόσα μας χρωστάτε ακριβώς , όπως επίσης και ότι ενώ το Δημόσιο δεν μας πληρώνει από τον Μάϊο 2010, εντούτοις απαιτεί από εμάς να είμαστε συνεπείς οικονομικά στις υποχρεώσεις μας απέναντί του. Προφανώς αγνοείτε  τις δηλώσεις του τέως Προϊσταμένου σας και νύν Υπουργού Υγείας κ.Λοβέρδου, όπου δημοσίως έχει επανειλημμένως δεσμευτεί για αποπληρωμή των χρεών του 2010   μέχρι τέλος του προηγούμενου έτους …!!!! Θα μπορούσατε επίσης να επικοινωνήσετε και με τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτη, να σας ενημερώσει για το ύψος των χρεών του Δημοσίου, ώστε να μην βγαίνετε ανενημέρωτη στα κανάλια.   
Μάλιστα θέσατε την κινητοποίησή μας σαν αποτέλεσμα κομματικής αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό διαστρεβλώνοντας έτσι πλήρως την πραγματικότητα, προσπαθώντας να θέσετε την κοινή γνώμη απέναντί μας.
Κυρία Γενικέ, το έχουμε ξαναπεί.
Είναι δύσκολο να κοροϊδεύετε πολλούς για πολύ καιρό, όπως επίσης είναι απαράδεκτο να υπάρχει πολιτική χωρίς αρχές. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που υποσχέθηκε πολλές φορές και μάλιστα μέσω των ΜΜΕ ο Υπουργός Υγείας κ.Λοβέρδος :
Την εξόφληση των λογαριασμών μας και των υποχρεώσεων του Δημοσίου απέναντί μας για το 2010 και εξομάλυνση πληρωμής των οφειλών για το 2011. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείτε πολιτικό θέμα την αντίδρασή μας στην ασυνέπεια και την αφερεγγυότητα του κράτους όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι εντός μηνός θα κληθούμε να πληρώσουμε φόρους στο κράτος για εισόδημα που δεν έχουμε εισπράξει από αυτό.
Αναμένουμε άμεσα την απάντησή σας, γιατί και η κοροϊδία έχει τα όρια της.
                                                                                               
Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                             ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ             ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Kινητοποιήσεων συνέχεια για ΟΠΑΔ και λοιπά ταμεία

Το ΔΣ του ΦΣΑ σήμερα αποφάσισε συνέχιση της άρσης της πίστωσης τουλάχιστον μέχρι τέλος του μήνα  στα ασφαλιστικά ταμεία ΟΠΑΔ, ΕΤΕ, ΗΣΑΠ, ΤΥΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ