Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Την επιβολή προστίμων σε Glaxosmithkline εξετάζει η Επ. Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι GLAXOSMITHKLINE AEBE και GLAXOSMITHKLINE PLC δεν είχαν συμμορφωθεί με απόφαση που τις υποχρέωνε να εκτελούν παραγγελίες χωρίς περιορισμούς. Στις 5 Νοεμβρίου η απόφαση.
Την επιβολή προστίμου στις εταιρίες GLAXOSMITHKLINE AEBE και GLAXOSMITHKLINE PLC εισηγείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού για μη συμμόρφωση των δυο εταιριών με απόφαση που τις υποχρέωνε να εκτελούν χωρίς περιορισμούς, παραγγελίες για φάρμακα.  


Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 5.11.2014, κατόπιν σχετικής εισήγησης, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ αιτήσεων αναίρεσης κατά των υπ' αριθ. 2019/2009, 2100/2009 και 1983/2010 αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, για να εξετάσει τα θέματα που αναπέμφθηκαν.
Σύμφωνα με την εισήγηση, από την έρευνα της Υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία ότι οι εταιρίες GLAXOSMITHKLINE AEBE και η μητρική της GLAXOSMITHKLINE PLC καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά των αντιημικρανικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της οξείας κρίσης ημικρανίας για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2000 έως και το 2004, με στόχο τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών, μέσω της ολοσχερούς, και στη συνέχεια μερικής άρνησης, ικανοποίησης παραγγελιών του σκευάσματος IMIGRAN από φαρμακαποθήκες, στο βαθμό που ήταν συνήθεις βάσει των κριτηρίων που ορίστηκαν στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις C 468/06 έως C 478/06.
Επιπροσθέτως, η εισήγηση προσδιορίζει σε πέντε έτη περίπου, ήτοι από 8.8.2001 έως 1.9.2006, το χρονικό διάστημα της διαπιστωθείσας από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών μη συμμόρφωσης των προαναφερόμενων εταιριών με την υπ' αριθ. 193/ΙΙΙ/2001 απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία είχαν υποχρεωθεί να εκτελούν προσωρινά, χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, τις παραγγελίες για φάρμακα LΑMICTAL, IMIGRAN και SEREVENT κάθε είδους του συνόλου των συνεταιρισμών φαρμακοποιών και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την εισήγηση, από την έρευνα της Υπηρεσίας δεν προκύπτουν ικανά στοιχεία ότι οι ανωτέρω εταιρίες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά των φαρμάκων για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος στην κατηγορία των εκλεκτικών διεγερτών μακράς διαρκείας (SEREVENT) κατά το χρονικό διάστημα 2000 έως 2006.
Τέλος, η εισήγηση προτείνει ως κύρωση για τις διαπιστωθείσες από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών παραβάσεις των άρθρων 2 του ν. 703/1977 και 82 ΣυνθΕΚ ως προς το φάρμακο LAMICTAL για τις περιόδους από το Νοέμβριο 2000 έως το Φεβρουάριο 2001 και από 20.4.2001 έως 19.3.2002 την επιβολή προστίμουστις εταιρίες GLAXOSMITHKLINE AEBE και GLAXOSMITHKLINE PLC.
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.
 http://www.euro2day.gr/