Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Κουρουμπλής: Μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, αλλαγές στα ραντεβού


Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, και ριζικές αλλαγές από τον Ιούνιο στο σύστημα των ραντεβού, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 


Όσον αφορά τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, μιλώντας στο Mega o υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι συγκεκριμένες αποφάσεις θα υπάρξουν στο επόμενο δίμηνο - τρίμηνο.






Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα προβλέπεται η συμμετοχή στο φάρμακο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες.

«Δεν είναι δυνατόν εγώ να πληρώνω την ίδια συμμετοχή με έναν άνεργο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η συμμετοχή μπορεί να φτάνει και στο 80%» σημείωσε

Ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε στους προκατόχους του υποστηρίζοντας ότι «πριν από πέντε χρόνια η συμμετοχή ήταν στο 12% και πλέον έχει φτάσει στο 34% κατά μέσο όρο. Ο κόσμος πλήρωσε 300 εκατομμύρια. Δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό αυτό οι βιομηχανίες μέσω clawback; (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών). Το φορτώσανε όμως στον κόσμο».

Για το σύστημα των ραντεβού δήλωσε ότι από τον Ιούνιο το σύστημα των ραντεβού, θα γίνεται μέσω ίντερνετ και ο πολίτης θα απαλλαγεί από τα κόστη που υφίσταται. Πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται ο φάκελος ασθενούς. «Πάμε να νοικοκυρέψουμε τις στρεβλώσεις» σημείωσε. 

«Προτιμάμε να πάμε σπίτια μας παρά να είμαστε υποτακτικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. «Όλη η Ευρώπη καταλαβαίνει οτι δεν υπάρχει προοπτική με λιτότητα» πρόσθεσε. 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε δε ότι θα εκπλήξουν θετικά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα νοσοκομεία που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. 


Πηγή: http://www.skai.gr/