Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τελικά τί έγινε με την περιβόητη "μείωση χρηματοδότησης" των Νοσοκομείων

Tελικά μάλλον με τις λέξεις παίζουμε σε ένα θέμα που καίει τους πολίτες αλλά και τον υγειονομικό κόσμο γενικά.

Απ' ότι φαίνεται ακόμα και ο παραμικρός χειρισμός θα περνάει από το μικροσκόπιο, αλλά ας δούμε αν αυτό θα είναι με την παρουσία ή όχι ενδιάμεσου διαθλαστικού φακού:

Δείτε το ρεπορτάζ:



Παναγιώτης Κουρουμπλής: Δεν θα διαχειρίζονται οι διοικητές του ΕΣΥ κατά το δοκούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων

Από Βασίλη Βενιζέλο

"Δεν κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τα νοσοκομεία, αλλά δεν μπορούν να διαχειρίζονται τα αποθεματικά τους όπως νομίζουν οι διοικητές" δήλωσε το πρωί της Δευτέρας 2  Μαρτίου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM".

"Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Πρέπει να εξαντληθούν τα αποθεματικά και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα δώσουμε εμείς. Τον Ιανουάριο οι δαπάνες ήταν 87 εκατ. ευρώ και εμείς καλύψαμε 43 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα πληρώθηκαν από αποθεματικά", διευικρίνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων δεν πρόκειται να μείνουν ακάλυπτες χρηματοδοτικά και έσβησε κάθε ανησυχία περί δήθεν δραστικής περικοπής στην δημόσια επιχορήγηση του ΕΣΥ.

Μάκης Βορίδης στο ygeia360.gr: "Εγκληματικός" ο μηδενισμός των αποθεματικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ! 

Ως "εγκληματική" για την τύχη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ όλης της χώρας χαρακτηρίζει την Δευτέρα 2 Μαρτίου ο βουλευτής της Ν.Δ. και τέως υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στο ygeia360.gr την απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή να μηδενίσει τα αποθεματικά του συνόλου των νοσκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Ο Μάκης Βορίδης εξηγεί στο Ygeia360.gr ότι "εάν ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ δεν έχει χρήματα για να προμηθευθεί αντιρετροϊκά φάρμακα για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν  με HIV/AIDS, για παράδειγμα, ο διοικητής του εν λόγω νοσκομείου μπορεί να αξιοποιήσει μέρος των αποθεματικών του ιδρύματος προκειμένου να προμηθευθεί αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία θα τον καλύψουν έως την επόμενη κρατική επιχορήγηση. Εάν, όμως, το νοσοκομείο δεν διαθέτει αποθεματικό, τότε πως θα προμηθευθεί τα φάρμακα;".

Ο Μάκης Βορίδης κάνει επίσης λόγο για μεταφορά κονδυλίων από το 2014 στο 2015, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, "τα λεγόμενα" αποθεματικά είναι χρεωστούμενα των νοσοκομείων προς τρίτους, αφορούν το 2014 και αναμένουν ειδική νομοθετική διάταξη για να αποπληρωθούν...".

Άδωνις στο ygeia360.gr: Απίστευτη "γκάφα" η μεταφορά πληρωμών του 2014 στο 2015! 

Ως "απίστευτη 'γκαφα' στην οποία έσπρωξαν τον κ. Κουρουμπλή οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Υγείας" χαρακτηρίζει την Δευτέρα 2 Μαρτίου στο ygeia360.gr ο πρώην υπουργός Υγείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης την απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για μηδενισμό των αποθεματικών του συνόλου των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγεί στο ygeia360.gr ότι "τα λεγόμενα αποθεματικά ύψους συνολικά 45 εκατ. ευρώ δεν είναι καθαρά αποθεματικά, είναι τα χρεωστούμενα των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους για το 2014. Αυτά θα κατεβάλλοντο μετά από την ψήφιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα νομιμοποιούσε τις σχετικές δαπάνες, μία πάγια διαδικασία ετών. Με δεδομένο ότι οι δανειστές μας απαγορεύουν μεταφορά πληρωμών από το ένα έτος στο επόμενο, ο κ. Κουρουμπλής δημιουργεί τώρα μία 'τρύπα' 45 εκατ. ευρώ περίπου μέσα στο 2015, την οποία δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει".

Υπ. Υγείας: Άλλο αποθεματικό, άλλο ταμειακό υπόλοιπο 

"Θα πρέπει να γνώριζαν ήδη οι πρώην Υπουργοί Υγείας ότι είναι τελείως διαφορετική έννοια, το αποθεματικό των νοσοκομείων από το ταμειακό υπόλοιπο των νοσοκομείων. Νομίζω ότι το γνωρίζουν, αλλά προτιμούν πολιτικό παιχνίδι".

Αυτό τονίζει τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στο ygeia360.gr ο γενικός διευθυντής οικονομικών του Υπ.Υγείας, κ. Κομματάς, με αφορμή τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας.

πηγή: ygeia360