Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Hellas Pharm 2015- Ηπειρώτικο γλέντι Κυριακή 22 Μαρτίου, 15:30-17:30

Σας περιμένουμε όλους, στο φουαγιέ της κεντρικής αίθουσας, για να γευθούμε ηπειρώτικα εδέσματα και τσίπουρο και να χορέψουμε με την Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής «ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ». 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κ. Θεόδωρος Ντούσκας. Την ορχήστρα και το χορευτικό θα παρουσιάσει η πρόεδρος της Ένωσης κα Λίλιαν Παπαδοπούλου. 



Σύντομο ιστορικό της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής «ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ» 

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου «Το Κούγκι», είναι ένας πολιτιστικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1981 με σκοπό τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών της πατρίδας μας. 

Οι Χορευτικές ομάδες του Συλλόγου, διδάσκονται τους χορούς και τα τραγούδια όπως ακριβώς παρουσιάζονται στην περιοχή τους, μετά από λεπτομερή καταγραφή του τοπικού ιδιώματος από τους εκλεκτούς δασκάλους του Συλλόγου, κ.Τζένη Κωστούση και κ. Διονύση Κάρδαρη. 

Η Ένωση διαθέτει μία πλούσια Συλλογή Παραδοσιακών Φορεσιών, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών, που συμβάλλουν στην καλύτερη εμφάνιση των χορευτικών. 

Οι Χορευτικές ομάδες των Νέων αλλά και των Ενηλίκων, έχουν συμμετάσχει σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις. 


Ενδεικτικά αναφέρονται: 


1993 Γαλλία (1ο βραβείο EURO FETE) 


1994 Tel Aviv, ΙΣΡΑΗΛ - 2o Παλαιστινιακό Φεστιβάλ στη Ραμάλα (1ο βραβείο καλύτερης εμφάνισης ) 


1995 Βέλγιο (Μάϊος), Washington (Ιούνιος), Ελβετία-Ζυρίχη(Οκτώβριος) 


1996 Ρουμανία (Μάρτιος), Καναδάς-Montreal(Αύγουστος) 


1997, 1999 στο Πανηπειρωτικό Συνέδριο Αμερικής (Φλόριδα-Μαϊάμι) 


1998 Nότιος Αφρική-Γιοχάνεσμπουργκ(Οκτώβριος) 


1999 Καλιφόρνια-Σαν Φραντσίσκο(Ιούλιος) 


2000 Αίγυπτος - Κάϊρο-Αλεξάνδρεια(Μάρτιος), Κωνσταντινούπολη(Οκτώβριος) 


2001 Κύπρος-Λευκωσία(Φεβρουάριος) 


2002 Γερμανία(Νυρεμβέργη), Κύπρος-Λεμεσός(Σεπτέμβριος) 


2003 Αμερική (Φιλαδέλφεια) 


2004 Γερμανία (Νυρεμβέργη) 


2010 Τυνησία 


Με τη συνεργασία του κ. Ηλία Δήμα, Ομότιμου Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις, που σκοπό έχουν να προβάλλουν τα έθιμα της Ηπείρου. 

Ιδιαίτερα το ηθογραφικό έργο «Το Προξενιό της Λενιώς», παρουσιάστηκε πάνω από δέκα φορές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία. 

Επίσης έχει παρουσιάσει τρείς φορές σε εκδηλώσεις τoν παραδοσιακό Ηπειρώτικο Γάμο, τα τραγούδια του οποίου έχει κυκλοφορήσει και σε cd. 

Έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο, στο Θέατρο «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ», όπου παρουσίασε το 2010, την Αναβίωση των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων – Παιχνιδιών και Αναπαράσταση της Μουσικοχορευτικής Παράδοσης της Ηπείρου. 

Έχει παρουσιάσει με τη Χορευτική ομάδα των Νέων και των Ενηλίκων, «Χορούς και τραγούδια της Ηπείρου», στην εκπομπή της ΕΤ1 «Στην Υγειά μας» του Σπύρου Παπαδόπουλου, «Μουσική Παράδοση» του Παναγιώτη Μυλωνά, «Απόκριες-Χορούς και τραγούδια της Ηπείρου», με όλες τις Χορευτικές ομάδες του Συλλόγου. 

Όπως επίσης έχει παρουσιάσει μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στην Απελευθέρωση των Ιωαννίνων(1913) με όλες τις χορευτικές ομάδες του Συλλόγου. 

Τέλος οι Παιδικές χορευτικές ομάδες έχουν χορέψει και έχουν ψάλλει πολλές φορές τα Κάλαντα των Χριστουγέννων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και σε άλλους πολιτικούς της Ελλάδας και έχουν συμμετάσχει στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Παιδικών – Εφηβικών Χορευτικών Συγκροτημάτων στην Ελασσόνα κα σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. 

Όλες οι Χορευτικές ομάδες του Συλλόγου μας συμμετέχουν κάθε χρόνο στην Κοπή της Πίτας του Ηπειρώτη που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο ΣΕΦ.