Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Διευρυμένοι: Θάρρος ή Αλήθεια;

Με έκπληξη μου μεγάλη διάβασα ότι κάποιοι στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι την χρηματοπιστωτική ασφυξία στην οποία έχει επέλθει η χώρα και με απώτερο στόχο την διαιώνιση ενός ωραρίου λειτουργίας, που υποβαθμίζει τόσο το κύρος αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα του φαρμακείου, εδήλωσαν ότι με το διευρυμένο ωράριο «επιδοτούν την καθυστέρηση των πληρωμών» , ότι σε ένα «παραδοσιακό φαρμακείο η αναλογία φάρμακο /παραφάρμακο είναι 80/20 και πως οι διευρυμένο φτάνοντας την ως άνω αναλογία στο 50/50 είναι πλέον στην ευτυχή θέση να  χρηματοδοτήσουν την καθυστέρηση των 3-3,5 μηνών των πληρωμών.

Για να δούμε λοιπόν αν αυτό είναι δυνατόν ….  



Κατά την  δεκαετία 2000 – 2009 η αγορά των καλλυντικών αποτελούσε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη πορεία με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 4,9%, οι συνολικές πωλήσεις καλλυντικών (παραγόμενων και εισαγόμενων, σε τιμές χονδρικής).

 Από το 2010 και μετά όμως τα καλλυντικά κινούνται έντονα πτωτικά και σύμφωνα με έρευνα της ICAP οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά περίπου 25% περίπου την τριετία 2010 - 2012.

Οι εταιρείες του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ζήτηση και να συγκρατήσουν τις πωλήσεις τους, προχώρησαν σε γενναίες εκπτώσεις τόσο σε προϊόν όσο και σε αξίες. Μία προσφορά 1+1 για παράδειγμα μειώνει την αγορά στο 50% !!!

Η μείωση του κύκλου εργασιών στα φαρμακεία ήταν μεγαλύτερη ενώ σίγουρα ηχηρά μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στον συντελεστή καθαρών κερδών.  Η ένταση στον ανταγωνισμό οδήγησε σε κανιβαλισμό της αγοράς μειώνοντας στο ελάχιστο τον συντελεστή κερδοφορίας της κατηγορίας.
Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση λοιπόν:

Το φάρμακο παραμένει σε διατίμηση οπότε τα περιθώρια κέρδους είναι προκαθορισμένα από το κράτος. Το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων είναι διαστρωματωμένο και μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνει η χονδρική τιμή των φαρμάκων, ξεκινώντας από την κατηγορία κέρδους 0-50 ευρώ ΧΤ. Για λόγους απλότητας επέλεξα αυτήν την κατηγορία πωλήσεων που θα μας δώσει πρακτικά και το μεγαλύτερο κέρδος αφού παρουσιάζει και τον μεγαλύτερο συντελεστή κερδοφορίας.

Για κάθε 100 ευρώ πωλήσεων λοιπόν, έχουμε τα εξής:




Συμπέρασμα: Σε μία αναλογία πωλήσεων 50:50 το περιθώριο κέρδους των παραφαρμάκων/καλλυντικών δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μαθηματικά τις πωλήσεις και την καθυστέρηση των πληρωμών, ούτε καν για έναν μήνα . Για να μπορεί να γίνει αυτό θα πρέπει η αναλογία φαρμάκων καλλυντικών να είναι 1:5 για κάθε μήνα!

Συνειδητά ή όχι... προφανώς η δήλωση χαρακτηρίζεται ατυχής και ψευδής ! 

Μένει να αποδειχθεί αν έχουν γίνει 4000 προσλήψεις από την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου...μμ μ  




Πάνος Ζαρογουλίδης
Φαρμακοποιός, ΜΒΑ
Αντιπρόεδρος ΦΣ Πέλλας
Αντιπρόσωπος ΦΣ Πέλλας στον Π.Φ.Σ