Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Προειδοποίηση Λουράντου για την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ

Σαφείς αιχμές προς αυτούς που πιέζουν για απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία αφήνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη φαρμακευτική πολιτική.

Ο κ. Λουράντος κάνει λόγο για «εσωτερικούς» παράγοντες, οι οποίοι έχουν θέσει θέματα στους «θεσμούς», «ώστε να υλοποιηθούν με την δική τους δήθεν πίεση και... ευλογία. Είναι διακαείς πόθοι εσωτερικών 'αρπακτικών' που εξακολουθούν να πιέζουν κάθε τι που μπορεί να ενδώσει στις ορέξεις τους, ώστε να καρπωθούν οικονομικά οφέλη, κατά το γνωστό 'στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται'».
 

 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρεται στην απελευθέρωση της διακίνησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), θέμα το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το παρουσίαζε σαν προαπαιτούμενο των δανειστών. Σημειώνει δε, την αρνητική εμπειρία από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, οι οποίες «διαβεβαίωναν πως δεν θα συμβεί κάτι που το νομοθέτησαν αμέσως μετά (δες Άδωνι)».

Η απελευθέρωση της διάθεσης και των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ «που έχει ήδη νομοθετηθεί χαριστικώς από τον τέως Υπ. Υγείας και έχει γίνει αποδεκτό από προηγούμενη διοίκηση του ΠΦΣ , οδηγεί τα φάρμακα αυτά με μαθηματική ακρίβεια ΕΚΤΟΣ φαρμακείων» αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Λουράντος.

Η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από σούπερ-μάρκετ μετατρέπει τα φάρμακα αυτά «σε ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ προϊόντα τοποθετώντας τα σε ράφια κατανάλωσης και καταργώντας επιστημονικές συμβουλές, που σε κάποιες περιπτώσεις 'φρενάρουν' την κατανάλωση...», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και προσθέτει ότι «απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει η επιστήμη που θεωρεί τα ΜΥΣΥΦΑ φάρμακα που δεν έχουν σχέση ούτε με τον υπερκαταναλωτισμό ούτε με την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους. Υπάρχει το ιστορικό καθενός από αυτά τα φάρμακα, τα οποία για να 'γεννηθούν' πέρασαν από όλη την πολυετή διαδικασία έρευνας, παραγωγής και ελέγχου και που δεν μπορεί κανείς να απαξιώσει ούτε να τα θεωρήσει προϊόντα προς απλή κατανάλωση».

Η παρέμβαση του κ. Λουράντου έχει και χαρακτήρα προειδοποίησης προς την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι προτίθεται να υιοθετήσει την απελευθέρωση της διακίνησης των ΜΥΣΥΦΑ, όπως διευκρινίζει ο ίδιος στο Newsbomb.gr. «Τα λέω αυτά από καρδιάς» αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί την κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτού του είδους τις λογικές.