Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης στην Telegraph: "'Eχουμε απόθεμα πετρελαίου για έξι μήνες και φαρμάκων για τέσσερις"

Συμφωνία με τους δανειστές τη Δευτέρα προαναγγέλλει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε γερμανική εφημερίδα. Όμως την ίδια ώρα, δηλώνει ότι η χώρα είναι σε "κατάσταση οικονομικής πολιορκίας", σύμφωνα με την "The Telegraph".
Πιο συγκεκριμένα σε άρθρο του Ambrose Evans- Pritchard στην Βρετανική εφημερίδα, αναφέρεται ότι "η Ελλάδα συγκεντρώνει αποθέματα καυσίμων και φαρμάκων για να αντέξει σε μια μακρά πολιορκία και παράλληλα έχει θέσει κατά μέρος κεφάλαια εκτάκτου ανάγκης για να καλύψει τις ζωτικής σημασίας εισαγωγές τροφίμων"

Με δήλωση του στην "The Telegraph", ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δηλώνει ότι "ευτυχώς έχουμε απόθεμα πετρελαίου για έξι μήνες και φαρμάκων για τέσσερις", ενώ δηλώνει ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα εργάζεται στο σενάριο ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν οι Έλληνες δεν συμφωνήσουν με τις υφεσιακές απαιτήσεις τους, στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Συνεχίζοντας ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι μια ειδική πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα σωματεία και τις ιδιωτικές τράπεζες, δουλεύει πυρετωδώς σε μια "αίθουσα πολέμου" κοντά στο γραφείο του, ασχολούμενη με τα πολύτιμα αποθέματα και τις προτεραιότητες.
Η εισαγωγή τροφίμων έχει εξαιρεθεί από τα capital control που επιβλήθηκαν τη προηγούμενη εβδομάδα. Δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στη χώρα, αποτρέποντας μια πιθανή καταστροφή στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, αναφέρει το δημοσίευμα.
Περιμένω συμφωνία τη Δευτέρα
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι περιμένει πως τη Δευτέρα θα υπάρξει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.
"Περιμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία τη Δευτέρα... Ανεξαρτήτως του αν η πλειοψηφία θα ψηφίσει 'ναι' ή 'όχι' στο δημοψήφισμα", δήλωσε ο έλληνας υπουργός στη γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
"Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι η προσφορά δεν βρίσκεται στο τραπέζι - φυσικά και εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι επειδή είναι αυτό που θέλουν", φέρεται να δήλωσε.
Αναφορικά με τον γερμανό ομόλογό του, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως "ο κ. Σόιμπλε έκανε σαφές το 2012 ότι θα προτιμούσε ένα Grexit", σύμφωνα πάντα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Franfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
capital.gr