Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης - Βάζουν νέους «κόφτες» στα ακριβά φάρμακα

Της Ελένης Πετροπούλου

Νέους «κόφτες» και περιορισμούς στη συνταγόγραφηση των φαρμάκων υψηλού κόστους καθώς και επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε ακόμη 10 παθήσεις, ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Υγείας. Προκειμένου μάλιστα να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ ένα ακριβό φάρμακο θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένταξή του σε θεραπευτικό πρωτόκολλο ή να «συνοδεύεται» από συγκεκριμένες συνταγογραφικές οδηγίες. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν τα πρώτα 10-20 φάρμακα σε κατανάλωση, τα οποία θα συνταγογραφούνται πλέον υπό προϋποθέσεις.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να...


... βάλει «φρένο» στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και στην αντικατάσταση παλαιών φθηνών φαρμάκων από πανάκριβα σκευάσματα ίδιας θεραπευτικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη -η οποία καταγράφει ήδη υπέρβαση κατά 158 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους- και θα εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά που θα «επιστρέψουν» στους ασφαλισμένους μέσω της μείωσης της συμμετοχής τους.


Aνεξέλεγκτα

Σήμερα ένα νέο φάρμακο μόλις λάβει τιμή, αρχίζει να συνταγογραφείται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα η διείσδυσή του στην αγορά να είναι ταχύτατη και μάλιστα να γίνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν την περίπτωση συγκεκριμένου σκευάσματος το οποίο μόλις δύο μήνες μετά την τιμολόγησή του, κατέκτησε το 50% της συγκεκριμένης αγοράς. Τα νέα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης αποφασίστηκαν σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι κανένα καινούργιο φάρμακο δεν θα πρέπει να συνταγογραφείται εκτός Πρωτοκόλλου, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενταχθούν τα σκευάσματα αυτά στη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν:

• Τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ενσωματωθούν άμεσα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, τέσσερα θεραπευτικά πρωτόκολλα αφορούν σε νευρολογικές παθήσεις (άνοια, Πάρκινσον, επιληψία), δύο σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ένα βρογχίτιδας, δύο για την ψωρίαση και ένα για θρομβοεμβολική νόσο. Σημειώνεται ότι ήδη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «τρέχουν» πέντε θεραπευτικά πρωτόκολλα για την οστεοπόρωση, ένα για δυσλιπιδαιμία, οκτώ για ρευματολογικά (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κ.ά.), τέσσερα για τον σακχαρώδη διαβήτη και ένα για την αρτηριακή υπέρταση.

• Τα 10-20 πρώτα σε κατανάλωση φάρμακα θα ενταχθούν σε Συνταγογραφικό Πρωτόκολλο. Πρόκειται για τα φάρμακα που προκαλούν τη μεγαλύτερη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ και τα οποία θα συνταγογραφούνται σύμφωνα με κανόνες. Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη αναλάβει την εκπόνηση λίστας φαρμάκων, η οποία θα προσδιορίζει με ακρίβεια όλα εκείνα τα σκευάσματα που χρήζουν συνταγογραφικών οδηγιών.

• Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων από τους γιατρούς θα είναι δεσμευτική και πλέον η συνταγογράφηση θα «κλειδώνει» στο ηλεκτρονικό σύστημα με βάση τη διάγνωση και όχι το φάρμακο καθώς και την ειδικότητα του γιατρού. Σημειώνεται ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ήδη εφαρμόζονται έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και επομένως δίνουν μεγάλο περιθώριο «ευελιξίας» κατά τη συνταγογράφηση.

Παράλληλα αποφασίστηκε η άμεση σύσταση -εντός της ερχόμενης εβδομάδας- επιτροπής διαπραγμάτευσης των τιμών των νέων καινοτόμων φαρμάκων αλλά και η σύσταση δύο Ομάδων Εργασίας που θα δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αντίστοιχα.

Συσκευασίες με περισσότερα από 30 δισκία

Αλλαγές και στις συσκευασίες των φαρμάκων αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο, καθώς έχουν διαπιστωθεί μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας θα... εξαναγκάσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν σε νέες πιο συμφέρουσες συσκευασίες, σε πρώτη φάση, για τα φάρμακα που αφορούν τις χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, δεν θα αποζημιώνονται φάρμακα με συσκευασία μικρότερη των 30 δισκίων.

Για παράδειγμα, η παρακεταμόλη, το πιο συνηθισμένο αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο παγκοσμίως εμφανίζει διαφορετικές τιμές ανάλογα με τη συσκευασία. Όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε στις 16 Ιουνίου ο γενικός οικογενειακός γιατρός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Λουντ Σουηδίας και εργαζόμενος ως γιατρός στη σκανδιναβική χώρα, Aργύρης Aργυρίου, στη Σουηδία στα φαρμακεία υπάρχει συσκευασία που περιέχει 300 δισκία (δεν υπάρχει τέτοια συσκευασία στην Eλλάδα), που δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Στην περίπτωση αυτή η τιμή της παρακεταμόλης είναι 18,4% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ό,τι στη Σουηδία.

Στην Ελλάδα, όμως, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν διαθέτουν παρόμοιες συσκευασίες, που σύμφωνα με τον κ. Aργυρίου «θα διευκόλυνε πολύ τους ασθενείς με χρόνιους πόνους. H δοσολογία του Depon είναι συχνά δύο χάπια Depon των 500 mg ανά εξάωρο (πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται οκτώ δισκία το 24ωρο)».

Ο κ. Παναγιώτης Τουχτίδης, νοσηλευτής Msc Δημόσιας Υγείας, γ.γ. δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» σε δημόσια τοποθέτησή του εξηγεί: «οι «πονηρές» λεγόμενες συσκευασίες φαρμάκων είναι αυτές που, ενώ παρασκευάζονται για θεραπεία μηνός, περιέχουν 28 δισκία (!) λες και όλος ο χρόνος συνίσταται από κουτσο-Φλέβαρους!». Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογες είναι και οι συσκευασίες αντιβιώσεων που περιέχουν λιγότερα δισκία από το ελάχιστο θεραπευτικό σχήμα, με αποτέλεσμα ασθενής και ταμείο να επιβαρύνονται διπλά.

Σημειώνεται ότι ο βασικός αντίλογος των φαρμακευτικών εταιρειών είναι οι... γραμμές παραγωγής. Όπως υποστηρίζουν για να αλλάξουν οι συσκευασίες των φαρμάκων θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στις παραγωγικές μονάδες και στις παραγωγικές γραμμές.