Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Εκτός προαπαιτουμένων Δεκεμβρίου τα ΜΥΣΥΦΑ!

Εκτός τελικά της λίστας με τα νέα προαπαιτούμενα φαίνεται πως μένουν - προς το παρόν - τα ΜΥΣΥΦΑ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών σελίδων.

Διαβάστε τι αναφέρει σχετικά το news247.gr

Αυτά είναι τα 13 προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Κλείδωσε το δεύτερο πακέτο μέτρων. Τι μπαίνει στη λίστα και τι μένει εκτός. Όλα τα μέτρα. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης

Δεκατρία προαπαιτούμενα - φωτιά περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα που "κλείδωσε" στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η εφαρμογή της δεύτερης δέσμης μέτρων κρίνεται...


.. ιδιαιτέρως σημαντική όχι μόνο γιατί ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ αλλά και γιατί ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει. Όσο περισσότερο καθυστερεί άλλωστε η αξιολόγηση, τόσο πιο πίσω πάει και το μείζον θέμα του χρέους.

Τι περιλαμβάνεται στη λίστα

Μετά από ένα σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες, Ελλάδα και δανειστές συμφώνησαν στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων να περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

- Τα κόκκικα δάνεια (μόνο σε ό,τι αφορά τους φορείς διαχείρισής τους και όχι τις ρυθμίσεις που συνδέονται με την πρώτη κατοικία).

- Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

- Οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

- Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

- Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

- Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.

- Επιτάχυνση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ (αυτοκινητόδρομοι, μετρό κλπ).

- Η απελευθέρωση επαγγελμάτων.

- Μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.

- Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

- Η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, με αιχμή παρεμβάσεις για καύσιμα και ποτά - αναψυκτικά.

- Εφαρμογή του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις.

- Νέο χωροταξικό πλαίσιο.

Στον αντίποδα, μια σειρά από άλλα καυτά μέτρα της διαπραγμάτευσης τέθηκαν εκτός του δεύτερου πακέτου. Τα μέτρα αυτά θα ενταχθούν στην πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση κέρδισε απλά λίγο χρόνο μέχρι την πλήρη εφαρμογή τους, αφού δεν τίθεται θέμα "απαλλαγής" από αυτά.

Τι έμεινε εκτός της λίστας


- Τα κόκκικα δάνεια (σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, γιατί οι φορείς διαχείρισης έχουν περάσει στη λίστα).

- Τα εργασιακά.

- Απελευθέρωση αγορών που προκαλούν αντιδράσεις (π.χ. φάρμακα).

- Το νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016 - 2019 και δη τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνει με στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το χρονοδιάγραμμα

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 7η Δεκεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Mέχρι τότε είναι βέβαιο πως οι δανειστές θα απαιτήσουν απτά αποτελέσματα από την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Η 7η Δεκεμβρίου είναι και η μέρα επιστροφής - εκτός απροόπτου - των δανειστών στην Αθήνα.

Η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, προθεσμία η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Αμέσως μόλις ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων, θα πρέπει να χορηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί με τις λίστες των προαπαιτούμενων η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετατίθεται για το 2016.

Πηγές: news247.gr, bankingnews.gr