Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Σοβαρό ατύχημα με έξι θύματα σε δοκιμή πειραματικού φαρμάκου στη Γαλλία


Τραγική κατάληξη, με έξι θύματα, είχε η δοκιμή ενός νέου πειραματικού φαρμάκου στη Γαλλία.

Ένας άνθρωπος είναι εγκεφαλικά νεκρός, σε κωματώδη κατάσταση, και πέντε άλλοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση αφού έλαβαν μέρος στη δοκιμή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για «σοβαρό ατύχημα».

Τα έξι θύματα ήταν υγιή πριν λάβουν το φάρμακο, που χορηγήθηκε δια στόματος.






Το εργαστήριο όπου γινόταν η δοκιμή έχει διακόψει την όλη διαδικασία και ανακαλεί όλους τους εθελοντές που έχουν ήδη λάβει το φάρμακο για έλεγχο. Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα συμμετέχουν στο πείραμα.




Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα πάνω στις συνθήκες, τα υλικά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Σημειώνει όμως ότι το ιδιωτικό εργαστήριο, στην περιοχή της Ρεν, όπου έλαβε χώρα το ατύχημα «ειδικεύεται σε κλινικές δοκιμές».

Το υπουργείο δεν αποσαφήνισε για τί είδους θεραπεία είχε παραχθεί το υπό δοκιμή φάρμακο, όμως η παραγωγή του είχε γίνει από «ευρωπαϊκό εργαστήριο». Σύμφωνα πάντως με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για αναλγητικό που έχει ως βάση την κάνναβη.

H υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Μαρισόλ Τουρέν μεταβαίνει στη Ρεν ώστε να κάνει επί τόπου την πρώτη αυτοψία, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ολόκληρη η υπουργική ανακοίνωση ΕΔΩ