Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

«Μερεμέτια» στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων


Μικρές διορθωτικές κινήσεις που δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία της προωθούμενης μεταρρύθμισης εξετάζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως με «μπλοκάκια» αλλά και νέοι επιστήμονες.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις διατάξεις που «δείχνουν» υπέρογκες αυξήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως βέβαια για όσους δηλώνουν στην εφορία πραγματικά υψηλά εισοδήματα, προκάλεσαν συναγερμό στο Μαξίμου και ανάγκασαν τον κ. Κατρούγκαλο να δώσει διευκρινίσεις σε βουλευτές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου. Η πληρωμή των εισφορών από το 2017 θα παραμένει για την κύρια σύνταξη στο 20% με βάση το δηλωθέν εισόδημα, καθώς στόχος τόσο του υπουργείου όσο και της κυβέρνησης γενικά είναι η θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις. Άλλωστε, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες κινείται πέριξ των 7.500 ευρώ, ποσό που οδηγεί στην πράξη, σε μείωση των εισφορών.



Συνεπώς, το πρόβλημα ενδέχεται να είναι αντίστροφο, με μείωση δηλαδή των εσόδων του νέου υπερφορέα, καθώς ακόμη κι αν ενταχθούν στο σύστημα και αυτοί που σήμερα δεν πληρώνουν εισφορές, τα έσοδα ενδέχεται να είναι χαμηλότερα.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι εάν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή, τότε θα μπορούσε κανείς να εξετάσει μείωση των εισφορών. Μέχρι τότε, ο στόχος θα είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της είσπραξης ενιαίων εισφορών για όλους.
Οι εξαιρέσεις που εξετάζονται δεν αφορούν στο ύψος της εισφοράς. Ειδικά για τα «μπλοκάκια» ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε χθες πως θα μελετηθεί ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και πως θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες.
Να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται από τον επόμενο χρόνο να πληρώσουν 20% για κύρια σύνταξη, 7,5% για επικουρική και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη επί του φορολογητέου εισοδήματός τους. Οι αυξήσεις ξεκινούν από όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ (παλαιοί ασφαλισμένοι στη δεύτερη ασφαλιστική κλάση), ενώ τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που ανήκουν στην εισοδηματική κατηγορία των 20.000-70.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε η ΕΣΕΕ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τα σημερινά δεδομένα από το 2017, χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα επιβαρυνθούν ετησίως με 14.065,92 € για συνταξιοδοτικές εισφορές και με 4.887,91 για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, που σημαίνει 18.953,83 € συνολικά και αύξηση 223% ή 10.446 € περισσότερα από όσα καταβάλλουν σήμερα, εάν πληρώνουν ετησίως 8.508 € στη 14η ανώτατη προαιρετική κατηγορία του ΟΑΕΕ.
Χθες, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε και με εκπροσώπους των δικηγόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των νομικών ζήτησαν από τον υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του εφάπαξ, με την επιστροφή των εισφορών όσων είναι ακόμη εν ενεργεία. Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ένταξης της επικουρικής ασφάλισης των δικηγόρων στην κύρια ασφάλιση, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει μόνο για την περίπτωση του ταμείου νομικών.
Να σημειωθεί ότι η αρχική προσωπική θέση του κ. Κατρούγκαλου ήταν η συγχώνευση της επικούρησης στην κύρια ασφάλιση για όλους, όμως η πρόταση αυτή εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια. Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τους εκπροσώπους των δικηγόρων να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους.
euro2day.gr