Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Αλεξιάδης: «Κρατάτε τις αποδείξεις για πέντε χρόνια» - Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο (video)

Για το 2016 κρατάμε όλες τις αποδείξεις, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα έρθει η διάταξη που θα προβλέπει το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω τραπεζικών συναλλαγών και πλαστικού χρήματος.

«Σε ό,τι αφορά όμως στο θέμα του τι αποδείξεις κρατάμε για το 2016, κρατάμε όλες τις αποδείξεις. Υπάρχει υποχρέωση και στις επιχειρήσεις να κόβουν αποδείξεις και σε εμάς να τις κρατάμε και θα φέρουμε τη διάταξη για να υλοποιηθεί αυτό που έχουμε ανακοινώσει πάρα πολλές φορές, δηλαδή την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών και την καθιέρωση ότι κάθε μεταβολή, κάθε ποσό που έχουμε στη φορολογική μας δήλωση, θα πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή. Θα έρθει και αυτή η διάταξη για να λυθεί η αγωνία που υπάρχει» είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι...


... οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούμε όλες τις αποδείξεις των τελευταίων πέντε ετών, με βάση τις οποίες έχτισαν τα αφορολόγητα, για την περίπτωση φορολογικού ελέγχου. Διευκρινιστική εγκύκλιος αναμένεται και για το θέμα αυτό.

«Θα υπάρχει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες που θα ξεκαθαρίζουμε τι να κάνει ο κόσμος με τις παλιές αποδείξεις, διότι οι παλιές αποδείξεις είναι στα σπίτια μας, τις κρατάμε γιατί υπάρχει πιθανότητα να μας καλέσουν για έλεγχο για τη φορολογική δήλωση. Αλλά με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ θα ξεκαθαρίσουμε για ποια χρόνια και ποιες κατηγορίες θα πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις, διότι εμείς θέλουμε τον συνεπή φορολογούμενο σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Βάση νόμου οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό μέχρι και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014. Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και θα δηλωθούν το 2016 στην εφορία δεν ίσχυσε τελικά αυτή η υποχρέωση.

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον κάνουν αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Τρύφων Αλεξιάδης αυτό θα ισχύει για όλες τις δαπάνες, ακόμη και αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Επίσης όλες οι δαπάνες της δήλωσης (ενοίκια, ιατρικές κα) θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών λογαριασμών για να αναγνωρίζονται από την εφορία.

Δείτε το βίντεο: