Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Φαρμακοποιός: 3 πυλώνες σωστής άσκησης επαγγέλματος προς όφελος ασθενών & Συστήματος Υγείας

Της Νικολέτας Ντάμπου από Life2day.gr

Τους τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται ο σωστός τρόπος άσκησης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού – ιδιοκτήτη Φαρμακείου ώστε να υπάρχει όφελος για τον ασθενή και να μην επιβαρύνει με επιπρόσθετο κόστος το Σύστημα Υγείας αλλά και τους ασφαλισμένους, ανέδειξε στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Δαγρές – Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, στο Συνέδριο των φαρμακοποιών Ευβοίας . 

”Το επάγγελμα του φαρμακοποιού – ιδιοκτήτη Φαρμακείου βασίζεται διεθνώς, άρα και...


... στην Ελλάδα, σε 3 πυλώνες, στον ένα ενιαίο, κοινό, καθολικό και υποχρεωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας χωρίς εξαιρέσεις αλλά και στην σωστή διαχείριση των οικονομικών του Φαρμακείου και των συνεργασιών μεταξύ τους καθώς και στην αξιοποίηση στο έπακρο των επιστημονικών γνώσεων των φαρμακοποιών”, όπως είπε ο κ. Δαγρές . 

‘’ Αν ένας από τους 3 πυλώνες αποδυναμωθεί αυτό μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κόστος για το Σύστημα Υγείας και τους ασφαλισμένους, απώλεια θέσεων εργασίας και επιδείνωση της Δημόσιας Υγείας μέσω φτωχών υπηρεσιών και αύξησης νοσηρότητας που προκαλείται έτσι στους πολίτες’’ διευκρίνισε ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ. 

Στην συνέχεια υπογράμμισε ο κ. Δαγρές τα εξής :Χωρίς ενιαίο και καθολικό πλαίσιο λειτουργίας (πχ. στο ωράριο, στις αδειοδοτήσεις και στη μονο-ιδιοκτησία Φαρμακείων) οδηγούμαστε σε ανησυχητικά φαινόμενα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη και στη χώρα μας όπως: 

– μείωση της εξυπηρέτησης του κόσμου ανά το 24ωρο (μείωση αριθμού εφημεριών-διανυκτερεύσεων), 

– μείωση του αριθμού των Φαρμακείων ανά την Επικράτεια και ειδικά στις φτωχότερες περιοχές και 

– κλείσιμο του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (οι νεότεροι επιστήμονες δεν βρίσκουν θέση να ανοίξουν Φαρμακείο την ώρα που ένας παλαιότερος έχει στην κατοχή του περισσότερα από ένα Φαρμακεία). 

2) Χωρίς σωστή διαχείριση των οικονομικών των φαρμακείων και των συνεργασιών τους οδηγούμαστε σε φτωχότερες υπηρεσίες από τα Φαρμακεία, λιγότερο ικανούς επιστημονικά φαρμακοποιούς και αδυναμία των Φαρμακείων να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κοινού. 

3) Χωρίς ενδυνάμωση του επιστημονικού ρόλου του ανεξάρτητου φαρμακοποιού οδηγούμαστε σε εμπορευματοποίηση-”απελευθέρωση” της άσκησης της Φαρμακευτικής Επιστήμης, κάτι που διεθνώς μεταφράζεται σε επιπλέον δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τα Συστήματα Υγείας, αλλά και σε αύξηση των περιστατικών δηλητηριάσεων ή αναποτελεσματικής χρήσης φαρμάκων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως η Αγγλία όπου διεξήχθη το πείραμα της “απελευθέρωσης”-εμπορευματοποίησης της λειτουργίας των Φαρμακείων πριν από χρόνια, τώρα πλέον η τάση γυρίζει προς περισσότερες ρυθμίσεις στο επάγγελμα και προς σφιχτότερη αντιμετώπιση της φαρμακευτικής ύλης (ήδη στη χώρα αυτή ένα ποσοστό φαρμάκων που διακινείτο εκεί κι εκτός Φαρμακείων επιστρέφει με Νόμο ξανά αποκλειστικώς στα Φαρμακεία μετά από σωρεία περιστατικών σοβαρών δηλητηριάσεων και θανάτων πολιτών).” 

Να σημειώσουμε ότι το Συνέδριο των φαρμακοποιών Ευβοίας – Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευβοίας (ΦΣΕ-ΝΠΔΔ) στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμ. Συλλόγου (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ).


Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2016/03/farmakopoios3-pulwnes-swstis-askisis-epaggelmatos-pros-ofelos-asthenwn-sustimatos-ugeias/