Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Νέα έρευνα στη Γερμανία: «90% των Γερμανών εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό τους»

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από το GfK (Gesellschaft für Konsumforschung, δηλαδή Εταιρεία για έρευνα καταναλωτών), οι Γερμανοί κατατάσσουν τον φαρμακοποιό τους στην θέση 4 από τα 32 επαγγέλματα που ετέθησαν σε ερώτημα όσον αφορά την εμπιστοσύνη.

Ποια είναι λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας του GfK με θέμα „Trust in Professions Report 2016“:

Οι Γερμανοί εμπιστεύονται περισσότερο τους.....


..... πυροσβέστες και τους τραυματιοφορείς, ενώ λιγότερο από όλα τα επαγγέλματα εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Παρά το σκάνδαλο της Volkswagen σχετικά με τους εκπεμπόμενους ρύπους, οι μηχανικοί και οι τεχνικοί καταγράφουν την μεγαλύτερη αύξηση της εμπιστοσύνης. Αυτό δείχνει η πρόσφατη μελέτη „Trust in Professions“ του Ινστιτούτου Καταναλωτών GfK, στην οποία οι Γερμανοί ρωτήθηκαν σχετικά με την εμπιστοσύνη τους σε επαγγέλματα.

Σχετικά με όλα τα επαγγέλματα ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών αγγίζει το 65 τοις εκατό, περίπου στον μέσο όρο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη δείχνουν οι Γερμανοί στα λεγόμενα «βοηθητικά επαγγέλματα»: Έτσι έχουν εμπιστοσύνη στους πυροσβέστες και τους τραυματιοφορείς (96% και στους δυο) και στις νοσοκόμες (95%) των οποίων τα επαγγέλματα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις. Τη λίστα ακολουθεί η εμπιστοσύνη στους φαρμακοποιούς με το 90% των ερωτηθέντων να τους εμπιστεύεται. Ακολουθούν οι γιατροί, και οι οδηγοί των μέσων μαζικής μεταφοράς με 89%. Η εμπιστοσύνη των Γερμανών σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την τελευταία μελέτη το 2014 - ακόμα και τότε είχαν σημειωθεί παρόμοιες υψηλές τιμές εμπιστοσύνης.

Μια μικρή μείωση εμπιστοσύνης είχαν οι πιλότοι. Με 87% χάνουν σε σύγκριση με το 2014 τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και ολίσθαίνουν στη γερμανική κατάταξη από την τέταρτη στην έβδομη θέση. Παρόλα αυτά παραμένουν σε πολύ υψηλά ποσοστά. Φαίνεται πως η μεγάλη απεργία των πιλότων αλλά και η ηθελημένη πτώση αεροπλάνου από έναν Γερμανό πιλότο κατά το αεροπορικό δυστύχημα του Μάρτη του 2015 με την Germanwings έβλαψε λίγο την εμπιστοσύνη του κόσμου, όχι όμως παρά πολύ.

Η μεγαλύτερη αύξηση της εμπιστοσύνης στη Γερμανία καταγράφηκε σε μηχανικούς και τεχνικούς. Η εμπιστοσύνη ανέβηκε 6 ποσοστιαίες μονάδεςκαι έφτασε το 86%. Έτσι από την θέση 10 ανέβηκαν στην θέση 8. Προφανώς το σκάνδαλο των καυσαερίων της Volkswagen δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των Γερμανών στο επάγγελμα του μηχανικού. «Οι Γερμανοί συνεχίζουν να εμπιστεύονται τις ικανότητες των μηχανικών, άλλωστε ο τομέας αυτός συμβάλλει σε ισχυρές εξαγωγές. Το σκάνδαλο της ρύπων σε μια βιομηχανία δεν μπορεί να ταρακουνήσει αυτή την εμπιστοσύνη. ", Σχολίασε ο Raimund Wildner, Διευθύνων Σύμβουλος της GfK Association.

Οι επιχειρηματίες σημείωσαν μια σχετική αύξηση σε σύγκριση με το 2014, αλλά με 54% συνεχίζουν να βρίσκονται στο πίσω μέρος της κατάταξης.

Οι τραπεζίτες φαίνεται αργά αλλά σταθερά να ανακτούν τη χαμηλή εμπιστοσύνη τους: Τους τελευταίους 24 μήνες η εμπιστοσύνη ανέβηκε από το 39 στο 43%.

Οι πολιτικοί παραμένουν πολύ χαμηλά

Τις τελευταίες θέσεις στις επαγγελματικές κατηγορίες καταλαμβάνουν τα στελέχη διαφημιστικών εταιρειών με 27% και οι ασφαλιστές με 22%. Οι πολιτικοί παραμένουν - όπως πριν από δύο χρόνια - στην τελευταία θέση με μόλις 14%. Ανάλογα με την τοποθεσία κρίνεται η εμπιστοσύνη στους δημάρχους. Στην Δυτική Γερμανία η εμπιστοσύνη αγγίζει το 61%, ενώ στην πρώην Ανατολική Γερμανία η εμπιστοσύνη βρίσκεται 7 μονάδες πίσω (54%).

Η έρευνα

Τα ευρήματα αυτά είναι αποσπάσματα από το „Trust in Professions Report 2016“ της GfK Association. Αυτό έγινε το φθινόπωρο του 2015, για δεύτερη φορά. Για το σκοπό αυτό, 1.000 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα (άνω των 14 ετών) από 4/9/2015 έως 11/9/2015 και άλλα 1.000 άτομα (άνω των 14 ετών) από 18/9/2015 έως 25/9/2015 στη Γερμανία.

Η μελέτη διεξήχθη διεθνώς σε 26 άλλες χώρες. Τα κύρια αποτελέσματα από αυτή την έρευνα θα γίνουν γνωστά την άνοιξη του 2016 και θα δημοσιευθούν με τη μορφή δελτίο τύπου.

Η έρευνα βασίζεται σε ερώτηση της εμπιστοσύνης για 32 επαγγελματικές ομάδες με τη βοήθεια μιας κλίμακας, με πιθανές απαντήσει «πλήρη εμπιστοσύνη» και «έχω εμπιστοσύνη κυρίως» και «έχω εμπιστοσύνη λιγότερο" , όπως επίσης και "Εγώ δεν εμπιστεύομαι".

Πηγή: GfK, Μετάφραση Farmakopoioi