Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κατρούγκαλος: Κερδισμένοι του Ασφαλιστικού ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ

Τη δική του προσέγγιση για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που έχουν βγάλει τους ελεύθερους επαγγελματίες στους δρόμους, δινει ο υπουργός Εργασίας με άρθρο του στην "Αυγή".
 
Οι χαμηλά αμειβόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες θα είναι οι ωφελημένοι των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό.
Αυτό εκτιμά με άρθρο του στην “Αυγή” ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας τα εξής: 




  • Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Όσοι έχουν εισόδημα κάτω και από 10.000 ευρώ, αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων.
  • Η εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών εντάσσεται πλέον σε έναν ενιαίο φορέα με τους μισθωτούς, των οποίων οι εισφορές υπολογίζονται με ποσοστό 20% επί ενός μεγέθους που δεν μπορεί να κρυφτεί ή να αλλοιωθεί: του μισθού τους.
 
Ο υπουργός επισημαίνει πως - επειδή οι εισφορές θα υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα -  με τη μεταρρύθμιση εισάγεται ένα στοιχείο αναδιανομής και στο εσωτερικό κάθε κλάδου ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων. Οι πλουσιότεροι επιβαρύνονται περισσότερο, οι πιο αδύναμοι λιγότερο.
 
Οι νέοι επιστήμονες θα έχουν σε ορισμένους κλάδους, όπως οι δικηγόροι, επιβάρυνση, διότι υπάρχει σήμερα ειδική μεταχείριση για όσους είναι λιγότερο από πέντε έτη στο επάγγελμα.
 

Χαρακτηριστικά

 
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ένας κλάδος ταξικά διαστρωματωμένος εξαιρετικά ανομοιόμορφα.
 
Περιλαμβάνει πραγματικούς πνευματικούς προλετάριους, ιδίως στις νέες γενιές, μεσαία στρώματα και μεγαλοαστούς.
 
Μέχρι σήμερα η ασφαλιστική μεταχείριση αυτών των εντελώς ανόμοιων κατηγοριών ήταν ισοπεδωτική.
 
Το παλαιό σύστημα εισφορών δεν εξέταζε το πραγματικό εισόδημα, αλλά κατέτασσε ισοπεδωτικά σε ασφαλιστικές κλάσεις με μοναδικό κριτήριο τον χρόνο στο επάγγελμα.
 

Προοδευτική

 
Με αυτόν τον τρόπο, η ασφαλιστική επιβάρυνση ως ποσοστό επιβάρυνσης του δηλωθέντος εισοδήματος ήταν αντίστροφα προοδευτική:
 
Πολύ μεγαλύτερη για τα μικρά εισοδήματα, έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του κλάδου, ελάχιστη για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα.
 
Για την πρώτη κατηγορία, η επιβάρυνση φτάνει σήμερα στο 30,21% του εισοδήματος, ενώ για όσους κερδίζουν πάνω από 60.000 ευρώ τον χρόνο είναι μόλις 5,22% και για όσους κερδίζουν πάνω από 100.000 ευρώ ακόμη μικρότερη 1,84%.
 
Δ.Κ.

πηγή: ιατρονετ