Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Δημ. Κυριτσάκης για βρεφικό γάλα: «Οι φαρμακοποιοί το είχαν μονοπώλιο και πολύ ακριβό» (video)

Στον απολογισμό της διετίας 2013-2014 αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρης Κυριτσάκης μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Θέλοντας να υπερασπιστεί το έργο επί θητείας του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος. Τόνισε πως οι φαρμακοποιοί το είχαν μονοπώλιο και πανάκριβο και ότι μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βγήκε υπουργική απόφαση απελευθερώνοντας το γάλα στα σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα η τιμή του να πέσει κατά 23% όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αντιδράσεις των φαρμακευτικών συλλόγων τότε, ιδιαίτερα του ΦΣ Αχαΐας στον οποίο επέβαλλε τότε η επιτροπή ανταγωνισμού ασφαλιστικά μέτρα γιατί - όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος - «δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει» και ότι «η οικονομία πρέπει να λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους».

Διαβάστε και δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του κ. Κυριτσάκη:




«Το βρεφικό γάλα πριν από χρόνια διατίθετο μόνο από τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί αφού είχαν μονοπώλιο το γάλα, το είχαν 23-24 ευρώ το κουτί, ενώ στην Ευρωπη το έβλεπες 15-17 ευρώ. Παρεμβήκαμε ως επιτροπή ανταγωνισμού και είπαμε αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό, διότι το μη συνταγογραφούμενο γάλα δεν είναι ανάγκη να το δίνουν μόνο τα φαρμακεία. Με αυτό τον τρόπο πείστηκε τότε το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υγείας και βγάλανε μια υπουργική απόφαση ότι το βρεφικό γάλα θα πωλείται και στα σούπερ μάρκετ. Αμέσως το γάλα έπεσε ένα 23% κάτω. Γιατί έγινε αυτό; Διότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Γιατί όταν ξέρει ο άλλος ότι δεν το έχει μονοπώλιο θα κοιτάξει να κατεβάσει την τιμή. Αυτό είναι πολύ βασικό. Έτσι λειτουργεί η οικονομία. Πάνω σε αυτό το θέμα είχαμε πολλές αντιδράσεις από τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ο ΦΣ Αχαΐας σήκωσε μπαϊράκι, λέγανε να μην αγοράζει κανείς από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δίνουν στα σούπερ μάρκετ, εμείς όμως τους επιβάλλαμε ασφαλιστικά μέτρα, δε μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θελει, η οικονομία πρέπει να λειτουργεί με ανταγωνιστικούς ορους»...


Δείτε το βίντεο: