Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Μελέτη ΙΟΒΕ ζητά απελευθέρωση ΜΗΣΥΦΑ για δήθεν αύξηση δημοσίων εσόδων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας!

Φαίνεται ότι η απελευθέρωση μόνο της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ δεν είναι αρκετή για τους βιομηχάνους. Επιζητούν και την απελευθέρωση του καναλιού διανομής πέρα από τα φαρμακεία.

Ήδη οι τιμές αυτών των φαρμάκων έχουν πάρει την ανηφόρα, ενώ το φαινόμενο θα ενταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη του ΙΟΒΕ (ίδρυμα βιομηχάνων), η χρήση ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι αυξημένη και αυτό σημαίνει - κατά τον ΙΟΒΕ - ότι οι ασθενείς προτιμούν την αυτοθεραπεία-αυτοφροντίδα από το να επισκεφθούν το δημόσιο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση δημοσίων πόρων. Επίσης η αύξηση κατανάλωσης των ΜΗΣΥΦΑ (γιατί αυτό επιζητά επίμονα η φαρμακοβιομηχανία) οδηγεί σε αύξηση εσόδων του κράτους μέσω της φορολογίας. Σην ίδια μελέτη γίνεται λόγος ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε παρακάτω τι διαβάζουμε λοιπόν στη σημερινή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.


Μείωση δαπάνης φαρμάκου με ΜΗΣΥΦΑ

[μελέτη ΙΟΒΕ] Εξοικονόμηση πόρων στη Δημόσια Υγεία έως 160 εκατ. ευρώ 

Τη σημαντική επίδραση για την εξοικονόμηση πόρων στη Δημόσια Υγεία μέσω της χρήσης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, η οποία μάλιστα μπορεί να φτάσει και τα 160 εκατ. ευρώ, σημείωσαν χθες οι εκπρόσωποι του κλάδου, στη διάρκεια παρουσίασης μελέτης που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ αναφορικά με την απήχηση που έχουν τα ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης περιέχεται στη διαπίστωση ότι 7 στους 10 'Ελληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στη χρήση φαρμάκων που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών, όμως την ίδια σπγμή οι 4 στους 10 έκαναν κάποια τακτική χρήση το 2017.

«Οι νέες θέσεις εργασίας με το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, η υλοποίηση νέων επενδύσεων από τις πολυεθνικές και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και η ελάφρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων από πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ μέσω φόρων με την παράλληλη αποσυμφόρηση δομών υγείας είναι κάποια από τα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) Βασίλης Σερέτης.

Μάλιστα, η ενίσχυση της αυτοφροντίδας και μέσα από τη διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς αντίστοιχες μελέτες (π.χ. μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μετατροπή μόνο του 5% συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ θα συνέβαλε στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης περίπου κατά 160 εκατ.
ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ και τον γενικό διευθυντή του Νίκο Βέττα, η ανάγκη ανάπτυξης της αυτοφροντίδας αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι κατά 74% θεωρούν ότι η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στον ιατρό, ενώ το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη.

Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, η ασφάλεια του φαρμάκου κατά 89%, η γρήγορη δράση και αποτελεσματικότητά του κατά 88%, αλλά και η συμβουλή του φαρμακοποιού κατά 76% αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την αγορά κάποιου ΜΗΣΥΦΑ. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΧ Γιώργος Δόκιος ανέφερε ότι: «Έχουμε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, όπως το “Μανιφέστο για την Αυτοφροντίδα” που συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις του Συνδέσμου, όπως τη θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκαιρη και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας, την άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, τη θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην αυτοφροντίδα προσωπικό, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών».