Ζούμε στον αιώνα της αναβάθμισης των φαρμακείων με το μέλλον και τις δυνατότητες να είναι συναρπαστικές», σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIP, D. Jordan
Το Συνέδριο ανέδειξε καινοτόμες ιδέες και νέες προκλήσεις που αναδύονται μέσα από την ψηφιακή επανάσταση και την πανδημία
Με τη συμμετοχή 17 κορυφαίων leaders της φαρμακευτικής αγοράς και τη συμμετοχή εκατοντάδων φαρμακοποιών πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ για πρώτη φορά σε διαδικτυακό και διαδραστικό περιβάλλον.
Οι καινοτόμες ιδέες, οι προτάσεις και οι γνώσεις των experts αποτελούν παρακαταθήκη για όλους όσους σχετίζονται με το χώρο του φαρμακείου και της διανομής φαρμάκων στην Ελλάδα και εν πολλοίς αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο που επιβάλλεται να αναλάβει ο Έλληνας φαρμακοποιός στη νέα εποχή που έχει ως χαρακτηριστικά της τον ψηφιακό τρόπο συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα αλλά και τη διαχείριση του 2ου κύματος της πανδημίας. Συντονιστές της εκδήλωσης που διήρκησε περισσότερες από 6 ώρες ήταν ο γενικός διευθυντής του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Θανάσης Μουχτής και ο Λευτέρης Μαρίνος, Msc φαρμακοποιός, γ. γραμματέας ΟΣΦΕ & ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.
Όπως σημείωσε ο Θ. Μουχτής στην έναρξη της ομιλίας του, «θα πρέπει να αντιληφθούμε τις νέες ανάγκες της κοινωνίας και των ασθενών ώστε να σχηματοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά του φαρμακείου του αύριο. Η τεχνολογία αλλάζει το επιχειρείν και η κρίση κάνει τους επιχειρηματικούς παίκτες πιο επιθετικούς. Μέσα σε αυτό το κύμα των αλλαγών, το φαρμακείο δεν μπορεί να αγνοήσει τις μεταβολές» τόνισε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ο Όμιλος δεν στέκεται παθητικά σε όσα συμβαίνουν αλλά παίρνουμε τις τύχες στα χέρια μας».
Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Κωνσταντίνος Πάνος τόνισε πως «ο στόχος είναι ο Όμιλος να ανοίξει νέους δρόμους για τα φαρμακεία και να κτίσει το φαρμακείο του αύριο με συνεχή εκπαίδευση, ανάπτυξη και άνοδο για τα μέλη του». Συμπληρωματικά σε αυτό ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ, Σταύρος Μπελώνης συμπλήρωσε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του πως «οι δράσεις θα έχουν πάντα μόνο αρχές και ποτέ τέλος».
Ιωάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας
«Κομβικός ο ρόλος των φαρμακείων στην αξιοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών»
«Για να γίνει ομαλά η μετάβαση στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο θα πρέπει πριν και πάνω από όλα να δώσουμε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου, που θα κληθούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και καταρτισμένοι. Θα πρέπει να είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τη χρήση των νέων τεχνολογιών και να είναι σύμμαχοι και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους νέους digital leaders του κλάδου που θα φέρουν τις λύσεις και τα νέα προϊόντα στο σύγχρονο φαρμακείο. Στο υπουργείο Υγείας άλλωστε, επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ. Είμαστε σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανάπτυξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω. Ένα ακόμη γεγονός που πρέπει να σας προβληματίσει είναι η ανάπτυξη ενός νέου ψηφιακού οικοσυστήματος που θα βοηθήσει τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι ψηφιακές λύσεις θα πρέπει να προϋποθέτουν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση που θα προάγει την υγεία τους. Κομβικός ο ρόλος των φαρμακείων που θα κληθούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών».
Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός, τομεάρχης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ
«Απαιτείται οργανωμένος διάλογος πολιτείας-φαρμακείου»
«Το έλλειμμα ΠΦΥ και οικογενειακού γιατρού είναι πολύ ορατά στη χώρα μας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα επαγγελματιών υγείας για την παροχή ΠΦΥ καθώς και για την προαγωγή της υγείας, της ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης και το φαρμακείο μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Γι’ αυτό εξάλλου είχαμε νομοθετήσει διορατικά επί υπουργείας μας τη θεσμοθέτηση του εμβολιασμού εντός του φαρμακείου. Θεωρώ ότι ο οργανωμένος διάλογος με τους φαρμακοποιούς θα αναδείξει τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής».
Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος ΠΦΣ
«Ξεκινάει η συζήτηση για την αποζημίωση των διανυκτερεύσεων»
Οι εργασίες της ατζέντας του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τον Απόστολο Βαλτά, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για τα σχέδια του Συλλόγου το επόμενο διάστημα, ενώ αποκάλυψε ότι έχει αρχίσει η συζήτηση για την αποζημίωση των φαρμακοποιών για τις διανυκτερεύσεις και ότι ο ΠΦΣ ετοιμάζεται να δωρίσει αυτόνομους απινιδωτές σε όλα τα ακριτικά φαρμακεία της χώρας. Ο Απ. Βαλτάς είπε χαρακτηριστικά ότι ο Σύλλογος πρέπει να έχει μια ενιαία στρατηγική, ανεξαρτήτως διοίκησης, που θα καθορίζεται από ένα ετήσιο συνέδριο επιστημόνων, ενώ ζήτησε να μη λείπει ο ΠΦΣ από συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας με παράδειγμα την άυλη συνταγογράφηση. Τόνισε ότι τα ΦΥΚ και όλα τα καινοτόμα φάρμακα πρέπει να φτάνουν στον ασθενή αποκλειστικά μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού: εταιρεία – φαρμακαποθήκη – φαρμακείο και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να αποκτήσουν διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχουν σήμερα.
Dominique Jordan, Πρόεδρος της FIP
«Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των φαρμακοποιών»
Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης στον κόσμο ένωσης φαρμακοποιών, Dominique Jordan μίλησε για πρώτη φορά στους Έλληνες φαρμακοποιούς αναλύοντας τις επόμενες εξελίξεις στο επάγγελμα που μεταξύ άλλων θα είναι: περισσότεροι φαρμακοποιοί να εμβολιάζουν και να αυξάνεται το εύρος των εμβολίων που θα χορηγούν και η χρήση των μεγάλων δεδομένων (big data) από τους φαρμακοποιούς για την αξιολόγηση φαρμάκων μετά την κυκλοφορία τους. Σε ερώτηση που του τέθηκε για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η εναντίωση των γιατρών στην επέκταση των υπηρεσιών στα φαρμακεία ο Dominique Jordan είπε πως «το κλειδί είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία για το όφελος που προσφέρουν τα φαρμακεία, με αυτά να διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση για αλλαγή της νομοθεσίας και να γίνονται συμφωνίες με τους γιατρούς, π.χ. στην Ελβετία συμφωνήθηκε ότι οι φαρμακοποιοί θα εμβολιάζουν τους υγιείς και οι γιατροί τα παιδιά και τους χρόνια πάσχοντες».
«Είμαι βέβαιος ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των φαρμακοποιών. Πρώτο βήμα είναι η αφοσίωση των φαρμακοποιών, δεύτερο βήμα η αλλαγή της νομοθεσίας και τρίτο οι αμοιβές, ώστε να είναι βιώσιμη μια υπηρεσία. Και αυτό μπορεί να γίνει με συλλογή στοιχείων από τους ασθενείς».
Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE)
«Ζούμε στην ψηφιακή εποχή αλλά δεν έχουμε ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών, ενώ δεν υπάρχει εξατομικευμένη φροντίδα και δεν αξιοποιούνται επαρκώς τα κοινοτικά φαρμακεία»
Στο θέμα της λειτουργίας μέσα στα στενά επαγγελματικά όρια των επαγγελματιών υγείας και την έλλειψη συνεργασιών μεταξύ τους αναφέρθηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος παρουσίασε όλο το φάσμα που πρέπει να καλύψουν οι φαρμακοποιοί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αυτό περιλαμβάνει: Α) Έλεγχος για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και συνταγογράφηση μέσω της δημιουργίας και πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών και της σύστασης Εθνικού Κέντρου Συνταγογράφησης, στο οποίο θα συμμετέχουν φαρμακοποιοί και γιατροί. Β) Εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών και παρακολούθηση για τη συμμόρφωση στην αγωγή. Γ) Προληπτική ιατρική που σημαίνει εντοπισμός αδιάγνωστων ασθενών, εμβολιασμοί και διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Ανέφερε ότι 10-15% των επισκέψεων στα νοσοκομεία οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και ότι το 70-80 % αυτών, θα μπορούσαν να αποτραπούν από τους φαρμακοποιούς με τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα υγείας και να δουλέψουν με τους γιατρούς σε ένα συνεκτικό σύστημα υγείας χωρίς στεγανά. «Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό νεφροπαθών σε προχωρημένο στάδιο και των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών στην Ευρώπη. Οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να ασκήσουν πρόληψη σε αυτό καθώς και στα προβλήματα από την υπέρταση και τον διαβήτη γιατί είναι σε θέση να πείσουν τους χρόνιους ασθενείς να πάρουν τα φάρμακα τους», όπως εξήγησε.
Επίσης οι φαρμακοποιοί με κάποια εκπαίδευση μπορούν να αναλάβουν κάθε είδος εμβολιασμό, όχι μόνο για τους υγιείς αλλά και για τους χρόνιους ασθενείς.
«Είστε μια κοινότητα επιστημονικού κύρους αλλά παραμελημένοι στη χώρα μας», κατέληξε ο διακεκριμένος καθηγητής.
George Tambassis, Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Αυστραλίας και του World Pharmacy Council
«Συμφωνία με την κυβέρνηση αξίας 25 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών στα φαρμακεία»
Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο George Tambassis, ο πρόεδρος του ισχυρότερου φαρμακευτικού συλλόγου στον κόσμο και της Παγκόσμιας Ένωσης Φαρμακείων της Κοινότητας, ο οποίος παρουσίασε το πλήρες πεδίο της φαρμακευτικής πρακτικής που αφορά τη διενέργεια τεστ, εμβολιασμών και τη χορήγηση όλων των ενέσιμων φαρμάκων, την παρέμβαση στη συνταγογράφηση και τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Σημείωσε δε ότι παραμένοντας ο κλάδος ενωμένος και με τη συγκέντρωση στοιχείων, ο Αυστραλιανός Φαρμακευτικός Σύλλογος έκλεισε 5ετή συμφωνία για χρηματοδότηση 25 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση, ώστε τα φαρμακεία να παρέχουν υπηρεσίες που ζητούν οι ασθενείς, π.χ. παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον. Σημείωσε ότι ο ίδιος διατήρησε την ιδιοκτησία σε ανεξάρτητους φαρμακοποιούς και τέλος κάλεσε την Ελλάδα να γίνει μέλος στο World Pharmacy Council.
Panel Discussion: Η επίδραση της πανδημίας στο επάγγελμα του φαρμακοποιού παγκοσμίως
Υπό το συντονισμό του Λευτέρη Μαρίνου, φαρμακοποιού Msc και γραμματέα της ΟΣΦΕ & του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., δημιουργήθηκε στρογγυλό τραπέζι από Έλληνες φαρμακοποιούς που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, από το οποίο αναδείχθηκε ότι πολλά από όσα είπαν οι προηγούμενοι ομιλητές αποτελούν πραγματικότητα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ο Ιωάννης Κλάππας από την Αγγλία μίλησε για τη μεγάλη στήριξη που είχαν τα φαρμακεία από την κυβέρνηση και πρότεινε να δημιουργηθούν επιτροπές που θα αναλάβουν τη δημιουργία των υπηρεσιών των φαρμακείων, την τεκμηρίωση και την αποζημίωση αυτών. Ο Γιάννης Μουρατίδης, φαρμακοποιός στη Σουηδία, είπε ότι για να κάνει ο φαρμακοποιός το ένα βήμα παραπάνω πρέπει να παρέχει ως επιστήμονας τη φροντίδα στους ασθενείς με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Τέλος, ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός Βασίλης Σωτηρόπουλος από τη μακρινή Αυστραλία μίλησε για τη σημασία της εναρμόνισης μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και των φαρμακοποιών της κοινότητας.
Οι νέες τεχνολογίες και η θέση του φαρμακοποιού
Στην τρίτη ενότητα του Συνεδρίου για τις νέες τεχνολογίες, ο Ηλίας Κατσόγιαννηςαναφέρθηκε στα τεστ COVID-19 και εξήγησε ότι ο λόγος που απαγορεύτηκε η διακίνησή τους από τα φαρμακεία είναι ότι ο φαρμακοποιός δεν διεκδίκησε το ρόλο του στη διαχείριση της πανδημίας και στην καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων.
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Γκεζερλής, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Convert Group, αναφέρθηκε στην αγορά των ηλεκτρονικών φαρμακείων και είπε ότι θεωρεί πως μέσα στην επόμενη 5ετία θα επιτραπεί σε αυτά να πωλούν ΜΗΣΥΦΑ, όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη, και πως πολύ νωρίτερα (έως το 2023) η Amazon θα έρθει στην Ελλάδα, προσφέροντας «ηλεκτρονικά ράφια» ακόμα και σε φαρμακεία χωρίς online παρουσία.
Σε μια out of the box παρουσίαση, ο Paul Ευμορφίδης, Ιδρυτής της εταιρείας COCO-MAT, πρότεινε τη συνεργασία με τον Οργανισμό «European Foundation Quality Management» για την επίτευξη αριστείας και ποιότητας.
Το συνέδριο έκλεισε με τις ομιλίες δύο εκ των τριών χρυσών χορηγών, του Απόστολου Καραμπίνη, Ιδρυτή και Μέτοχου της KARABINIS MEDICAL Α.Ε. που ανέλυσε πώς οραματίζεται η εταιρεία του το μέλλον του φαρμακείου και του Σπύρου Κίντζιου, φαρμακοποιού ΜΒΑ, Διευθυντή Εταιρικής Ανάπτυξης UNI-PHARMA S.A., Μέλους ΔΣ INTERMED S.A. που εξήγησε τι σημαίνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες.
Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ, διατηρώντας την πρωτοπορία του, αποφάσισε φέτος να πραγματοποιήσει το Συνέδριό του σε ψηφιακό περιβάλλον φέρνοντας κορυφαίους επιστήμονες σε άμεση επαφή με τους φαρμακοποιούς. Η απόφαση αυτή μας δικαίωσε καθώς οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τα 800 άτομα, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή επιτυχία για όλα τα online συνέδρια που έχουν γίνει έως τώρα στην Ελλάδα.
Το συνέδριο στήριξαν χορηγικά συνολικά 20 εταιρείες του κλάδου.
Το 4ο Συνέδριο του ΠΕΙΦΑΣΥΝ «Αύριο ένα νέο επάγγελμα» διοργανώθηκε από το Φαρμακευτικό Κόσμο της Boussias Communications.