Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Διευκρινήσεις σχετικα με το αρχείο PDF στις συνταγές ΕΚΑΑ

Ύστερα από αιτήματα της ΗΔΙΚΑ σε φαρμακεία για αποστολή εκ νέου των αρχείων PDF των καρτών ΕΚΑΑ, δημοσιεύθηκαν οι παρακάτω διευκρινήσεις:

Δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί προβλήματα αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή αντιγράφων ΕΚΑΑ, που έχουν ως αποτέλεσμα να ζητούνται αντίγραφα των ΕΚΑΑ κατά τον Διοικητικο-οικονομικό έλεγχο συνταγών ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνεται ότι το κάθε αρχείο PDF (που υποβάλλεται μέσω του WS submitEKAApostRequest):


  • Θα πρέπει να περιέχει την εικόνα της κάρτας ΕΚΑΑ (εμπρόσθια και οπίσθια όψη) και όχι κενές/λευκές σελίδες.
  • Το αρχείο θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 10ΜΒ.
  • Δεν θα πρέπει να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην επεξεργασία του. Για παράδειγμα, στις ιδιότητες του αρχείου δεν θα πρέπει  να έχει τεθεί Password security, ούτε να απαγορεύεται η αντιγραφή του περιεχομένου του, ούτε η εξαγωγή σελίδων από αυτό. Δείτε μη αποδεκτές ρυθμίσεις στην εικόνα παρακάτω:

 

Παρακαλούμε όπως τα παραπάνω ληφθούν υπόψη στην επόμενη υποβολή λογαριασμών των φαρμακείων.

Τέλος, γνωστοποιείται ότι, για την μείωση τέτοιων περιστατικών, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες αλλαγές στο σύστημα υποβολής του ΚΜΕΣ. Συγκεκριμένα:

  • Θα εμπλουτιστεί το WS submitEKAApostRequest ώστε, αν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να επεξεργαστεί το αρχείο εικόνας, να επιστρέφεται κωδικός λάθους -6 και σχετικό μήνυμα και να μην γίνεται αποδεκτό το αρχείο. Παρακαλούνται οι κατασκευαστές λογισμικού φαρμακείων να προβούν σε προσαρμογή του λογισμικού τους, αν κρίνουν ότι απαιτείται.
  • Θα εμπλουτιστεί το σύστημα υποβολής, ώστε ο φαρμακοποιός, πριν την ολοκλήρωση της υποβολής του, να μπορεί να επισκοπήσει τις εικόνες ΕΚΑΑ που έχει υποβάλει επιτυχώς. Δείτε την εικόνα παρακάτω για τις νέες δυνατότητες:

Αμφότερες οι παραπάνω αλλαγές του συστήματος υποβολής του ΚΜΕΣ θα ενεργοποιηθούν κατά την υποβολή λογαριασμών Ιουνίου 2024 (υποβολή συνταγών αναφοράς Μαΐου), προκειμένου να δοθεί χρόνος για την προσαρμογή των συστημάτων, αν απαιτείται.