Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Εξώδικο ΦΣΑ προς ΕΟΠΥΥ: H παραλαβή συνταγών αποτελεί παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΔΗΛΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΟΧΛΗΣΗ


Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μυλλέρου αρ. 1 και Αγησιλάου και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Κωνσταντίνο Λουράντο

ΠΡΟΣ

Τη Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας, Δνση Φαρμάκου, Τμήμα Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Ελέγχων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Κηφισίας αρ. 39, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον κο Γερ. Βουδούρη
κοινοποιούμενη και:
1./ Στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εδρεύει στην Αθήνα και επί της οδού Αριστοτέλους αρ.17
2./ Στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εδρεύει στην Αθήνα και ειδικότερα επί της οδού Δραγατσανίου αρ. 8
3./ Στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, που εδρεύει στην Αθήνα και ειδικότερα επί της Λεωφ. Συγγρού αρ.101
_______


Όπως άριστα γνωρίζετε η φαρμακευτική νομοθεσία αποτελείται από διατάξεις δημοσίας τάξεως, που δεν κάμπτονται με ιδιωτική βούληση και δεν τροποποιούνται, ει μη μόνον δια νομοθετήματος ίσης τουλάχιστον τυπικής ισχύος. Στα πλαίσια αυτά και για λόγους δημοσίας τάξεως έχει θεσμοθετηθεί – μεταξύ άλλων - γενική και άνευ εξαιρέσεων αυστηρή πρόβλεψη για την εκτέλεση των ιατρικών συνταγών – ηλεκτρονικών και μη – από τους φαρμακοποιούς, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την έκδοσή τους (ακόμα και εάν πρόκειται για μερική εκτέλεση), σε αντίθετη δε περίπτωση επαπειλούνται σοβαρότατες κυρώσεις σε βάρος των εκπροθέσμως εκτελούντων φαρμακοποιών. (άρθ. 4 παρ. 1,4 και 15 ΠΔ 121/2008)
       Όπως επίσης πολύ καλώς γνωρίζετε, μετά την παρέλευση της ως άνω αποκλειστικής 5νθήμερης προθεσμίας οι συνταγές θεωρούνται ληγμένες και απαγορεύεται απολύτως να εκτελεστούν, συχνά δε ένεκα της άκαμπτης αυστηρότητος της προκείμενης διάταξης ασθενείς υποβάλλονται στην επίπονη διαδικασία επανέκδοσής τους.
       Την ως άνω ρητή απαγόρευση εκτέλεσης συνταγών πέραν του 5νθημέρου, την οποία κατ’ αρχήν ο Οργανισμός σας περιφρουρούσε μέχρι πρότινος επιβάλλοντας εξοντωτικές ποινές στους «παραβάτες» φαρμακοποιούς-μέλη μας (ακόμα και όταν αυτοί παραβίαζαν το 5νθήμερο καθαρά για λόγους διευκόλυνσης του ασθενούς), καταλύσατε αίφνις κατά τρόπο πραξικοπηματικό, με καταφανώς μοναδικό στόχο να σαμποτάρετε την τρέχουσα κινητοποίησή μας κατά του Οργανισμού σας, που αποτελεί νομοθετημένο και συνταγματικώς προστατευόμενο δικαίωμά μας εκ του άρθ. 13 παρ. 11 του ΝΔ 96/73, όπως ισχύει, που προβλέπει ότι «η καθυστέρηση εξόφλησης από το φορέα των λογαριασμών φαρμακείων παρέχει το δικαίωμα στον τοπικό φαρμακευτικό Σύλλογο να αποφασίζει τη διακοπή από τους φαρμακοποιούς μέλη της επί πιστώσει εκτέλεσης συνταγών ασφαλισμένων του φορέα, μέχρι να τακτοποιηθούν οι εκκρεμείς οφειλές.».
       Τον ανωτέρω κακόβουλο και συνομολογούμενο στόχο σας να υπονομεύσετε στοχευμένα τη νόμιμη κινητοποίησή μας,  επιτύχατε δια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 28381/15-6-2012 εγγράφου σας-απόφασης με θέμα «Εκτέλεση συνταγών ΕΟΠΥΥ»,  φέροντος την υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου σας, κου Γεράσιμο Βουδούρη και έχοντος ως αποδέκτη - μεταξύ άλλων - τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Με το ως άνω έγγραφο μας πληροφορήσατε επί λέξει ότι «Σας ενημερώνουμε ότι όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ από 1ης Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσης. Η ανωτέρω απόφαση ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την λήξη αυτής. Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση, παρέχεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εκτελούν χειρόγραφα τις ηλεκτρονικές συνταγές, εφ’ όσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική εκτέλεση».
Μάλιστα για την πρωτότυπη ομολογουμένως κατ’ ουσίαν κανονιστική αυτή ρύθμιση δεν σας έχει παρασχεθεί αρμοδίως καμία απολύτως εξουσιοδότηση, εκτός και εάν αυθαιρέτως υπολαμβάνετε εαυτόν ως αρμόδιο Υπουργό ή ως νομοθετικό όργανο…
Επειδή η απόφασή σας αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη μεταξύ μας σύμβαση και με ρητές διατάξεις νόμων ( άρθ. 4 παρ. 1 και 4 του Π.Δ. 121/2008, άρθ. 13 παρ.11 ΝΔ 96/73), ωθεί δε τα μέλη μας με τις ευλογίες σας στην παρανομία.
Επειδή περαιτέρω αποδεικνύεται ότι η καταγγελλόμενη ενέργειά σας αποβλέπει μόνο σε παράνομη υπονόμευση της δικής μας νόμιμης κινητοποίησης για την είσπραξη των οφειλομένων έτους 2011 που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Επειδή λόγω των σύννομων κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών μελών μας, ασφαλώς και δεν νομιμοποιήστε να παραλάβετε και να αποζημιώσετε συνταγές που εκδόθηκαν από 1-6-2012 και μέχρι την έκδοση απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης για την παύση των κινητοποιήσεων, αν είναι εκπρόθεσμες.
            Επειδή η σαφώς αντίθετη στη νομιμότητα ενέργειά σας ωθεί τα μέλη μας στην παρανομία, την οποία είναι βέβαιο ότι μετά το πέρας των κινητοποιήσεων θα σπεύσετε μετά μανίας να εκδιώξετε ως προβοκάτορες δια των ελεγκτικών Οργάνων (ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ΣΕΥΥΠ κα), με τα οποία συνδέεστε υπηρεσιακώς.
          Επειδή η πρόχειρη και εν πολλοίς αποσπασματική λύση που εμπνευστήκατε καμία διασφάλιση δε παρέχει έναντι της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και των Δρακόντειων κυρώσεων που αυτή μπορεί  επιβάλλει στα μέλη μας για παραβάσεις του ΠΔ 121/2008. 
Επειδή η καταγγελλόμενη μονομερής απόφασή σας είναι παράνομη,  αυθαίρετη και ποινικώς αξιόλογη.
Επειδή η ως άνω παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά σας διαταράσσει τη νομιμότητα και δημιουργεί αστάθεια δικαίου στον ευαίσθητο αυτό τομέα της υγείας.
          Επειδή εκ του καταστατικού του σκοπού ο Σύλλογός μας μεριμνά για την τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, την οποία εσείς πρώτος ως Όργανο της Πολιτείας οφείλατε να τηρείτε.
         
                                  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ
και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας
1/ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να υιοθετήσουμε τις ανωτέρω παράνομες και πραξικοπηματικές πρακτικές σας, για τις οποίες ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ εντονότατα 
2/ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι δεν πρόκειται να προωθήσουμε στις Υπηρεσίες σας εκπρόθεσμες συνταγές προς πληρωμή και
3/ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως:
α. ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ πάραυτα το με αριθ. πρωτ. 28381/15-6-2012  ως άνω απαράδεκτο έγγραφο-απόφασή σας, καθώς και κάθε συναφές με αυτό έγγραφο, καθ’ όσον με αυτό καταργείται εν τοις πράγμασι η επιδιωκόμενη από το νομοθέτη νομιμότητα                                           
β. ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ την αποζημίωση των εκπρόθεσμων συνταγών που τυχόν εκτελέστηκαν από ιδιωτικά φαρμακεία της δυνάμεώς μας από 1-6-2012 και μέχρι την επίσημη παύση των κινητοποιήσεων.

Γ. ΕΚΔΩΣΕΤΕ ΝΕΑ και ΚΑΘΑΡΗ ΟΔΗΓΙΑ για την τήρηση του νόμου.

Σε αντίθετη περίπτωση και  για την αποκατάσταση της διασαλευθείσας νομιμότητας θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον σας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής, εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που εδρεύει στο Μαρούσι, οδός Κηφισίας αρ. 39, όπως νόμιμα εκπροσωπείται καθώς και σε όσους συγκοινοποιείται για να λάβουν γνώση και τις έννομες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτή στην έκθεση επίδοσης.
Αθήνα, 18.6.2012
Ο εξωδίκως δηλών