Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Για λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ μιλούν οι γιατροί

Τα ζωτικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας και στην εξαθλίωση τους ασθενείς, καθώς και τις «κόκκινες γραμμές» του ιατρικού κόσμου έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατά την σημερινή πρώτη συνάντησή τους.

Η διοίκηση του ΙΣΑ τόνισε ότι τα προβλήματα χρήζουν άμεσης επίλυσης χωρίς χρονικές μεταθέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοκληρωτική διάλυση του συστήματος υγείας. «Ο ιατρικός κόσμος είναι ένα από τα θύματα της ακολουθούμενης πολιτικής και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αντέξει και δεν πρόκειται να επωμιστεί άλλο βάρος. Ο ΙΣΑ θα αντισταθεί δυναμικά σε τυχόν σχέδια που οδηγούν στην περαιτέρω εξαθλίωση του ιατρικού λειτουργήματος» αναφέρει ο σύλλογος σε δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά το τέλος της συνάντησης.

 

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης έθιξε τα καίρια ζητήματα του χώρου της υγείας, την πρόχειρη και χωρίς μελέτη καθιέρωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και τη συγχώνευση νοσοκομείων, την προχειρότητα με την οποία στήθηκε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς χρηματοοικονομική μελέτη, την πλήρη αδιαφορία που επέδειξε η ηγεσία μετά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για τη θωράκιση της άσκησης της ιατρικής, καθώς και την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους και την οικονομική εξαθλίωση των ιατρών.

Επίσης ενημέρωσε τον υπουργό υγείας για τις συνέπειες που έχουν ήδη προκύψει από τις «άστοχες και βεβιασμένες νομοθετικές παρεμβάσεις του προκατόχου του βασισμένες αποκλειστικά πάνω σε λογιστικά και εισπρακτικά κριτήρια που νομοτελειακά οδηγούν σε λειτουργική κατάρρευση το ΕΣΥ».

«Οφείλουμε να μετατρέψουμε ένα σύστημα προβληματικό σε αποτελεσματικό στην οργάνωση, στη λειτουργία και την χρηματοδότηση του» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός υγείας Α. Λυκουρέντζος.


Βίκυ Κουρλιμπίνη





Πηγή: capital.gr