Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΕΚΑΒ, νοσοκομεία εκπέμπουν SOS - Η Δημόσια Υγεία στο κόκκινο (video)

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας υγείας. Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας υπολειτουργεί. Οι κινητές ιατρικές μονάδες στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι 0 ή 1 αντί για 20 όπως θα έπρεπε. Σημαντικές είναι οι ελλείψες που καταγράφονται και σε διασώστες. Το υπάρχον προσωπικό βγάζει σε κίνηση μόλις 50 ασθενοφόρα ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 100 για να καλυφθεί η ζήτηση.






Ο μέσος χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο στην Αθήνα είναι μισή τουλάχιστον ώρα (σε μερικά περιστατικά αγγίζει και τη 1,5 ώρα) ενώ σε ευρωπαϊκή πόλη είναι μόλις 8 λεπτά. Ταυτόχρονα οι εφημερίες σε διασώστες και ιατρούς του ΕΚΑΒ δε πληρώνονται, είναι ήδη 8 μήνες απλήρωτοι. Έτσι οι γιατροί του ΕΚΑΒ απειλούν ότι θα σταματήσουν τις αεροδιακομιδές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.



Στα νοσοκομεία εξάλλου τα πράματα δεν είναι καλύτερα. Στο νησί της Ρόδου, έναν από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς, το γενικό νοσοκομείο έχει βασικότατες ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα, αντιδραστήρια, ενώ ο αριθμός των ιατρών και νοσηλευτών είναι ελάχιστος, αγγίζει το όριο ασφαλείας. Μάλιστα εξαιτίας αναρρωτικών αδειών έκλεισαν τα δυο από τα τρία χειρουργεία.



Στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» σημειώνονται βασικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ενώ οι κλινικές υπολειτουργούν.




Δείτε το βίντεο από το αποψινό ρεπορτάζ του MEGA: