Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τα μπάνια του λαού ή μήπως τα... «φέσια» του φαρμακοποιού;

Ο Αύγουστος παραδοσιακά στην Ελλάδα είναι νεκρός χρόνος για δημόσιο και υπηρεσίες. Στο διάστημα αυτό μεγάλο κύμα Ελλήνων πολιτών κάνει τις διακοπές του, τις όποιες διακοπές του βέβαια σε καιρό οικονομικής κρίσης. Η έκφραση «να μην διαταραχθούν τα μπάνια του λαού» έχει τη σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του '80, όταν ο ίδιος θέλησε να δώσει αξία στις καλοκαιρινές εξορμήσεις κάθε Έλληνα, μακριά από προβλήματα. Πρόκειται για ένα διάστημα κατά το οποίο ο Έλληνας αφήνεται στην καλοκαιρινή ραστώνη, στην απόλαυση του απέραντου γαλάζιου της θάλασσας και του ήλιου και στην απομάκρυνση έστω και για λίγο από την καθημερινή ρουτίνα.




Αυτό λοιπόν το διάστημα έμελλε φέτος να είναι το χειρότερο για τον Έλληνα φαρμακοποιό και το ελληνικό φαρμακείο. Τυχαίο; Το «φέσι» από τον ενιαίο οργανισμό ασφάλισης ΕΟΠΥΥ έχει φτάσει σε δυσθεώρητα πλέον ύψη. Η εξόφληση των συνταγών που εκτελέστηκαν τον μήνα Μάιο έχει καταστεί εκπρόθεσμη εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, ενώ σε λίγες ημέρες θα έπρεπε να εξοφληθεί ο - έστω κουτσουρεμένος λόγω της αναστολής - Ιούνιος. Για να μη μιλήσουμε και για τα περσινά ανεξόφλητα χρέη. Απλήρωτα φαρμακεία σημαίνει - όπως πολύ σωστά τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ - ανασφάλιστοι πολίτες. Με δεδομένο τον εκμηδενισμό της πίστωσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα φαρμακεία αιμορραγούν οικονομικά και δε μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης.

Μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό λοιπόν, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενώ παραδέχεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ταυτόχρονα αφήνει τα μέλη του εκτεθειμένα στις τοξικές συνταγές έως τα τέλη του μήνα. Δίνει λοιπόν προτεραιότητα στα «μπάνια του λαού» και αφήνει απροστάτευτα τα μέλη του από τα... φέσια του ΕΟΠΥΥ.

Σε αντίθεση με τον ΠΦΣ, μεμονωμένοι σύλλογοι όπως ο ΦΣ Μαγνησίας, ο ΦΣ Εύβοιας, οι σύλλογοι της Κρήτης (και σύντομα υποθέτουμε και άλλοι) προβαίνουν σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης άμεσα. Σε κάθε περίπτωση η αντίληψη όλων είναι κοινή: Πρέπει να προχωρήσουμε ΜΑΖΙΚΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ. Οποιαδήποτε μεμονωμένη κίνηση ή διασπαστική ενέργεια θα λειτουργήσει αντίθετα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αναστολή χορήγησης αποτελεί μέτρο αυτοάμυνας και επιβίωσης του ελληνικού φαρμακείου και δεν αποτελεί μέτρο πίεσης πληρωμής Μαΐου/Ιουνίου κλπ. Πάγιο αίτημά μας αποτελεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και όχι η εξόφληση μισού και ενός μήνα.

Όπως και να έχει, αναμένεται ένας θερμός Σεπτέμβρης κατά τον οποίο θα κριθούν πολλά για το μέλλον και την επιβίωση των φαρμακείων μας. Ταυτόχρονα όμως δοκιμάζονται και τα αντανακλαστικά του ΠΦΣ...