Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Επιστολή συναδέλφου: "Δεν υποχωρούμε!"

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται διάφοροι ψίθυροι για άρση της αναστολής και για επιστροφή στο καθεστώς εκτέλεσης συνταγών με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου πήραμε την απόφαση για αναστολή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αιτούμενοι την πλήρη αποπληρωμή των χρεών του 2011 και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης των εκτελεσμένων συνταγών. Σήμερα, που σας γράφω αυτές τις σκέψεις, πραγματοποιούμε μια 48ωρη απεργία, με σκοπό να καταδείξουμε απλώς τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου (όπως, για παράδειγμα, την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό), αφού, όπως είναι γνωστό, δεν είναι δυνατό μέσα σε 48 ώρες να τα λύσουμε. Η αναστολή της σύμβασης, από την άλλη, έγινε για οικονομικούς λόγους, αφού από τα οικονομικά αιτούμενά μας, μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει ικανοποιηθεί και πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

 

Ο φόβος ενός αύριο χωρίς θέση για το φαρμακείο με τη σημερινή του μορφή αρχίζει να γίνεται ολοένα και εντονότερος. Πολυεθνικές γενοσήμων, πολυεθνικές εταιρίες φαρμακείων, απειλές για ατομικές συμβάσεις, μεγάλες εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ, αλλάζουν το χάρτη του φαρμάκου στο λιανεμπόριο και μας δημιουργούν φόβο, που, ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για τις κινητοποιήσεις του παρόντος.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ OTC ΣΤΑ Σ/Μ

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ

Έχουμε Χριστούγεννα και μετά βίας πληρώθηκε ο Αύγουστος ενώ, ο Σεπτέμβρης δεν θα πληρωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο Δεκέμβρη του 2012. Θέλω να σας θυμίσω ότι πέρυσι τέτοια εποχή συζητούσαμε για τα χρέη του ΟΠΑΔ και των άλλων ταμείων. Φέτος συζητάμε για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, του ΟΠΑΔ συν των άλλων ταμείων. Μας οδηγούν με μαθηματικό τρόπο στη χρεοκοπία. Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ.

Φαρμακοποιός