Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΦΣ Καρδίτσας: Επιστολή προς μέλη ΔΣ ΠΦΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ                                                                   ΚΑΡΔΙΤΣΑ   12-12-2012   
     ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                                      ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣ
    ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                                                                      1)Πρόεδρο Π.Φ.Σ.
       ΑΖΑ 11                                                                           2)Μέλη Δ.Σ.             
ΚΑΡΔΙΤΣΑ,43100                                                               Π.Φ.Σ.                           
ΤΗΛ. 2441027457
                                                                                   
                        Αξιότιμε Κε Πρόεδρε
                        Και μέλη του Δ.Σ.

Με την παρούσα   επιστολή επιδιώκουμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα δικά μας συμπεράσματα για την κινητοποίηση , τα αποτελέσματα της καθώς επίσης και τις αντιδράσεις που προκάλεσε ειδικότερα   προχθές , Δευτέρα 10/12/2012 από την πλευρά του ΥΥΚΑ Κου Ανδρέα Λυκουρεντζου .

Ξεκινώντας λοιπόν από την κινητοποίηση και την μορφή της , θεωρούμε ότι...


... με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να περιορίσουμε σε έναν «ελάχιστο»  βαθμό την έκθεση των φαρμακείων μας στο υπέρογκο  χρέος που δημιουργεί η εκτέλεση συνταγών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεδομένου ότι ο τελευταίος δεν αποδεικνύεται συνεπής απέναντι μας . Και λέμε «ελάχιστο» , διότι η άρση της πίστωσης από την πλευρά μας κάθε φορά είχε σαν αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι τις πρώτες 10 ημέρες να μην μπαίνουν καν στα φαρμακεία μας ,ενώ  παράλληλα υπήρχαν πάντα οι «ευαίσθητοι συνάδελφοι»  που επένδυσαν στον αγώνα των υπολοίπων προκειμένου να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη , ευτελίζοντας την κινητοποίηση.. Αυτό όμως είναι ίσως το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί , διότι τα ουσιαστικά προβλήματα είναι πολύ περισσότερα για το Ελληνικό φαρμακείο και αργά η’ γρήγορα θα το αντιληφθούν ακόμη και αυτοί που σήμερα αισθάνονται «δυνατοί παίκτες»…
 
Είμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα .Η μη πίστωση προς ένα ασφαλιστικό ταμείο επιταχύνει την πτώση του μικρομεσαίου φαρμακείου , γιατί αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τον ασφαλισμένο (μειώνει βεβαίως την έκθεση σε ανεξέλεγκτες αγορές από την πλευρά του φαρμακοποιού ), από την άλλη πλευρά η εκτέλεση συνταγών επί πιστώσει παρατείνει την αγωνία μας και την κατάσταση όπου απλώς φυτοζωούμε ..Για κέρδος φαρμακοποιού η’ έστω για θετικό ισοζύγιο στην λειτουργία των φαρμακείων μας , ούτε κουβέντα ..Κ όλα αυτά γιατί ο κοινός παρονομαστής είναι ότι το Ταμείο δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους παρόχους Υγείας , καθώς επίσης η Πολιτεία δε μπορεί να εκπληρώσει αυτό που Συνταγματικά έχει χρεωθεί , δηλαδή τον προγραμματισμό και την μέριμνα για την Υγεία του Ελληνικού λαού .

Οι από 10/12/2012 δηλώσεις του ΥΥΚΑ θεωρούμε ότι είναι κατάπτυστες , εμπρηστικές και εκ του πονηρού ..Μιλάμε για μέγιστη πολιτική βαρβαρότητα   εις βάρος ενός επιστημονικού κλάδου που έχει προσφέρει τα πάντα στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας μας .

Και για να εξηγούμαστε ..
1)Είναι πλέον προφανές ότι το Υπουργείο ΔΕΝ είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι μας , αλλά και απέναντι στον Έλληνα ασφαλισμένο .Προσπαθούν να κρύψουν την γύμνια του ΕΟΠΥΥ , αλλά αυτό είναι αδύνατο πλέον .
2)Είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν όμως τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και στους φιλάνθρωπους δανειστές της χώρας .Γι’ αυτό άλλωστε και είναι «υποχρεωμένοι να απελευθερώσουν πλήρως την αγορά του φαρμάκου»..
3)Τους ενοχλεί το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνδικαλισμού ..Γι’ αυτό άλλωστε επιχειρείται ολομέτωπη επίθεση τόσο σε εσάς Κε Πρόεδρε , όσο και σε όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας .Είναι το μεγάλο αγκάθι και πρέπει εδώ και τώρα να το ξεριζώσουν …
4)Στην απέλπιδα προσπάθεια τους να βρουν «πρόθυμους» για το θέμα των ατομικών συμβάσεων  , κλείνουν το μάτι στους διευρυμένους , με υποσχέσεις του τύπου «θα διαγράψουμε όλα τα πρόστιμα» ,ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ούτε καν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τέτοιο δικαίωμα !!!

Κε Πρόεδρε , μέλη του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και συνάδελφοι όλης της χώρας :

Πολλές φορές είπαμε ότι η κατάσταση χρειάζεται συνετή διαχείριση .Στο σημείο που φτάσαμε όμως σήμερα θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την δυναμική αντίδραση μας !
Προτείνουμε λοιπόν από Δευτέρα 17/12/2012 αναστολή λειτουργίας όλων των φαρμακείων της χώρας , επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία να προμηθευτούμε φάρμακα για τον Ελληνικό λαό ..Είναι πλέον μια πραγματικότητα για το μικρομεσαίο φαρμακείο και χρέος σας είναι να το προστατέψετε !
Μη φοβηθείτε τίποτα , μην κάνετε πίσω !!!!
Οι φαρμακοποιοί δεν ήταν ποτέ τζογαδόροι για να τα παίξουν όλα σε μια ζαριά ..Όμως η κατάσταση επιβάλλει πλήρη ρήξη με όλους αυτούς που επιχειρούν να μας ακυρώσουν σαν επιστήμονες , σαν επαγγελματίες και σαν πολίτες αυτής της χώρας .
Ο ρόλος μας ήταν , είναι και θα είναι απαραίτητος για την Ελληνική κοινωνία, όσο  και αν κάποιοι δεν θέλουν να το αποδεχτούν  ..
Αυτό οφείλουμε να περιφρουρήσουμε και γι ‘ αυτό έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε !


                                             ΓΙΑ   ΤΟ  Δ.Σ.

      Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΚΟΡΤΣΙΛΑΣ                               ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ