Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Απάντηση συναδέλφου σε ανώνυμο ασφαλισμένο που παραπονέθηκε για την άρση πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ

Είχα την εντύπωση ότι την υποχρέωση να καλύπτει τους ασφαλισμένους με φάρμακα την έχει το κράτος μέσω των ασφαλιστικών φορέων, και όχι ο φαρμακοποιός της γειτονιάς ή του χωριού, αγαπητή μου συμπολίτισσα.

Αν το κράτος έχει σταματήσει να πληρώνει τα φάρμακα των συνταξιούχων του ΟΓΑ, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει πλέον να το κάνει ο φαρμακοποιός. Αν πχ, το κράτος δεν βάλει τις συντάξεις στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, θα πηγαίνατε ποτέ, να πείτε στον ταμία της τράπεζας, δώσε μου τη σύνταξη μου; Δεν νομίζω. Θα ξεσηκωνόσασταν εναντίον του κράτους, του ΟΓΑ ή του ΕΟΠΥΥ.

Αν ο συνταξιούχος του ΟΓΑ με 300€ σύνταξη δεν έχει να δώσει 120 € για να κάνει δαπάνη στον...



... ΕΟΠΥΥ και να περιμένει να τα πληρωθεί μετά από 3-4-5 μήνες, πιστέψτε με ο φαρμακοποιός, δεν έχει 36.000€ για να καλύψει τα φάρμακα ενός ολόκληρου χωριού για 4 μήνες. Ο φαρμακοποιός εχει ηδη δωσει 4 φορες από 9.000€ στις φαρμακαποθηκες ώστε να προμηθευτει τα φαρμακα των ασθενων, να τους τα χορηγησει, ώστε να παρει 4x10.000€=40.000€ για να βγαλει το ένα χιλιαρικο τον μηνα για τους τεσσερεις αυτους μηνες.

Τον φαρμακοποιο αυτόν που μπηκε ηδη μεσα 36.000€ θα τον σκεφτει ποτε κανεις; Θα του πει κανεις ποτε ευχαριστω που δανειζει ατοκα στο πιο αφερέγγυο κρατος τα χρηματα τα δικα του και των γονιων του, για να εχουν φαρμακα οι ασθενεις του;

Μηπως πολύ ευκολα, χωρις να γνωριζετε ολες τις πτυχες του ζητηματος, και πεφτοντας θυμα της παραπληροφορησης των ΜΜΕ τα βαζετε με λαθος ανθρωπους; Καταλαβαινω ότι οι εποχες είναι πολύ δυσκολες για ολους μας, κι αυτό αυξανει την αγανακτηση και τον θυμο ολων μας. Όμως πρεπει να ξερουμε εναντια σε ποιον θα παλεψουμε, ποιον θα βρισουμε και ποιον θα στηριξουμε. Από την ιδια πλευρα ειμαστε, αγαπητη μου συμπολίτισσα.

Για να εχεις αυριο εσυ και ο συνταξιουχος των 300€ αγωνιζομαστε τωρα εμεις και ζηταμε την χρηματοδοτηση του ΕΟΠΥΥ (εχουν βαλει ένα πλαφον οι τροικανοι-οι εξω και οι μεσα- στην φαρμακευτικη δαπανη και γενικα σε δαπανες υγειας. Οσοι αρρωστησατε μεχρι τον Αυγουστο, αρρωστησατε. Οσοι πηρατε τα φαρμακα σας μεχρι τον Αυγουστο, τα πηρατε, από κει και περα δεν εχουμε αλλα λεφτα να σας κανουμε καλα. Έτσι λένε. Βαζουμε και τους φαρμακοποιους να πληρωνουν από την τσεπη τους αλλους 4 μηνες, κι ετσι δεν χρειαζεται να παραδεχτουμε στον κοσμο ότι δεν του παρεχουμε υπηρεσιες υγειας επειδη το κρατος είναι ανικανο.)

Α και κατι τελευταιο. Θελω εδώ λιγακι να βαλετε τη φαντασια σας. Φανταστειτε ένα κρατος που καλυπτει πχ το ψωμι με κουπονια (αντιστοιχες συνταγες ας πουμε) και δινει σε κάθε νοικοκυριο αναλογα με τα ατομα που εχει το κάθε σπιτι αντιστοιχο αριθμο κουπονιων, με τα οποια πηγαινουν στον φουρνο και παιρνουν το ψωμι τους οοοοολοι δωρεαν. Και στο τελος του μηνα παιρνει ο φουρναρης τα κουπονια αυτά και τα πηγαινει στον αντιστοιχο οργανισμο, για να παραλαβει τα χρηματα του (αφου εχει ξοδεψει πολλα λεφτα για να παρει τα υλικα αφου εχει πληρωσει τους υπαλληλους του και τα ενοικια του, κι αφου εχει κουραστει σαν το σκυλι να δουλευει) και το κρατος τον αποζημιωνει. Και σε καποια φαση το κρατος σταματαει να αποπληρωνει τον φουρναρη. Δηλαδη τα κουπονια που μαζευε για έναν δυο τρεις τεσσερεις πεντε μηνες. Το κρατος αρνείται να του τα πληρωσει. Και σταματαει να δεχεται τα κουπονια ο φουρναρης. Και λεει στον κοσμο, "κυρα Μαρικα, από σημερα θα πληρωνεις μετρητα το ψωμι, γιατι τα κουπονια που φερνεις δεν μου τα αποπληρωνει το κρατος. Ωστοσο κυρα Μαρικα εχεις τη δυνατοτητα να πας με το κουπονι σου και με την αποδειξη αγορας στο ταδε ταμειο, και να τα καταθεσεις και το κρατος θα σου επιστρεψει τα λεφτα. Το πότε, κυρα Μαρικα δεν το γνωριζω, αλλα υποσχεται σε δυο τρεις μηνες."

Σας ρωτω λοιπον αγαπητη μου συμπολιτισσα, μιας και δεν εχετε ονομα στο προφιλ του φεϊσμπουκ, θα τα βαζατε με τον φουρναρη; Γιατι το ψωμι είναι εξισου απαραιτητο με το φαρμακο, δεν συμφωνειτε;

Θα ηθελα ειλικρινά να μου απαντησετε τι σκεφτεστε, αν εχετε καποιες ερωτησεις, ευχαριστως να τις απαντησω. Αν εχετε κατι άλλο να προτεινετε, ευχαρίστως να σας ακουσω.

Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΑΣ, ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ