Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ξεκλειδώνει ο περιορισμός στην έκπτωση σε ΜΗΣΥΦΑ και ΦΥΚ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έγινε γνωστή σήμερα και όπως μας ενημέρωσε ο ΠΦΣ, τίθενται νέοι κανόνες σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις από τις εταιρείες και τις αποθήκες προς φαρμακεία καθώς και την πιστωτική πολιτική.

Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, «ξεκλειδώνουν» οι εκπτώσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και στα ΦΥΚ (ν. 3816/2010), κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες και οι αποθήκες είναι πλέον ελεύθερες να δίνουν όση έκπτωση θέλουν σε αντίθεση με το 5% που ίσχυε ως τώρα.

Επίσης θεσπίζεται - για δεύτερη φορά - το μίνιμουμ 60ήμερο της πίστωσης από τις εταιρείες προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.

Μένει βέβαια να δούμε πώς θα εφαρμοστούν αυτά στην πράξη...

Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα,




... παραμένει το «ταβάνι» του 5% ως μέγιστη έκπτωση.

Στην ίδια υπουργική απόφαση, επισημαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την έκδοση νέου δελτίου τιμών, κατά το οποίο θα έχουμε οριζόντιες τιμές σε όλα τα φάρμακα, οπότε ο ΠΦΣ μας καλεί να μειώσουμε το στοκ μας (πόσο ακόμα άραγε;  ) προκειμένου να έχουμε τις χαμηλότερες δυνατές απώλειες. Ο ΠΦΣ τέλος θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ικανό χρόνο διάθεσης παλαιών αποθεμάτων με παλαιές τιμές, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο τη δεδομένη συγκυρία.