Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Μετά το κυρίως πιάτο, το «επιδόρπιο»

     Ξαναζεσταμένο φαγητό, για 2η φορά άνοστο. Ο μάγειρας, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή, αδιαφορεί για τη γεύση. Επιβάλει στους πάντες να γευθούνε το γαστρονομικό του δημιούργημά, λέγοντας με αυστηρό ύφος: «φάτε! θα μπορούσε να είναι χειρότερο»!!
Μάταια...κανένας δεν τολμάει να δοκιμάσει...

     Φαρμακεία κλείσανε λόγω χρεών. Ουδείς το αμφισβητεί. Η πρωτογενής εστία όμως που τα οδήγησε σε λουκέτο, δεν εντοπίστηκε στις συνεχόμενες υποτιμήσεις, δεν ήρθε ώς αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους, των 2,8 δις, ούτε των 2,4 δις, των χαρατσιών, της εφορίας...δε θα ακολουθούσανε μεταστάσεις...η αγωγή δε θα ήτανε παρηγορητική αλλά θεραπευτική.

            Συνάδελφοι εξουθενωμένοι, οδηγήθηκαν βίαια σε οικονομικό αποκεφαλισμό όταν η...


... γκιλοτίνα του ΕΟΠΥΥ τους θυσίασε, γιατί το υπόλοιπο πλήθος έχασε τη δυναμική του. Αποπροσανατολίστηκε. Γι αυτό και δεν κατάφερε να αποδώσει τελικά τη δικιά του δικαιοσύνη, η οποία θα μπορούσε να είναι σωτήρια για τους πρώτους μελλοθάνατους. Άραγε, η συνείδηση συγχωρεί ή τελικά, η ζωή συνεχίζεται;

            Κάποιοι αδιαφόρησαν...δίδαγμα κακοδιαχείρισης φωνάζανε καθησυχάζοντας... Άραγε, η έλλειψη ρευστότητας και των κακών που αυτή ελοχεύει ερμηνεύεται ως προφητεία; Οι συνδικαλιστικοί σοφιστές, οφείλουν να χρησιμοποιήσουνε τεχνάσματα, κάνοντας «το άσπρο-μάυρο». Ανεπιτυχώς. Θα επιβιώσουμε όμως...με απώλειες. Σε απλή μετάφραση, ΓΙΑ ΝΑ επιβιώσουμε, θα πρέπει να υπάρξουν απώλειες. Ο Π.Φ.Σ. δυστυχώς, δεν είναι «του Αμπατζόγλου» κε Γ.Γ.. Υποχρεούται όμως να είναι ο εκπρόσωπος μίας ευρύτερης πλειοψηφούσας έκφρασης, γνωρίζοντας οτι χωρίς τη στήριξη της, δεν υπάρχει Red Bull για να δώσει «φτερά». Φτερα σε ποιον άραγε;

            Μήπως «κατ΄αρχής γαρ φιλαίτιος λεώς»; Αναζητήστε την απάντηση σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Ο λόγος προφανής. Η κατάθλιψη δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει και οργανικά αίτια. Αν ο ΕΟΠΥΥ όμως εγκλωβιστεί ελάχιστα ακόμα, οι τράπεζες θα πετάξουνε με μεγάλη ευκολία τις οικογένειες τους και τους ίδιους στο δρόμο. Χωρίς φυσικά να δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα. 

            Ασφαλώς, δε θα έχουνε την πολυτέλεια να «απολαύσουνε» την πολυαναμενόμενη «επόμενη ημέρα» παρά μόνο αυτή του αντίστοιχου πυρηνικού ολέθρου. Τότε λοιπόν, σίγουρα θα είναι αργά για να τους φταίει ο Π.Φ.Σ. Η ελεύθερη έκφραση μέσα από τα bloggs θα τους είναι αδιάφορη. Οι άγιοι περιττοί. Αδύναμοι να καταννοήσουνε γιατί δεν αποτελούνε κομμάτι του «παγκοσμίου φαινομένου αντοχής», θα θυμούνται ως κακιά ανάμνηση την απαξίωση του φαρμάκου. Παρ΄ όλ΄αυτά, δε θα τους απασχολεί στο ελάχιστον, η ενδεχόμενη «εκπόρνευση» του φαρμάκου στα super markets. Κι αυτό γιατί ο αγώνας για επιβίωση υπήρξε μοναδικά εξαρτώμενος της οικονομικής υποχρέωσης απέναντι στις τράπεζες, που ο ΕΟΠΥΥ στέρησε. Για να μην παρεξηγούμαι, το γ΄πληθυντικό πρόσωπο αντικαθίσταται με το α΄ πληθυντικό μιας και η “κονόμα” που αναφέρεστε κ Γ.Γ. δεν αποτελεί αυτοσκοπό κανενός φαρμακοποιού εν έτει 2013.

Το κερασάκι της τούρτας… Αναφέρεστε σε “μπεμπέδες” του συνδικαλισμού, όταν εσείς αναλάβατε στο παρελθόν την πρωτοβουλία να στηρίξετε τη νέα “εκολαπτόμενη” συνδικαλιστική γενιά συναδέλφων. Προκειμένου να γίνεις αφέντης, προσποιείσαι τον υπηρέτη… θα μου πείτε.
Προς όφελος τίνος τελικά;
Του κλάδου;
Του “δικού σας” Π.Φ.Σ.;
Ποιους ακριβώς ειρωνεύεστε;
Ποιούς λιθοβολείτε;
Προφανώς αυτούς που “πηδήξανε από το μαντρί” σας, γιατί κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν τους εκφράζετε πια κε Γ.Γ. Ούτε εσείς, ούτε οι “εκλεκτοί” σας.
Μήπως τελικά η συνεισφορά των πλούσιων ιδεών (και μόνο ιδεών) της νέας γενιάς που προβληματίζεται για το αύριο, ερμηνεύεται ως πειθαρχία;
Μήπως επιβάλλεται/ε να συνάδει με το κατεστημένο για να “βολευτεί”;
Μήπως πρέπει να περιοριστεί σε έναν εκτελεστικό και όχι δημιουργικό ρόλο;
ΟΧΙ βέβαια…
“Παλιά σας τεχνη κόσκινο” η επικόλληση των κουπονιών. Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε…Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα…Εξαρτάται πώς ερμηνεύετε την επανάσταση
Όσο για εσάς και τους “εκλεκτούς” σας, ευτυχώς που η ταλαιπωρία και το πρόβλημα της δραστικής ουσίας, λύνεται εύκολα στο πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ.

Μην αναρωτηθείτε αν το επομενο “πιάτο ημέρας” που θα σας προσφέρει η νέα γενιά, είναι κρύο. Το επιδιώκετε.
Όπως  καλά γνωρίζετε, ένας κόμπος δε λύνεται με το τέντωμα των δύο άκρων.

Δε θα επανέλθω.

Χαλιγιάννης Ηλίας
Πρόεδρος Φ.Σ. Ροδόπης