Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Χαλιγιάννης: Μεγαλύτερη συμμετοχή θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Αλλάζει ριζικά από την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013, ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων, καθώς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή για πολλά φάρμακα.

Από την Τρίτη, οπότε τίθεται σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων, η αποζημίωση του Ταμείου θα καθορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή η οποία έχει υπολογιστεί για κάθε κατηγορία φαρμάκων.

Για σκευάσματα μέχρι αυτή την τιμή, ο ασθενής θα πληρώνει την συμμετοχή που είχε μέχρι τώρα. Αν όμως...




... είναι ακριβότερο τότε θα επιβαρύνεται επιπλέον και με το 50% της διαφοράς.

«Το αποτέλεσμα των αλγορίθμων με τους οποίους παραπλανεί τον ασφαλισμένο το Υπουργείο Υγείας, θα έχει σα συνέπεια για μία ακόμη φορά την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακά», τόνισε στο inpost.gr ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Ηλίας Χαλιγιάννης.

Ο κ. Χαλιγιάννης ανέφερε επίσης πως «ο ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει να απαλλάσσεται ολοένα και περισσότερο των υποχρεώσεων του, μετατρέποντας την ήδη υπάρχουσα υγειονομική κρίση, σε πλήρη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης σημείωσε πως η αναγραφή της συμμετοχής στη συνταγή, θα έχει καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα, μιας και το 10 ή 25%, δε θα ανταποκρίνεται σε καμία των περιπτώσεων στην πραγματική ποσοστιαία συμμετοχή αλλά σε πολλές περιπτώσεις πιθανόν να είναι και υπερδιπλάσια, ενώ παράλληλα μηδενική συμμετοχή σε θα υφίσταται, μιας και τα φάρμακα κάθε πάθησης θα έχουνε ένα συνολικό και συγκεκριμένο κόστος.

«Η πραγματική εξίσωση λοιπόν που έρχεται να υπολογίσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη θεραπεία τους ταυτίζεται απόλυτα με την πτωχευμένη Ελλάδα, τον πτωχευμένο ΕΟΠΥΥ και την ανύπαρκτη κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χαλιγιάννης υποστήριξε με τις δηλώσεις πως μετά την αφαίμαξη των φαρμακοποιών, λόγω της πολύμηνης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Ασφαλιστικό Ταμείο, σειρά έχει ο Έλληνας ασθενής, ο οποίος και εξαναγκάζεται να υποστηρίξει ο ίδιος την αγορά της φαρμακευτικής του αγωγής σε μεγαλύτερο ποσοστό πλέον από αυτό του ΕΟΠΥΥ.

inpost.gr