Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο


Όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση. 

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας -το πιθανότερο την Πέμπτη- ώστε να ψηφιστεί ώς την Κυριακή, δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές του Πάσχα και πριν από το Eurogroup του Μαΐου.


Έως την Πέμπτη, ο γγ του υπουργικού συμβουλίου Τ.Μπαλτάκος θα έχει συγκεντρώσει τις ρυθμίσεις από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να καταρτιστεί το πολυνομοσχέδιο και να προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή των μέτρων.

Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου αφορούν:

  • Το θέμα του Δημοσίου, δηλαδή τις αποχωρήσεις, αλλά και τον κανόνα 1:1 σε ό,τι αφορά στις απολύσεις.
  • Τη συνέχιση και το 2013 της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και της μείωσης του χαρατσιού κατά 15%.
  • Την υιοθέτηση νέου φόρου ακινήτων από το 2014.
  • Τις ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις.
  • Τις ρυθμίσεις για τα τραπεζικά δάνεια.
  • Θέματα επέκτασης της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, όπου περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές.
  • Τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
  • Τη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί εγκαίρως, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η αρχή για τις δόσεις θα γίνει στις 29 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Euroworking Group, που αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ (το τμήμα της δόσης που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο του 2012.
Τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ θα εγκριθούν αργότερα. Για τα 4,8 δισ. ευρώ της ΕΕ πρέπει να γίνει Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 13 - 14 Μαΐου, ενώ για το 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα πρέπει να προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου, δηλαδή μετά την ημερομηνία λήξης (20 Μαΐου) των ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ.