Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Επιστολή συναδέλφων προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ για το rebate συστεγασμένων φαρμακείων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 03/05/2013
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΦΣ
ΣΥΣΤΕΓΑΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ REBATE

Κύριε πρόεδρε

Θέλουμε να αναφερθούμε στον άδικο τρόπο υπολογισμού του rebate που επιβαρύνει άνισα εμάς τα συστεγασμένα φαρμακεία γιατί δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι είναι 2,3 ή και περισσότερα λειτουργούντα χωριστά στο ίδιο κατάστημα φαρμακεία σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία.
Αυτό έχει ως συνέπεια με την κλιμακωτή επιβολή του rebate τα συστεγασμένα φαρμακεία να επιβαρύνονται πολύ περισσότερο από αυτό που τους αναλογεί!

Θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.


Σε φαρμακείο με αιτούμενο ποσό 10000 ευρώ το rebate είναι 140 ευρώ αν συστεγαστούν δύο αυτής της δυναμικότητας φαρμακεία τότε στις 20000 ευρώ το rebate θα είναι 440 ευρώ αντί 2Χ140=280 δηλαδή 160 ευρώ επιπλέον.

Φαρμακείο με αιτούμενο 20000 ευρώ το rebate είναι 440 ευρώ, συστεγασμένο με αιτούμενο 40000 ευρώ το rebate είναι 1265 αντί 2Χ440=880 δηλαδή 385 ευρώ επιπλέον.

Και ένα ακόμα παράδειγμα πιο ακραίο αλλά πολύ πιθανό, τρία φαρμακεία με αιτούμενο το καθένα 20000 ευρώ αν συστεγαστούν το rebate στις 60000 ευρώ θα είναι 2440 ευρώ αντί 3Χ440=1320 δηλαδή 1120 ευρώ επιπλέον!

Και οι διαφορές αυξάνονται γεωμετρικά σε περισσότερες συστεγάσεις και μεγαλύτερα ποσά!

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει το θέμα αυτό σε συνδικαλιστικά όργανα, το οποίο πέραν του αδίκου αποτελεί και σοβαρό αντικίνητρο σε μελλούμενες συστεγάσεις που με τα σημερινά δεδομένα είναι το ζητούμενο, αλλά μάλλον δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα όχι βέβαια αδικαιολόγητα λόγω των πολλών ακόμα προβλημάτων του κλάδου.

Πρότασή μας είναι φυσικά η αποκατάσταση της άνισης και άδικης επιβολής του rebate βάσει της λογικής ότι τα συστεγασμένα φαρμακεία σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία θεωρούνται ως λειτουργούντα χωριστά στο ίδιο κατάστημα φαρμακεία.

Επειδή όμως αυτή η λογική η οποία είναι αποδεκτή από εμάς τους φαρμακοποιούς αλλά μάλλον όχι από την κυβέρνηση και σίγουρα θα ζητηθούν τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» είναι δίκαιο και αυτονόητο ότι το συνολικό ποσό κατά το οποίο θα μειωθεί το rebate (εφ’ όσον τα συστεγασμένα θεωρηθούν ως λειτουργούντα χωριστά στο ίδιο κατάστημα φαρμακεία και τους επιβληθεί το rebate σύμφωνα με την κλίμακα που τους αναλογεί) να κατανεμηθεί στο σύνολο των φαρμακείων.

Ενδεχομένως βέβαια κάποιος θα πει ότι αυτή η επιπλέον επιβάρυνση είναι άδικη για τους υπόλοιπους φαρμακοποιούς, αλλά πέραν του ότι η επιβάρυνση που θα αναλογεί είναι πολύ μικρή στον καθένα γιατί τα συστεγασμένα φαρμακεία είναι λίγα (ίσως είναι και ο λόγος που δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον οι φαρμακευτικοί σύλλογοι και ο ΠΦΣ για αυτό το θέμα) η άρνηση της ανάληψης αυτού του ελάχιστου αλλά δίκαιου σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία και δεοντολογία (άδικα μεγάλα βάρη στις πλάτες λίγων) βάρους είναι σαφέστατα εναντίον της λογικής των συστεγάσεων διότι με τα σημερινά δεδομένα ειδικά σε μια προοπτική συστέγασης πολλών φαρμακείων τα νούμερα της διαφοράς του rebate είναι πολύ μεγάλα και δεν καλύπτονται από άλλων τύπων οικονομίες κλίμακας!

Παρακαλούμε για την όσον το δυνατόν συντομότερη δίκαιη λύση αυτής της άδικης και άνισης επιβάρυνσης των συστεγασμένων φαρμακείων (ευκολότερα αντιμετωπίζονται τα σκληρά από τα άδικα και άνισα μέτρα) αφού δεν υπάρχει η δικαιολογία της κυβερνητικής αναλγησίας και την λύση μπορούμε να δώσουμε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.

Με τιμή

Ανδρεάδης Κωνσταντίνος
Αθανασίου Παντελής

Συστεγασμένοι Φαρμακοποιοί Μέλη του ΦΣΘ