Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Aνοικτή επιστολή ΦΣ Λακωνίας


Στις 15 Ιουνίου2013 έλαβε χώρα μια ακόμη Γεν. Συνέλευση του ΠΦΣ.

 Η συνεδρίαση άρχισε στις  11.30 αντί στις 10. Άνεση χρόνου  για τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ , μόνο 4 λεπτά για τους  υπόλοιπους ομιλητές.

 Στην ενημέρωση στο site του ΠΦΣ διαβάζω: <Δριμεία επίθεση κατά του ΕΟΠΥΥ εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ για την καθυστέρηση των πληρωμών.> Και αμέσως μετά αρχίζουν τα καλά νέα! <Το υπόλοιπο  του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί Τρίτη Τετάρτη και το ποσόν του Μαρτίου αρχές Ιουλίου.> Δηλαδή όλα βαίνουν καλώς. Κατά διαβολική σύμπτωση όλα τα καλά νέα ανακοινώνονται λίγο πριν από κάθε Γεν. Συνέλευση.



 Η πρόταση του ΠΦΣ που υπερψηφίστηκε καλεί τους  τοπικούς συλλόγους να είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις αν οι πληρωμές δεν προσαρμοστούν στις 60 ημέρες.  Όμως , ο αντίπαλος συνήθισε τις απειλές που εκτοξεύουμε, και που επί μήνες έως τώρα δεν πραγματοποιούμε.

Συνάδελφοι ,η τακτική φθοράς που εφαρμόζει η κυβέρνηση προς τα φαρμακεία είναι άριστα μελετημένη από επικοινωνιολόγους, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους κλπ. Έχει αρχίσει να πνίγει τα μικρά φαρμακεία και έρχεται και η σειρά των μεσαίων. Τα μεγάλα φαρμακεία δεν αντιλαμβάνονται ότι  στην καλύτερη περίπτωση θα φυτοζωούν, αν δεν κλείσουν και αυτά. Το μεγάλο rebate,η τεράστια φορολογία, οι αδικαιολόγητες και οι <δικαιολογημένες> απορρίψεις συνταγών, το χρηματοοικονομικό κόστος των  καθυστερήσεων, το μεγάλο λειτουργικό κόστος,  η επαπειλούμενη περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους ,το πενιχρότατο  ποσοστό κέρδους για ολίγα ΦΥΚ (που συζητάει ο ΠΦΣ αυτές τις ημέρες με την κυβέρνηση), η απώλεια των περισσοτέρων ΦΥΚ, η επαπειλούμενη απώλεια των ΟΤC και ΜΗΣΥΦ Α,  στοχεύουν όχι μόνο στην οικονομική αλλά και  στην ψυχολογική μας εξόντωση. 

Στα προαναφερθέντα  προσθέστε τις άπειρες μειώσεις τιμών  τις άπειρες αλλαγές τιμών αναφοράς  τις  διακοπές της  e-synt, τις επικαιροποιήσεις  και εγγραφές μας σε πύλη ΚΜΕΣ,UNISYSTEM,ΤΣΑΥ,e-ΔΑΠΥ που επί ημέρες προσπαθούσαμε να πραγματοποιήσουμε, καθώς και την  επί εβδομάδες   κλειστή  πύλη ΚΜΕΣ  που εσχάτως όπως γνωρίζουμε άνοιξε, μόνο  για μία ημέρα…. Θύελλα διαμαρτυριών για τις περικοπές. Οι ιθύνοντες  αντελήφθησαν ότι είναι καλύτερο να κοιμόμαστε στο σκοτάδι. Για τον λόγο αυτό το σύστημα πάλι έκλεισε!  Γιατί πρέπει να βασανιζόμαστε επί 15-20 λεπτά για την εκτέλεση κάθε συνταγής  αναλωσίμων και δεν  εκδίδονται ηλεκτρονικές συνταγές όμοιες με αυτές των φαρμάκων;   Έκπτωση 3,5%για χρήματα που μας χρωστούν από το 2010! Εφευρίσκουν  διαδικασίες  γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. Π.χ.  μας ζητούν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες παρά το γεγονός ότι  μπορούν να τις πάρουν από το διαδίκτυο. Ατομικές συμβάσεις, διευρυμένο  ωράριο, επιλεκτικές  πληρωμές  <των  καλών φαρμακοποιών>. Διαίρει  και βασίλευε. Εμφύλιος πόλεμος. Το έξυπνο  όπλο του εχθρού σε εφαρμογή.

Συνάδελφοι πίσω από κάποιες  λέξεις και ειδήσεις κρύβονται μεγάλες αλήθειες που τρομάζουν.

1) Κάθε λίγο και λιγάκι ανακαλύπτουν ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τεράστιο έλλειμμα λες και αυτό δεν ήταν προβλέψιμο από την αρχή. Ανά πάσα στιγμή βρισκόμαστε να έχουμε δανείσει στον ΕΟΠΥΥ χρήματα 4 μηνών. Πώς σας φαίνεται  το σενάριο  να μας δώσουν 50% μετρητά και 50% πενταετή ομόλογα; Και επειδή η τάση είναι τα πάντα να παραχωρούνται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πώς σας φαίνεται και το σενάριο να καταργηθεί ο ΕΟΠΥΥ  και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να αναλάβει όμιλος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών;  Φυσικά με ατομικές συμβάσεις και όρους που θα μας  χορεύουν στο ταψί. Μετά ποιος  θα μας πληρώσει τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ; Θα τρέχουμε στα δικαστήρια; Οι ΦΣ Αρκαδίας και Μεσσηνίας έχουν δικαιωθεί με  δικαστικές αποφάσεις από χρόνια και δεν  έχουν πληρωθεί ακόμη. Ομοίως ο ΦΣ Κοζάνης έχει δικαιωθεί σε δύο δικαστήρια και ακόμη είναι στα παζαρέματα με την ΔΕΗ.

2)Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί στους ιδιώτες ομολογιούχους έδωσαν ομόλογα του 2042(5-10% του αρχικού κεφαλαίου)  παρόλον ότι  θα υπάρξει ανάπτυξη το 2016-2020 όπως μας διαβεβαιώνουν οι κυβερνώντες ;Διότι απλούστατα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη ούτε μετά από δύο γενεές  όπως είπε πρόσφατα γνωστότατος εκλογολόγος σε φαρμακευτική έκθεση στην Αθήνα.

3) Να θυμόσαστε την φράση του μνημονίου <πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί>. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε βούλγαροι(με την  οικονομική έννοια του όρου). Και φυσικά όλος ο σαματάς  δεν γίνεται  για να γίνουμε βούλγαροι για 3-5 χρόνια, αλλά για δεκαετίες.

4)Πρόσφατα από αξιωματούχο της Τρόικας  ακούστηκε η πρόταση για απομείωση του Ελληνικού χρέους. Δηλαδή και άλλο κούρεμα στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων κλπ. Και από προχθές άρχισε να συζητιέται και το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Με όλα τα προηγούμενα θέλω να πω ότι όλα τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά και με τον ΕΟΠΥΥ είναι σαν να παίζουμε χρηματιστήριο με πολύ μεγάλο ρίσκο. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε, είναι να μειώσουμε το κεφάλαιο που διακινδυνεύουμε. Η   πρόσφατη  Γ.Σ. του ΠΦΣ πρακτικά κατέληξε σε αδιέξοδο. Διετύπωσε ένα διεκδικητικό πλαίσιο με αιτήματα  ίδια με αυτά του παρελθόντος και για τα οποία ουδέποτε αγωνιστήκαμε μέχρι το τέλος.. Δυστυχώς στο ψήφισμα (στο οποίο μετά από την επιμονή μου ενσωματώθηκε το αίτημα για κατάργηση του αναδρομικού  rebate) δεν αναφέρεται η ημερομηνία έναρξης του αγώνα. 

Ο αγώνας  πρέπει να είναι  ΑΝΑΣΤΟΛΗ  ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ  ΣΥΝΤΑΓΩΝ  ΕΟΠΥΥ  .  Φυσικά πανελλαδικά και με την πρέπουσα αποφασιστικότητα και εντιμότητα εκ μέρους κυρίως  του ΠΦΣ αλλά και ελάχιστων άλλων τοπικών συλλόγων.

                       Συνάδελφοι ας περισώσουμε όση αξιοπρέπεια μας απέμεινε.
                                                            ΣΠΑΡΤΗ  21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
                                                             ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
                                                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ Φ.Σ.ΛΑΚΩΝΙΑΣ                             

ΥΓ. φρονώ  ότι η σωστή  μορφή αγώνα είναι αναστολή εκτέλεσης συνταγών και όχι  απεργία διαρκείας.Τούτο διότι με την αναστολή  επιτυγχάνεται η στοιχειώδης οικονομική επιβίωση του φαρμακείου σε αντίθεση με την απεργία που ισοδυναμεί με αυτοκτονία.