Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

K.Λουράντος: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ... ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ.


Με αφορμή τις τελευταίες πληροφορίες που διοχετεύονται ως έκτακτες ενημερώσεις (κάποιες μάλιστα ... «πανηγυρικού» τύπου) προς τους συναδέλφους και που αφορούν την προσφυγή τους στις τράπεζες για δανεισμό, έχω να σας ενημερώσω για τα εξής: 

Την περασμένη Πέμπτη, η τράπεζα Πειραιώς κάλεσε εμένα και τον γραμματέα του Συλλόγου στα κεντρικά της γραφεία, για να μας ενημερώσει για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δράσης «ΤΕΠΙΧ-Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», σε συνεργασία με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας. 



Ουσιαστικά, πρόκειται για κονδύλια τα οποία χορηγούνται κατά 50% από κοινοτικές πηγές και κατά 50% από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και με λήξη του προγράμματος στο τέλος του Νοεμβρίου 2013. 






Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και διαφόρων άλλων «παρενεργειών», θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

• Το δάνειο ΔΕΝ χορηγείται σε επιχειρήσεις ΜΗ βιώσιμες και συνεπώς σε φαρμακεία που αποτελούν οικονομικό ρίσκο για την τράπεζα. Τα κεφάλαια χορηγούνται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις βιώσιμες ή σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια. 

• Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε μορφή νομικής επιχείρησης που βρίσκεται σε οποιοδήποτε στάδιο λειτουργίας (υπό σύσταση, νεοσύστατες ή υφιστάμενες) και χρηματοδοτεί ανεξόφλητες τιμολογημένες δαπάνες που σχετίζονται με τον εμπορικό κύκλο της επιχείρησης. 

• Η διασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου για την τράπεζα, γίνεται με προσωπικές εγγυήσεις ή και εμπράγματες εξασφαλίσεις. 

• Το ύψος του δανείου είναι από 10.000 – 300.000 € και μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή μέχρι το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. 

• Η τράπεζα χρηματοδοτεί παραγγελίες φαρμακείου προς μία ή περισσότερες φαρμακαποθήκες ή εταιρείες, εφ’ άπαξ, τις οποίες ο φαρμακοποιός καλείται να τις προβλέψει. Τα χρήματα εκταμιεύονται και καταβάλλονται στους προμηθευτές των φαρμακείων, με τον κίνδυνο φυσικά αυτοί οι προμηθευτές να κλείσουν και οι φαρμακοποιοί να υποστούν ολική καταστροφή, αφού θα αναγκαστούν να αποπληρώσουν το δάνειο χωρίς να έχουν πάρει τα εμπορεύματα. Το ρίσκο δηλαδή πέφτει αποκλειστικά και μόνο στα φαρμακεία και αυτό οφείλει ο κάθε συνάδελφος να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη. Από την άλλη, η προπληρωμή των παραγγελιών δύναται να δημιουργήσει θετικό υπόβαθρο για κάποια έκπτωτική πολιτική εκ μέρους των προμηθευτών.

• Το επιτόκιο είναι πράγματι μικρό και ορίζεται ως 4,45% + 0,3% από την ειδική εισφορά του Ν 128/75 , είναι δε σταθερό για 4 χρόνια που διαρκεί το δάνειο. 

• Η διάρκεια του δανείου είναι έως 48 μήνες και η αποπληρωμή γίνεται με τρίμηνες τοκοχρεολυτικές δόσεις. 

• Λάβετε σοβαρά υπόψη ότι το κάθε μέλος του συλλόγου θα αξιολογηθεί από την τράπεζα ξεχωριστά και θα χρηματοδοτηθεί βάσει της πιστοληπτικής του ικανότητας, των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης του και των προσφερομένων εξασφαλίσεων. 

Αυτό που πρέπει τελικά να λάβουν υπόψη όσοι ενδιαφερθούν για την ανωτέρω χρηματοδότηση, είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση απευθύνεται σε φαρμακεία τα οποία είναι απολύτως υγιή οικονομικά.

Όπως επίσης ότι ο Σύλλογος σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙ αλλά, όπως έχει καθήκον, ενημερώνει. Διότι για κάποιους το πρόγραμμα αυτό μπορεί να είναι αρκετά ελκυστικό, αρκεί να είναι σωστά ενημερωμένοι...

Αυτά τα λίγα για την καλύτερη ενημέρωση σας και αν πράγματι ενδιαφέρεστε για αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στους υπευθύνους της τράπεζας της αρεσκείας σας και να ζητήσετε να ενημερωθείτε για όλες ανεξαιρέτως τις παραμέτρους. 

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ