Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά


Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή για καρδιακή ανακοπή σε ανθρώπους με σχετικό ιστορικό.

Με την καινούργια μελέτη φαίνεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει μόνο από τη γρίπη αλλά μπορεί επίσης να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού κατά 50% σε όσους έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν, σύμφωνα με νέα μελέτη που διηύθυνε ο Δρ. Jacob Udell, καρδιολόγος στο Women’s College Hospital και κλινικός – επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.



«Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι το εμβόλιο της γρίπης βοηθά στο να προληφθούν τα καρδιακά προβλήματα στους ευάλωτους ασθενείς και ότι η προστασία αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στους ασθενείς με το υψηλότερο αρχικό ρίσκο. Αυτά τα ευρήματα είναι καταπληκτικά λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο να λειτουργεί αυτό το εμβόλιο ως μία ετήσια προληπτική θεραπεία για τους ανθρώπους με καρδιαγγειακά προβλήματα, δεδομένου ότι αυτά είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου στη βόρεια Αμερική.», είπε ο Δρ. Udell.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, μελέτησε αναδρομικά 6 κλινικές μελέτες σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία ανθρώπων που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Οι μελέτες συμπεριέλαβαν 6700 ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που κάνανε το εμβόλιο της γρίπης:

- Είχαν 36% χαμηλότερο ρίσκο να πάθουν ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο στον επόμενο χρόνο.
- Είχαν 55% χαμηλότερο ρίσκο για καρδιακό επεισόδιο αν είχαν περάσει κάποιο πρόσφατα.
- Είχαν γενικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια καρδιαγγειακή αιτία.

Ο Δρ. Udell και ο συνεργάτης του με τον οποίο έγραψαν μαζί τη μελέτη, Δρ. Michael Farkouh, Πρόεδρος του Κέντρου Peter Munk Centre of Excellence in Multinational Clinical Trials, τόνισαν ότι μία μεγάλη κλινική μελέτη είναι απαραίτητη για να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της γρίπης ως μία θεραπεία που θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου ή εγκεφαλικού σε ανθρώπους με σχετικό ιστορικό.

Πηγή: vita.gr