Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

"My Pharmacy" application: Δώσε τα φάρμακα σου, πριν λήξουν, σε κάποιον που τα έχει άμεσα ανάγκη

Το 70% των φαρμάκων που έχουν λήξει, καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων. Αποτέλεσμα; Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετάγονται φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με πορίσματα του Υπουργείου Υγείας. Ευαισθητοποιημένη από αυτή τη σπατάλη οικονομικών και περιβαλλοντικών πόρων, μια ομάδα μαθητών λυκείου των εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα, αποφάσισε να αναλάβει δράση: στα πλαίσια του διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση» που οργανώθηκε από το Σ.Ε.Ν. (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων) σχεδίασε την εφαρμογή «My Pharmacy».
Τι είναι, όμως, το «My Pharmacy»; Πρόκειται για μια...


...εφαρμογή (application) για κινητά και tablets, που διατίθεται δωρεάν μέσω AppStore και έχει ως αντικείμενο την αποδοτικότερη διαχείριση των φαρμάκων που έχουν προμηθευτεί οι καταναλωτές, και τη μείωση του όγκου εκείνων που καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων.
Πώς λειτουργεί; Το «My Pharmacy» διατηρεί αρχείο με τα φάρμακα στην κατοχή του χρήστη όπως και με την ημερομηνία λήξης τους. Όταν πλησιάζει η ημερομηνία αυτή, ο καταναλωτής ειδοποιείται και έχει τη δυνατότητα, εκτός των άλλων, να εντοπίζει εύκολα τον πλησιέστερο τόπο συγκέντρωσης φαρμάκων (φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.λπ). Αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών λειτουργεί δίκτυο συλλογής φαρμάκων με περισσότερους από 15 συμμετέχοντες φορείς.
Με άλλα λόγια, το «My Pharmacy» είναι μια «έξυπνη» εφαρμογή με πολλαπλά οφέλη: η ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων μειώνει τις φαρμακευτικές δαπάνες σε ατομικό και κρατικό επίπεδο, περιορίζει την επιβάρυνση για το περιβάλλον και συνεισφέρει στην περίθαλψη ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν καινούρια φάρμακα.
Στο παρακάτω link θα δείτε ένα video που ετοίμασαν οι μαθητές: