Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση προέδρου ΦΣ Ιωαννίνων: «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα!»

Συνάδελφοι,

Ζούμε ίσως την κρισιμότερη στιγμή εδώ και μια τετραετία διακυβέρνησης Μνημονίου για το ελληνικό φαρμακείο.Έχοντας υποστεί τα πάνδεινα μέχρι τώρα(οριζόντιες και κάθετες μειώσεις τιμών,απώλεια επαγγελματικής ύλης,καθυστερήσεις διακεκομένων πληρωμών,αναδρομικά rebate,κοροιδία με ληξιπρόθεσμα κ.α.) είμαστε ακόμα ζωντανοί.Είμαστε ζωντανοί έστω και με απώλειες.Το τελειωτικό χτύπημα είναι η απελευθέρωση της διάθεσης και της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ και η επιμονή του Υπ.Ανάπτυξης να κάνει το «χατήρι» των αλυσίδων σουπερμάρκετ και να κλείσει μερικές χιλιάδες φαρμακεία με αυτό τον τρόπο.

Είμαστε ζωντανοί αλλά θα πρέπει να...


... αποδείξουμε ότι δεν έχουμε πέσει σε κώμα.Η καθημερινότητα μας έχει κάνει να τελούμε εν υπνώσει.Επιβάλλεται να ξυπνήσουμε και να πολεμήσουμε για τελευταία ενδεχομένως φορά για να προασπίσουμε τη δουλειά μας και πάνω απ’όλα τη φαρμακευτική ως επιστήμη.

Είναι ώρα για δράση.Είναι ώρα ο ΠΦΣ να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο(πόλεμο έχουμε άλλωστε και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται...) για να επηρεάσει,να πείσει υπουργούς, βουλευτές για το δίκαιο των θέσεων μας. Ενδεχομένως να πρέπει να ξεθαφτούν και οι «σκελετοί από το πατάρι» αν κριθεί απαραίτητο...Οφείλουμε να πορευθούμε μαζικά υπό τη σημαία του ΠΦΣ ξεχνώντας προς στιγμήν το πόσο μας έχει προδώσει παλαιότερα το δευτεροβάθμιο όργανό μας. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε το νέο πλειοψηφικό ρεύμα της Συμμαχίας σε όλη την Ελλάδα με μπροστάρη τον Πρόεδρο του ΦΣΑ.

Βομβαρδίστε τον κόσμο με επιχειρήματα,χρησιμοποιώντας απλά λόγια.Διανείμετε τα φυλλάδια του ΠΦΣ για τα ΜΥΣΥΦΑ που θα βρείτε στους κατά τόπους Συλλόγους.Βγείτε προς τα έξω,η κοινωνία είναι έξω από τον πάγκο και περιμένει να ακούσει τη φωνή της λογικής και του δικαίου.’Αρθρα σε εφημερίδες,τηλεοπτικές εμφανίσεις,δελτία Τύπου,ραδιοφωνικές παρεμβάσεις,σποτάκια σε τοπικά κανάλια επιβάλλονται.Ζούμε την εποχή του μηνύματος και της εικόνας.

Το ζητούμενο όμως αγαπητοί συνάδελφοι είναι άλλο.Είναι η ενότητα.Αρραγές μέτωπο απέναντι στη λάσπη,απέναντι στον κοινό εχθρό.Στην κρισιμότατη αυτή στιγμή η διαστρωμάτωση των φαρμακείων για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει δεν υφίσταται.Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε φαρμακείο σε αστικό κέντρο και χωριό,κεντρικό ή φαρμακείο γειτονιάς,διευρυμένο ή μη.Ένα είναι σίγουρο.Όλοι μας θα κλείσουμε αν χάσουμε αυτό το σημαντικό κομμάτι ύλης,αναπόσπαστο τμήμα της επιστημοσύνης μας.Επομένως απαιτείται συνεκτικότητα στις αποφάσεις κάθε Συλλόγου και μαζική αντίσταση και αντίδραση,ακόμα και σε κινητοποιήσεις που θα δράσουν ως σοκ,μαζικό κλείσιμο διαρκείας,πολυήμερες απεργίες, αν χρειαστεί...

Είναι η τελευταία μάχη του πολέμου και ταυτόχρονα η μητέρα των μαχών.Πρέπει να κερδηθεί για το φαρμακείο μας,τις οικογένειές μας,τους υπαλλήλους μας,για το ίδιο το κοινωνικό αγαθό που λέγεται Φάρμακο.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε.Άλλωστε... «Together we stand,divided we fall…»


                   Θεόδωρος Ντούσκας
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων