Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Kωνσταντίνος Λουράντος: «Τοίχος αξεπέραστος και όχι απλά κόκκινη γραμμή τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ»

Έτοιμος να συγκρουστεί με την κυβέρνηση για θέματα όπως το ωράριο των φαρμακείων και την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, δηλώνει στη «δ» ο νέος Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Δεν επιθυμούμε να έλθουμε σε ρήξη με το υπουργείο, γιατί ρήξη σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, από την άλλη όμως, δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε καθετί που θα ζητά η κυβέρνηση.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα. Θα...


... απαιτήσουμε από το υπουργείο να ορίσει ώρες που τα φαρμακεία θα είναι υποχρεωτικά κλειστά, ώστε αυτές τις ώρες να βάζουμε εφημερίες και διανυκτερεύσεις. Αν το ωράριο παραμείνει ξεχειλωμένο, ως έχει, τότε θα σταματήσουμε τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις». 

Ο κ. Λουράντος τάχθηκε επίσης κατά της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, σημειώνοντας: «Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία. Έχει νησάκια, παραμεθόριες και δύσβατες περιοχές. Σε όλα αυτά τα μέρη, το φαρμακείο λειτουργεί ως ιατροφαρμακευτικό κέντρο περίθαλψης, επειδή απουσιάζει η ιατρική περίθαλψη. Το φαρμακείο σε όλες αυτές τις περιοχές παίζει τον ρόλο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να το εξοντώσουμε. Η τακτική της φιλελευθεροποίησης των πάντων δεν με βρίσκει σύμφωνο – δεν συνάδει με τον ιστό της φαρμακευτικής περίθαλψης όπως εμείς τη φανταζόμαστε και δεν είναι προς το συμφέρον του Έλληνα πολίτη».

Διαφοροποίηση

Διαφωνώντας με τη φιλοκυβερνητική προσέγγιση της προηγούμενης διοίκησης του Συλλόγου, ο κ. Λουράντος σημειώνει ότι «ένας συνδικαλιστής οφείλει να μάχεται για τα συμφέροντα του κλάδου του, όχι συντεχνιακά, αλλά γιατί το συμφέρον του κλάδου μπορεί να είναι συμφέρον και για την κοινωνία». Δίνει μάλιστα ως παράδειγμα τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων- «είναι κάτι με το οποίο οι φαρμακοποιοί έρχονται σε επαφή καθημερινά και κάτι στο οποίο θα πρέπει να αντιδράσουν».

ΜΗΣΥΦΑ

«Τοίχο αξεπέραστο» κι όχι απλώς «κόκκινη γραμμή», χαρακτήρισε ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ, την παραμονή των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα φαρμακεία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε να φύγουν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από τα φαρμακεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή «αγκάθια» της βιωσιμότητας των ελληνικών φαρμακείων αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση του ποσοστού κέρδους και το rebate. «Δεν αντιλέγω πως έπρεπε να γίνει ένας εξορθολογισμός του φαρμακείου, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξοντώσουμε το ελληνικό φαρμακείο».

Η συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ

Ικανοποιημένος από την εκλογή του, ο κ. Λουράντος δηλώνει ότι θα απεμπλακεί από τη φιλοκυβερνητική πολιτική της προηγούμενης διοίκησης του συλλόγου. Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει «μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων», το νέο προεδρείο του ΠΦΣ πραγματοποίησε ήδη χθες, συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ, στην οποία ετέθησαν τα εξής ζητήματα:

- να πληρωθούν τα χρωστούμενα, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα από το 2011 και μετά
- να τεθούν και να τηρούνται απαρέγκλιτα τακτικές ημερομηνίες πληρωμής των φαρμακοποιών, ώστε οι τελευταίοι να γνωρίζουν πότε να κόβουν τις επιταγές προς τους προμηθευτές τους
- να μειωθούν οι γραφειοκρατικές εργασίες τις οποίες πρέπει να εκτελεί ο φαρμακοποιός, με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.