Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ο ΕΟΠΥΥ βάζει τέλος στην αρίθμηση συνταγών: Θα γίνεται ηλεκτρονικά!

Ο ΕΟΠΥΥ με έγγραφό του ενημερώνει τον ΠΦΣ ότι επιτέλους ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών υλοποιείται. O ΠΦΣ μετά από συντονισμένες ενέργειες - και με τη συνδρομή του ΕΟΠΥΥ αλλά και της ΚΜΕΣ - κατάφερε να δώσει ένα τέλος σε αυτή την άσκοπη γραφειοκρατική διαδικασία η οποία ήταν περιττό να γίνεται χειρόγραφα, αφού πλέον οι συνταγές είναι ηλεκτρονικές.

Έτσι λοιπόν δεν απαιτείται πλέον χειρόγραφη αρίθμηση των συνταγών, αφού αυτή πλέον θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Χειρόγραφα θα αριθμούνται μόνο οι χειρόγραφες συνταγές.

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο από ΕΟΠΥΥ:





ΘΕΜΑ: Σχετικά με αρίθμηση συνταγών φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΟ:
1. Το υπ’ αρ. πρ. οικ. 38425/31-10-2014 έγγραφο,
2. Το υπ’ αρ. πρ. ΔΒ4Γ/Π60/33/οικ.41793/26-11-14 έγγραφο,
3. Το υπ’ αρ. πρ. ΔΒ4Γ/Π60/37/οικ.45126/23-12-14 έγγραφο,
4. Το υπ’ αρ. πρ. ΓΕ 1586/30-12-14 έγγραφο,
5. Το υπ’ αρ. πρ. 34/9-01-15 έγγραφο,
6. Το άρθρο 4, παρ. 11 του ΠΔ 121/08

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών (1, 2 & 3) εγγράφων και αναφορικά με το θέμα της αρίθμησης των συνταγών φαρμάκων, οι οδηγίες του Οργανισμού συμπληρώνονται ως προς τα παρακάτω:

Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να αριθμούν εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, τις συνταγές που έχουν εκτελέσει με αύξουσα συνεχή αρίθμηση μηνιαία και να τις καταχωρούν στο τέλος κάθε μήνα σε ειδικές καταστάσεις φυσικών ή μαγνητικών μέσων, τις οποίες θα υποβάλλουν στον Οργανισμό.

Η αρίθμηση των συνταγών θα γίνεται στο μαγνητικό μέσο που διατηρείται στο φαρμακείο. Σε περίπτωση χειρόγραφων συνταγών αυτές θα ηλεκτρονικοποιούνται και θα λαμβάνουν αύξουσα συνεχή αρίθμηση σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταχώριση και θα αριθμούνται χειρόγραφα με τον ίδιο αριθμό που λαμβάνουν από το μαγνητικό μέσο. (πχ. ηλεκτρονική συνταγή εκτελείται ηλεκτρονικά στις 5/6/2014 και λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό πχ 23).

Ακολούθως εμφανίζεται χειρόγραφη συνταγή, η οποία εκτελείται ηλεκτρονικά και λαμβάνει αρ. 24 και χειρόγραφα επί της συνταγής συμπληρώνεται ο αριθμός 24.)

Σε περίπτωση εκτέλεσης χειρόγραφων συνταγών που δεν δύνανται να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά (πχ συνταγές με γαληνικά σκευάσματα, εμβόλια απευαισθητοποίησης), καθώς και σε περίπτωση που δεν υποστηρίζεται από το ηλεκτρονικό σύστημα του φαρμακείου η αύξουσα συνεχής αρίθμηση του 2 συνόλου των συνταγών, το σύνολο των συνταγών θα φέρει χειρόγραφη αύξουσα συνεχή αρίθμηση και η καταχώριση θα γίνεται σε χειρόγραφες ειδικές καταστάσεις.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.ΚΟΝΤΟΣ