Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Απάντηση στον κ. Καραθάνο από Δαγρέ-Σοφιανόπουλο-Χαλιγιάννη

Με έκπληξη και θλίψη ακούσαμε τα όσα ανέφερε ο κος. Καραθάνος αναφορικά με το ιστορικό της συμπεριφοράς της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κλάδο μας:

1) Πολύ βολικά και παραπλανητικά ο κος. Καραθάνος ισχυρίστηκε ότι όλα τα κακά προήλθαν μόνο από τη μείωση του τζίρου μας λόγω της μείωσης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Για να πούμε όλη την αλήθεια χωρίς κόψε/ράψε θυμίζουμε ότι υπαίτια για τα κακά ήταν αθροιστικά με αυτό που ανέφερε και:




- Οι μειώσεις των ποσοστών κέρδους μας και των φαρμακαποθηκών, οι οποίες μεταφράστηκαν μαθηματικά σε ισόποση αύξηση εισπράξεων για της Φαρμακευτικές Εταιρείες αποκλειστικά και προνομιακά. Μία χαριστική πράξη-ρουσφέτι, δημοσιονομικά και ασφαλιστικά περιττή, την οποία εκτέλεσαν αδίστακτα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης της συγκυβέρνησης.

- Αν το μέγεθος της αδικίας δεν είναι ακριβώς στο 15% αλλά στο 21%, πέραν του ότι είναι ανακριβές, επί της αρχής δεν μειώνει καθόλου την αχρειότητα μίας ευθείας αδικίας όπως αυτή. Είναι πολύ φτηνό για κάποιον που αδικεί να επιχειρεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του υπονοώντας ότι: «Ε, καλά. Σας αδίκησα μεν αλλά όχι και τόσο ρε παιδιά…».


2) «Πάλεψαν το θέμα των ΜΥΑΦΑ» ανέφερε ο κος. Καραθάνος, πλην όμως εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το θέμα των ΜΥΑΦΑ το πάλεψαν κάποιοι εξ’ ημών με τη βοήθεια του ΕΟΦ, επιστημόνων υγείας και μερίδας ΜΜΕ, και πάλι όμως περισώθηκε μόνον ένα σκέλος του ορθού.

Το έτερο, η διαφύλαξη της Κρατικής Διατίμησης, υπέστη άρση μερικώς, ήτοι ανταγωνισμός τιμών μόνο προς τα κάτω δηλ. με σταθερή ανώτατη τιμή. Κατά σύμπτωση με αυτόν τον τρόπο βολικά το νέο καθεστώς προβλέπει συμπίεση ποσοστών κέρδους ΜΟΝΟ σε βάρος των Φαρμακείων και ισόποσο φυσικά όφελος για τις εταιρείες εμπορίας ΜΥΑΦΑ. Ρουσφέτι-δωράκι δηλαδή υπέρ των ίδιων συμφερόντων και ίδιας φυσιογνωμίας με εκείνο της ιστορίας του ποσοστού κέρδους μας.


3) Ανέφερε επίσης ότι «περιέσωσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς», προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας. Διότι η αλήθεια είναι ότι το τραυμάτισαν θανάσιμα, απλώς δεν το αποτελείωσαν.

Το να επιτρέπει κανείς στον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, ακόμα και φαρμακοποιό, να έχει πρόσβαση σε πολυϊδιοκτησία πολύ απλά κλείνει με πλάγιο τρόπο το επάγγελμα, ειδικά σε νεότερους και φτωχότερους συναδέλφους οι οποίοι βέβαια πολύ πιθανόν ως φαρμακοποιοί να είναι αξιότεροι των προνομιούχων που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την «ευκαιρία» αλλά έτσι δεν θα μπορούν λόγω συνθηκών να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις. Μετατρέπει δηλαδή το επάγγελμα σε εκείνο ακριβώς που ευαγγελίζονταν ότι κυνηγούσαν να αντιμετωπίσουν. Ένα κλειστό επάγγελμα προνομιούχων του πλούτου, άσχετα αν αυτοί είναι ή δεν είναι φαρμακοποιοί. Είναι ένα παιχνίδι δηλαδή με σημαδεμένη τράπουλα.


4) Υπερηφανεύτηκε ότι «κρατήσαμε τα πληθυσμιακά». Να του θυμίσουμε μόνο ότι:

- τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν τα κράτησε η συγκυβέρνηση αλλά οι Αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας,

- τα πληθυσμιακά κριτήρια είναι άρρηκτα δεμένα με τα κριτήρια αποστάσεων τα οποία κατάργησαν, κάτι που αποσιώπησε,

- Το να νοιώθει κανείς υπερήφανος ότι απλά δεν έκανε ζημιά στη φύλαξη του αυτονόητου που ανέλαβε αποτελεί λόγο υπερηφάνειας μόνον ατόμων μειωμένης νοητικής αντίληψης και ικανοτήτων ή ανθρώπων που έχουν την εντύπωση ότι απευθύνονται με αλαζονία σε τέτοιους.


5) Η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων που ο κος. Καραθάνος ανέφερε ότι έχει πάρει πλέον τον δρόμο της, την οποία επίσης ανέφερε, είναι όντως ένα γεγονός. Πάλι το μισό γεγονός όμως, δηλαδή ένα μεγάλο ψέμα έτσι όπως διατυπώθηκε.

Τακτοποίηση δίκαιης και βεβαιωμένης οφειλής μετά από…δύο χρόνια (!), με χίλια βάσανα και με «κούρεμα» μόνο κατ΄ ευφημισμόν και με πλούσια επιστημονική φαντασία θα μπορούσε να θεωρηθεί «τακτοποίηση».

Η ακριβής ορολογία στην Ελληνική Γλώσσα για τέτοιου είδους πράμα είναι «κοροϊδία» με τη έκβασή της βγαλμένη με το τσιγγέλι.


6) Υπονόησε ο κος. Καραθάνος ότι η αιτία που δεν διορθώθηκε το ωράριο ήταν η…απουσία ολοκληρωμένης πρότασης από τον ΠΦΣ. Τι εννοεί ο ποιητής; ότι σε περίπτωση που δεν μιλάτε εσείς, εμείς νομιμοποιούμαστε μεταξύ χιλιάδων ισοδύναμων επιλογών να επιλέγουμε με ελαφρότητα τη…χειρότερη δυνατή για εσάς...

Ελπίζουμε τουλάχιστον μετά από τέτοια έμμεση ομολογία να μην αισθάνεται και για αυτό «υπερήφανος».

Ανέφερε επίσης ότι το δεν πρόλαβαν να φτιάξουν το ωράριο επί υπουργείας κου. Βορίδη. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο κος. Βορίδης είναι υπουργός Υγείας από τις 10 Ιουνίου 2014, ήτοι 6 μήνες και κάτι.

Στη διάρκεια αυτή νομοθέτησε, υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις και προέβη σε όλες εκείνες τις ενέργειες που εξ ορισμού προβαίνει κάθε υπουργός Υγείας.

Σε καμία από αυτές δεν υπήρξε κάτι, το οτιδήποτε, που να διόρθωνε το χάος του ωραρίου των Φαρμακείων που έχουν προκαλέσει το ελεύθερο και το διευρυμένο ωράριο.

Αν θυμηθεί μάλιστα κανείς, τον πρόσφατο νόμο, που επιτρέπει την ασύδοτη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων μέσα από τα φαρμακεία, εύλογα αναρωτιόμαστετι παραπάνω θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί για το οποίο είμαστε αντίθετοι;

Χωρίς το ωράριο των Φαρμακείων να είναι και κάτι τόσο επιστημονικά «εξωτικό» ή τεχνολογικά προκλητικό, ή νομοθετικά δαιδαλώδες και εμβριθές για να χρειάζεται…6 μήνες μελετών πχ. σε ειδικά εργαστήρια της NASA για να διορθωθεί με επιτυχία.

Οπότε, δεν μπορούμε φυσικά να είμαστε στο μυαλό κανενός ή να κρίνουμε προθέσεις, αλλά συνυπολογίζοντας τα παραπάνω και προσθέτοντας σε αυτά και ότι:

- Το ελεύθερο ωράριο που διέλυσε τόσο τις εφημερίες όσο και τα Φαρμακεία της γειτονιάς νομοθετήθηκε την εποχή που ο ίδιος ο κος. Καραθάνος ήταν σύμβουλος του προηγούμενου υπουργού Υγείας, του κου. Γεωργιάδη,

- Την ανάγκη αλλαγής ωραρίου την είχαμε συζητήσει θεσμικά αρκετά νωρίς με τον κο. Βορίδη και είχε όλον τον χρόνο στη διάθεσή του αν ήθελε να το «έφτιαχνε» όπως αναφέρεται, πλην όμως δεν έκανε τίποτα απολύτως,

το πιθανότερο, ή μάλλον το βέβαιο, είναι ότι κος. Καραθάνος λέει ψέματα για το ωράριο των Φαρμακείων στο πλαίσιο μίας φτηνής και λαϊκίστικης προεκλογικής παροχολογίας.

Δεν θέλουν να διορθώσουν το ωράριο των φαρμακείων, ποτέ δεν το ήθελαν και απλώς ελπίζουν ότι αν υποκριθούν αρκετά πειστικά στα λόγια, μπορεί κάποιοι από εμάς να ξεγελαστούμε και να μην τους πάρουμε είδηση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν λίγους μήνες ο κος. Καραθάνος περιγράφοντας θεωρητικά πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος την έννοια του «ρυθμισμένου» ωραρίου είχε μιλήσει για ένα βιονικό ωράριο περίπου…60-66 ωρών εβδομαδιαίως (!), χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται κιόλας οι εφημερίες, ωράριο «ρυθμισμένο» μεν στον τύπο αλλά βεβαίως βιολογικώς αδύνατον να ακολουθηθεί από αρκετές χιλιάδες Φαρμακεία ανά την Επικράτεια, ειδικά γυναικών και μητέρων συναδέλφων,

κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και σαν υπόθεση εργασίας να δεχόμασταν ότι όντως έχουν πρόθεση να «ξαναρυθμίσουν» το ωράριο, ίσως για τα περισσότερα Φαρμακεία της Ελλάδας να ήταν καλύτερα να μην το έκαναν.


7) Ανέφερε τέλος ο κος. Καραθάνος ότι «επανέφεραν τα ΦΥΚ στα φαρμακεία». Μία πολύ βολικά διαστρεβλωμένη διατύπωση καθώς αυτό που ξέχασε να αναφέρει είναι ότι νομοθέτησαν:

- να αποφασίσουν οι ίδιες οι εταιρείες κατά βούληση αν θέλουν ή όχι να δίνουν τα ΦΥΚ στα φαρμακεία, κάτι που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με «επαναφορά των ΦΥΚ στα φαρμακεία» όπως παραπλανητικώς ανέφερε, και

- να φροντίσουν έτσι ώστε τα φαρμακεία να έχουν τόσο χαμηλό ποσοστό κέρδους στα ΦΥΚ που στην ουσία να εργάζονται άνευ κέρδους ως άμισθοι εθελοντές-ορντινάτσες υπέρ των εταιρειών στη χορήγηση ΦΥΚ.


Με αυτή τη λογική του κου. Καραθάνου όντως προσφέρθηκε ύλη και τζίρος στα φαρμακεία. Ομοίως, στην ίδια λογική θα μπορούσαμε χαριτολογώντας να αυξήσουμε ύλη και τζίρους τροφοδοτώντας επίσης αμισθί τις εταιρείες και:

- με καφέδες και μικρογεύματα στα διαλείμματα των meeting τους ή να τους παράσχουμε υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους αναλαμβάνοντας ρόλο κηπουρού, φύλαξης χώρων και απασχολώντας τον ελεύθερο χρόνο ψυχαγωγίας των οικογενειών τους.

Είναι βέβαιο ότι όλα τα παραπάνω θα αυξήσουν επίσης θεαματικά τον τζίρο των φαρμακείων μας, ακριβώς πάνω στη φιλοσοφία και χρηματική ανταπόδωση με την οποία «επανήλθαν» τα ΦΥΚ στα Φαρμακεία.

Μπορεί να μη μας μένει τίποτα απολύτως στο τέλος ως κέρδος, αλλά τουλάχιστον τζίρους θα κάνουμε και μάλιστα πολύ μεγαλύτερους απ΄ ότι σήμερα…

Λυπούμαστε ειλικρινά που αντί ο κος. Καραθάνος με σεμνότητα και ταπεινότητα να ζητήσει ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ σε έναν κλάδο τον οποίο ρήμαξαν οι υπουργοί στους οποίους ήταν και είναι σύμβουλος ο ίδιος,

να επιχειρεί με θράσος και αλαζονία να διαστρεβλώνει τα γεγονότα και να παραπλανεί για αυτά τους ίδιους τους ανθρώπους οι οποίοι βίωσαν στο πετσί τους τις πολιτικές αυτές επιλογές.

Αυτό αποτελεί δείγμα βαθιάς περιφρόνησης προς τον κλάδο, εμπαιγμό και πέραν του εξοργιστικού να υποτιμά δηλαδή τη νοημοσύνη μας, δυστυχώς δείχνει και μηδενική μεταμέλεια. Αν παρόλα αυτά ο ίδιος ο κ. Καραθάνος δυσκολεύεται να αντιληφθεί εδώ και μερικούς μήνες ότι η νέα ηγεσία του ΠΦΣ δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τη νοημοσύνη του Έλληνα φαρμακοποιού, είμαστε εδώ για να του το υπενθυμίζουμε αν και όταν χρειαστεί. Άλλωστε αυτό το οποίο έχει προφανώς καταλάβει και ο ίδιος είναι ότι αυτοί που έσπειραν ανέμους θα θερίσουν... θύελλες.



Δαγρές Γιάννης – Αντιπρόεδρος ΠΦΣ
Σοφιανόπουλος Ανδρέας - Αντιπρόεδρος ΠΦΣ
Χαλιγιάννης Ηλίας - Ταμίας ΠΦΣ