Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Με νέα υπουργική απόφαση υποχρεωτικός ο ατομικός φάκελος ασθενούς για όλους! Ποιοι θα έχουν πρόσβαση

Με υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών θα βγει επισήμως στον «αέρα» ο ατομικός φάκελος του ασθενούς, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες έχει σχεδιασθεί να δημοσιοποιηθεί η υπουργική απόφαση που θα δίνει όλες τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή και τη λειτουργία του ατομικού φακέλου ασθενούς, που θα πρέπει να διαθέτει κάθε ασφαλισμένος.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ήδη έτοιμη εδώ και καιρό από την ΗΔΙΚΑ, ενώ αναμένονται οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα χειρίζεται τον φάκελο και ποιοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση από την υπουργική απόφαση. Έχει μάλιστα «τεσταριστεί» σε πραγματικές συνθήκες.

  
Πάντως ο ατομικός φάκελος ασθενούς θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο οικογενειακός γιατρός.


 

Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, τους κωδικούς πρόσβασης θα έχει ο ίδιος ο ασφαλισμένος αλλά και ο οικογενειακός του γιατρός, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν θα έχουν πρόσβαση και ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δε θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αλλά θα παρακολουθούν ιατρικά τους ασθενείς.
 

Απαραίτητη η τήρηση των στοιχείων


Με βάση το σχέδιο, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία των ασθενών, το ιστορικό τους, τα οικογενειακά νοσήματα που υπάρχουν, την πρόληψη που έχουν κάνει καθώς και τα φάρμακα και τις νοσηλείες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να τηρείται συστηματικά καθώς ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα τον συνδέει σε κάθε ιατρικό του βήμα.


Πέραν των τυπικών στοιχείων που πρέπει να αναγράφονται στο σύστημα (ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο και πιθανώς διαγνωσμένες παθήσεις) και στον ηλεκτρονικό φάκελο, θα είναι εμφανές σε ποιους γιατρούς έχει απευθυνθεί ο ασφαλισμένος, τι πράξεις έχουν συνταγογραφηθεί και ποιες έχουν γίνει και πότε, τα αποτελέσματά τους κλπ.

Σημαντικό σημείο μάλιστα αποτελεί η συγκατάθεση του ασθενή στην πρόσβαση του γιατρού στα στοιχεία του φακέλου υγείας του. Η συγκατάθεση δίνεται ηλεκτρονικά και θα επιβεβαιώνεται από το σύστημα.

πηγή: healthreport