Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Αποτελέσματα πανελλαδικής μελέτης «Αρεταίος»: «Καμπανάκι» για τον διαβήτη

Το μεγάλο σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ενώ οι πιθανότητες για τη νόσο αυξάνονται όσο αυξάνεται και η ηλικία. Στην κατηγορία των υπέρβαρων κατατάσσονται έξι στις δέκα γυναίκες και οκτώ στους δέκα άνδρες στη χώρα μας, ενώ οι μισοί αναφέρουν ότι έχουν κάποιον συγγενή που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας εκτιμάται κατά μέσον όρο στην κατηγορία του «ελαφρώς αυξημένου», ωστόσο δύο στους δέκα Ελληνες διατρέχουν υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο για εγκατάσταση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

γράφει η ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
 
Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της μελέτης «Αρεταίος» για τον έλεγχο του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στον ελληνικό πληθυσμό που διεξήχθη από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. Στη μελέτη συμμετείχαν 13.634 πολίτες που επισκέφθηκαν φαρμακεία της χώρας και οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και μετρήθηκαν για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. Από την εξέταση των απαντήσεων προκύπτει...


 

... ότι το 58,9% των γυναικών που συμμετείχαν είναι υπέρβαρες ή/και παχύσαρκες και το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 79%.

Το 61,3% δήλωσε ότι ασχολείται με κάποια σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας, και το 61,6% καταναλώνει σε καθημερινή βάση φρούτα και λαχανικά.

Σχεδόν οι μισοί (46,8%) δήλωσαν ότι έχουν συγγενή με διαβήτη και το 12,6% έχει παρατηρήσει σε κάποια προηγούμενη εξέταση υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Με βάση αυτές τις απαντήσεις προκύπτει ότι δύο στους δέκα (19,4%) των συμμετασχόντων βρίσκονται σε υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν από σακχαρώδη διαβήτη, το 21,2% διατρέχει μέτριο κίνδυνο και το 59,4% κατατάσσεται στις κατηγορίες χαμηλού και ελαφρώς αυξημένου κινδύνου.

Από τη μέτρηση του σακχάρου του αίματος προέκυψε ότι η μέση τιμή και στα δύο φύλα ήταν πάνω από 100mg/dL (που χαρακτηρίζεται ως όριο φυσιολογικού σακχάρου αίματος) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην αυτής των ατόμων κάτω των 45 ετών. Η μέση τιμή σακχάρου μετρήθηκε υψηλότερα όσο αυξανόταν η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και η περιφέρεια της μέσης των συμμετασχόντων.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κατά την οποία οι επιστήμονες εστίασαν στον ρόλο των φαρμακοποιών στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης. Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε ότι έρχεται «κύμα πολιτικών αυτοφροντίδας» για το οποίο οι ίδιοι οι πολίτες είναι απροετοίμαστοι.

Οπως είπε, ο φαρμακοποιός είναι αυτός που μπορεί να αναλάβει ρόλο εκπαίδευσης του πολίτη σε θέματα πρόληψης, προαγωγής υγείας και συμμόρφωσης στη θεραπεία.

πηγή: kathimerini.gr


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι Φαρμακοποιοί που συμπλήρωσαν τα περισσότερα ερωτηματολόγια:

 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ (Αθήνα - ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.Π.Ε. - Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αθήνας) 
  ο κ. Μαλλιαρός
 • ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (Αθήνα - ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.Π.Ε. - Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αθήνας) 
  ο κ. Μαρίνος
 • ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (Αθήνα - ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.Π.Ε. - Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αθήνας) 
 • ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Βόλος – ΣΥ.Φ.ΘΕ. - Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλίας) 
  ο κ. Μπιρλιράκης
 • ΜΠΟΥΛΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (Εύβοια – Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Εύβοιας) 
 • ΧΑΣΑΝΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Εύβοια – Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Εύβοιας) 
 • ΕΥΘΥΜΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ (Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Ημαθίας Πέλλας) 
 • ΜΑΡΚΑΖΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. – Πειραϊκός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών) 
 • ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ (ΣΥ.ΦΑ.Κ. – Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης) 
 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΡΛΑΣ (Αργολίδα – ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. – Πειραϊκός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών) 

Σχόλιο Farmakopoioi:
Να συγχαρούμε όλους τους Συναδέλφους που συμμετείχαν στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, ειδικότερα όσους συμπλήρωσαν τόσα πολλά ερωτηματολόγια και να επισημάνουμε εδώ ότι οι κ.κ. Μαρίνος, Μπιρλιράκης και Μαλλιαρός ήταν και μερικοί από τους πρωτεργάτες στο σχεδιασμό και υλοποίηση αυτής της δράσης μέσα στα πλαίσια της ΟΣΦΕ. Πάντα τέτοια λοιπόν!!