Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Γερμανία: «Ναι μεν αλλά» για το ηλεκτρονικό εμπόριο συνταγογραφούμενων φαρμάκων!

Στα αριστερά ο Υπουργός Υγείας Jens Spahn,
δεξιά ο πρ.των φ/ποιών Friedemann Schmidt
Έτοιμη να φέρει με τη νέα χρονιά νομοσχέδιο στη βουλή είναι η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο αυξάνεται η κανονική αμοιβή των φαρμακοποιών, η υπερωριακή αμοιβή για εφημερίες και διανυκτερεύσεις, θέσπιση επιπλέον υπηρεσιών στα φαρμακεία, αλλά ταυτόχρονα τίθενται αυστηροί κανόνες για την ηλεκτρονική διάθεση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς όμως να απαγορεύεται όπως ήταν ο διακαής πόθος των φαρμακοποιών!

Ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) παρουσίασε σήμερα σε μια θυελλώδη συγκέντρωση κάτω από έντονες διαμαρτυρίες φαρμακοποιών στην γερμανική ομοσπονδία φαρμακοποιών (ABDA) πρόταση νόμου σχετικά με το.....




..... ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων. Ουσιαστικά παραδέχεται ότι αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί, η DocMorris, η Amazon - και όχι μόνο - έχουν μπει για τα καλά στη γερμανική αγορά, οπότε η λύση που προτείνεται μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων είναι η εξής.

Πρώτα-πρώτα κοστολογήθηκε ότι το χάσιμο του τζίρου από το ηλεκτρονικό εμπόριο στοιχίζει κάπου 375 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα γερμανικά φυσικά φαρμακεία. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και προτείνει μέτρα ανακούφισης προς τα φαρμακεία ίσης αξίας με την... χασούρα αυτή. Αυτά τα μέτρα είναι αύξηση της αμοιβής των φαρμακοποιών, αύξηση της υπερωριακής αμοιβής σε εφημερίες και διανυκτερεύσεις. Επίσης προτείνονται επιπλέον υπηρεσίες στο φαρμακείο, οι οποίες όμως δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν και θα οριστικοποιηθούν σε επόμενες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Οι αυξήσεις στην αμοιβή δύνανται να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο αναλόγως της εξέλιξης του ηλεκτρονικού εμπορίου!

Ούτε ναι ούτε όχι στα μέτρα που προωθούνται είναι η απάντηση του ΔΣ της ομοσπονδίας των Γερμανών συναδέλφων!

Διχασμένοι οι Γερμανοί φαρμακοποιοί, οι κατά τόπους πρόεδροι συλλόγων εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει και η οριστική στάση των φαρμακοποιών....

Για τους γνωρίζοντες γερμανικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω τη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση: