Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Merck εναντίον eBay για παράνομη διαδικτυακή πώληση Euthyrox

Η φαρμακοβιομηχανία Merck μήνυσε μέλος του eBay που πωλούσε διαδικτυακά το συνταγογραφούμενο σκεύασμα Euthyrox για τον θυρεοειδή.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα επιτρέπεται να πωλούνται μόνο από τα νόμιμα λειτουργούντως φαρμακεία. Στο eBay υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση φαρμάκων εδώ και χρόνια. Η Merck προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του συγκεκριμένου πωλητή.

Ο πωλητής με το ψευδώνυμο «Prescanari-0» στα τέλη του Νοεμβρίου πωλούσε......




..... μέσω eBay το φάρμακο Euthyrox ως συμπλήρωμα διατροφής σε διάφορες περιεκτικότητες: Στην περιεκτικότητα των 25μg φαινόταν ότι είχε ήδη πωλήσει έξι σκευάσματα ενώ τρία ήταν ακόμα διαθέσιμα. Η τιμή: 15 ευρώ. Τα προϊόντα της Merck κόστιζαν περίπου 16 ευρώ.

H φαρμακευτική εταιρεία υπέβαλε στις 6 Δεκεμβρίου ποινική καταγγελία κατά του "Prescanari-0". «Η Merck παρακολουθεί στενά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το eBay για παράνομες πωλήσεις» λέει ο εκπρόσωπος. Πριν από την ποινική καταγγελία, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Darmstadt ενημερώθηκε για το περιστατικό και τα εσωτερικά μέτρα. "Το περιφερειακό συμβούλιο ενημερώνεται από εμάς."

Ο χρήστης έχει ήδη μπλοκαριστεί από το eBay. Είναι εγγεγραμμένος στην ηλεκτρονική αγορά από τον Ιανουάριο του 2016, αλλά δεν ήταν πολύ ενεργός. Ο έμπορος δήλωσε ως έδρα το βρετανικό Ebay, καθώς εντοπίστηκε η θέση του στην ΕΕ. Συνολικά, έχει λάβει δέκα κριτικές κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, όλες θετικές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά το συγκεκριμένο σκεύασμα Euthyrox των 25μg πωλείται προς 0,73€ (τα 30 δισκία).