Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Δυσμενέστερους όρους για τους φαρμακοποιούς προωθεί η κυβέρνηση

Δυσμενέστερους όρους για τους φαρμακοποιούς και την απελευθέρωση του επαγγέλματος, προωθεί η κυβέρνηση, η οποία θα «κλείσει» οριστικά το θέμα μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη σε τρία βασικά σημεία, για τα οποία οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει «κόκκινη γραμμή»:
  • Λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
  • Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ανεξάρτητα από την καθιέρωση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία (rebate).
  • Αναθεώρηση των πληθυσμιακών ορίων -προς τα κάτω- για την ίδρυση νέων φαρμακείων.


Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ότι τα μέτρα για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται τελικά ο κλάδος να μην εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα περίπου 160 επαγγελμάτων. Και αυτό διότι πληθαίνουν οι πιέσεις υπουργών οι οποίοι θεωρούν ότι το υπουργείο Υγείας δεν προχωρά σε πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και κατά συνέπεια «χάνουν» τη διαπραγματευτική τους δύναμη στις συζητήσεις τους με τους εκπροσώπους επαγγελματιών άλλων κλάδων οι οποίοι οδεύουν προς απελευθέρωση.

Προς το παρόν, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προτείνει στους φαρμακοποιούς το πληθυσμιακό όριο για την ίδρυση φαρμακείου να μειωθεί στους 1.000 κατοίκους, από 1.500 που είναι σήμερα, και να φθάνει ακόμη και τους 1.300 κατοίκους σε περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά. Για τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, έχει προτείνει να δοθεί ελευθέρας ώστε όποιος φαρμακοποιός επιθυμεί να ανοίγει το φαρμακείο του. Υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι τουλάχιστον το 20%-25% των φαρμακείων να είναι ανοιχτό. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα δύο προτεινόμενα μέτρα, ενώ έχουν συμφωνήσει σε δύο σημεία.

Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει «ναι», στη λεγόμενη συνάσκηση, δηλαδή τη δυνατότητα δύο ή περισσοτέρων φαρμακοποιών να ασκούν το επάγγελμά τους στο ίδιο φαρμακείο, καθώς και για το εύρος του κλιμακωτού rebate προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εύρος του rebate φαίνεται ότι διαμορφώνεται από 0 έως 7% επί του τζίρου κάθε φαρμακείου από κάθε ασφαλιστικό ταμείο και υπό τη ρητή στο νόμο αίρεση της έγκαιρης αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: "Ημερησία"