Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΣΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ


Ο ΦΣΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία για σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη διακίνηση του φαρμάκου (εταιρείες, εισαγωγείς, φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς κ.λπ.), με σκοπό τη βελτίωση των όρων προμήθειας και γενικά διακίνησης του φαρμάκου.
Η σύσκεψη αυτή προγραμματίζεται για τις 4/5/2011 στο Ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ.
Την πρωτοβουλία αυτή έλαβε ο ΦΣΑ, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην αγορά από τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που οφείλονται είτε σε παράλληλες εξαγωγής είτε σε μη επαρκή τροφοδοσία από τις εταιρείες, αλλά και λόγω του εξαναγκασμού από αρκετές εταιρείες προς τα μέλη μας, να πληρώνουν τοις μετρητοίς ή με ελάχιστη πίστωση, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Θεωρούμε όχι μόνο εξοργιστικό αλλά και απαράδεκτο να γνωρίζουν οι εταιρείες ότι ο ΟΠΑΔ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία έχουν να εξοφλήσουν τα ΦΥΚ από το Σεπτέμβριο 2010 (όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία), αλλά να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και να συνεχίζουν τη σκληρή οικονομική πολιτική τους εις βάρος μας.


Ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν και ενώ όλοι δέχθηκαν, ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), που εκπροσωπεί τις μεγάλες εταιρείες του χώρου μας, σε έγγραφη απάντηση του αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ κύριε Λουράντο,
Σε συνέχεια της από 14 Απριλίου 2011 επιστολής σας, θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στη σύσκεψη που προτίθεστε να πραγματοποιήσετε με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στη διακίνηση του φαρμάκου στην Ελλάδα.
Ο ΣΦΕΕ, ως εκπρόσωπος των φαρμακευτικών εταιρειών, επιθυμεί καταρχήν να δηλώσει ότι η εμπορική, πιστωτική και τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών – μελών του καθορίζεται αυτόνομα και ανεξάρτητα από κάθε εταιρεία με βάση τις αρχές και τα δεδομένα που λαμβάνει υπόψη της κάθε εταιρεία και ως εκ τούτου, οι εταιρείες – μέλη του δεν θα μπορούσαν ποτέ να οδηγηθούν σε κοινές θέσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, θα επιθυμούσαμε να σας δηλώσουμε ότι ο ΣΦΕΕ, καθώς και οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε οιαδήποτε συνάντηση, η οποία θα περιόριζε με οποιονδήποτε τρόπο την αυτονομία λήψης αποφάσεων σχετικά με την εμπορική, πιστωτική και τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών και η οποία ενδεχομένως να παραβίαζε τις ρυθμίσεις του Νόμου 703/1977 περί ανταγωνισμού».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΦΣΑ, ο οποίος απάντησε ότι η άρνηση του ΣΦΕΕ δηλώνει αυτό που όλοι ξέρουμε, ότι μερικοί αρμόδιοι ενώ η αγορά καίγεται, αυτοί περί άλλα τυρβάζουν…. Σας παραθέτουμε το έγγραφο μας και τα συμπεράσματα δικά σας.

«Αξιότιμε κύριε Φιλιώτη,
Λυπούμαστε πραγματικά για την άρνηση σας να συμμετάσχετε στη σύσκεψη που προτιθέμεθα να κάνουμε με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στη διακίνηση του φαρμάκου στην Ελλάδα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε κυρίως από το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη – εταιρείες του Συνδέσμου σας ασκούν οικονομική πολιτική, η οποία πλήττει καίρια τα φαρμακεία μας, σε μια εποχή που όλοι χρειάζεται να κάνουν θυσίες.
Πιστεύουμε ότι όταν, όπως γνωρίζετε, τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν όλο και περισσότερο τις πληρωμές τους προς τα μέλη μας, όταν η προσφυγή των φαρμακοποιών στις τράπεζες για δάνεια πολλαπλασιάζονται, όταν ακόμα και οι φαρμακαποθήκες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, μετακυλώντας, όπως είναι λογικό, το πρόβλημα αυτό στα μέλη μας, η μη συμμετοχή σας εκλαμβάνεται ως αποφυγή της ανάληψης του δικού σας μεριδίου ευθύνης απέναντι στη φαρμακευτική περίθαλψη.
Το να ισχυρίζεστε ότι μια τέτοια σύσκεψη θα περιόριζε την αυτονομία λήψης αποφάσεων σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας και ίσως να παραβίαζε τις ρυθμίσεις του νόμου περί ανταγωνισμού, μπορεί να ευσταθεί νομικά δεν ευσταθεί όμως δεοντολογικά. Το να απαιτούν τα περισσότερα μέλη σας πληρωμές τοις μετρητοίς για φάρμακα που αναγκαστικά θα αγοραστούν από συγκεκριμένες εταιρείες – εφόσον οι γιατροί συνταγογραφούν βάσει εμπορικής ονομασίας και όχι δραστικής ουσίας – είναι εκβιαστικό, από μόνο του αναιρεί την έννοια του ανταγωνισμού και κάθε άλλο παρά σέβεται την οικονομική κατάσταση όχι μόνο των φαρμακείων αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί έστω και χωρίς τη συμμετοχή σας, με όσους φορείς ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική περίθαλψη».

Ο Φ.Σ.Α. θα ήθελε να υπενθυμίσει στο ΣΦΕΕ και σε όσους ενστερνίζονται την άποψη του περί ανταγωνισμού, ότι το φάρμακο δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό και κατά συνέπεια δεν υπόκειται σε ανταγωνισμό. Θεωρούμε την επιστολή του ΣΦΕΕ προσχηματική ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή της φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη συνολική προσπάθεια όλων μας για καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη.

Αν πραγματικά ο ΣΦΕΕ επιθυμεί την ένταξη του φαρμάκου στον ανταγωνισμό τότε θα πρέπει να υποστηρίξει έμπρακτα τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων.