Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σκάνδαλο η απαγόρευση δια νόμου των εκπτώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση!!

Τα νέα που έρχονται από τις υπουργικές αποφάσεις τις τελευταίες μέρες δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους φαρμακοποιούς. Βιώνουμε μια απρόκλητη – ίσως και εκδικητική - επίθεση από την Κυβέρνηση (λόγω των κινητοποιήσεών μας ίσως; Λόγω του ότι παλεύουμε για την βιωσιμότητά μας; Ουδείς γνωρίζει).

Σύμφωνα με την τελευταία αγορανομική διάταξη και το Δ.Τ. 03/2011 είχαμε μια πολύ ωραία "τακτοποίηση". Μειώνοντας το χονδρεμπορικό κέρδος χτυπάμε τους ΣΥΦΑ. Κόβοντας τις εκπτώσεις ξαναδίνουμε στους ιδιώτες πίσω το μεγαλύτερο ποσοστό από την προηγούμενη μείωση, ενώ οι ΣΥΦΑ έτσι κι αλλιώς μοιράζουν μερίσματα. Τα οποία μερίσματα φορολογούνται πλέον με 45%!!!

Αν μια εταιρία κοστολογήσει το φάρμακό της π.χ. 100ευρω
(ex- factory), προστίθεται το χονδρεμπορικό κέρδος και προκύπτει η χονδρική τιμή (Χ.Τ) με αγορανομική διάταξη από την οποία βγαίνει και η Λ.Τ. (λιανική τιμή). Επειδή λοιπόν με αυτή τη διαδικασία το Χ. κέρδος υπολογίζεται ως "έκπτωση" της Εταιρίας προς την αποθήκη, αν δε μειωθεί -κατά το ίδιο ποσοστό- και η Χ.Τ. ενός φαρμάκου, ουσιαστικά αποδίδεται η μείωση στην ex-factory τιμή δηλ. στη βιομηχανία/Εταιρία.

Άρα η μικρότερη μείωση των Λ.Τ. από τη μείωση του χονδρεμπορικού κέρδους ουσιαστικά δίνει μια αύξηση ποσοστού κέρδους στις βιομηχανίες/εισαγωγικές Εταιρίες και οι φαρμακέμποροι ξαναπαίρνουν πίσω τη χασούρα από τις δικές μας εκπτώσεις. Σε μια ελεύθερη αγορά θα μπορούσαμε να σταματήσουμε να παραγγέλνουμε από μια αποθήκη αν μας έκοβε την έκπτωση και να ψάξουμε αλλού συμφερότερη πρόταση. Στην «ελεύθερη αγορά» όμως που επαγγέλεται η κυβέρνηση και η τρόικα για να εξασφαλίσουν ότι αυτό δε πρόκειται να γίνει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ τις εκπτώσεις διότι οι όροι της Ελεύθερης Αγοράς είναι χρηστοί και άγιοι μόνο όταν μας συμφέρει!!!.. ε, δε θα αφήσουμε τους "φίλους" μας τους εμπόρους να χάσουν το καλοπληρωτή (μπορείτε να τον ονομάσετε και διαφορετικά…) τον πελάτη που πληρώνει μετρητοίς και εισπράτει επί πιστώσει!!!
Ταυτόχρονα με μια λαϊκίστικη κίνηση ζητά το ξεχασμένο rebate του 2009-10 από τη βιομηχανία, το οποίο αν είχε ζητήσει πέρσι καθ'υπόδειξην του ΠΦΣ, δε θα χρειαζόταν η 2η και η 3η μεσοσταθμική μείωση τιμών που μας επέβαλλαν μέσα στο 2010, η οποία αφενός μας στράγγιξε οικονομικά -με δυσανάλογα οφέλη για το Κράτος- αφετέρου οδήγησε σε κύμα εξαγωγών (Novo-Nordisc/Aspirines) που έφερε ελλείψεις στην αγορά και μεγάλα κέρδη στις Εταιρίες και στους ιδιώτες Φαρμακεμπόρους.

Το οποίο rebate βέβαια καθόρισε με τον πρόσφατο Νόμο σε μικρότερο μέγεθος από το δικό μας (παρ' όλη την αναλογία κέρδους 4:1 μεταξύ εταιριών και φαρμακείων) αλλά τους το ζήτησε παρ' όλα αυτά όταν ξεκαθάρισε ότι κι αυτό το κουτσουρεμένο rebate θα το πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ μέσα από όλη αυτήν τη δαιδαλώδη διαδικασία.

Εμείς χάνουμε, τα ταμεία δεν κερδίζουν ΤΙΠΟΤΑ, οι εταιρίες κερδίζουν, οι έμποροι δε χάνουν.. όλα σωστά και άγια!!!... και οι στόχοι μείωσης της δαπάνης;... μα υπάρχει η λύση: διαλέγουμε μια ομάδα φαρμάκων και τα λέμε "αρνητική λίστα"!!!!

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι σε ερώτηση συναδέλφου είχαμε τονίσει ότι είναι εμφανές ότι τα κριτήρια κατάρτισης της λίστας ΔΕΝ είναι επιστημονικά (μέσα Tobrex, έξω Tobradex), ούτε ενδείξεων, ούτε λιανικής τιμής... Να κάνω μια πρόβλεψη;
Λέω εγώ τώρα: αν κάποιος υπολογίσει τη χασούρα εταιριών και εμπόρων και τη βρει π.χ. Χ ευρώ... και πιάσει μετά τις πωλήσεις των φαρμάκων της αρνητικής λίστας (τεμαχιακές πωλήσεις με στοιχεία ΟΣΦΕ-IMS)... πόσο να το δίνει ο ΟΠΑΠ να βγεί το νούμερο > ή = με ..Χ;;;;!!!!... κάτω από 1,20;...

Κι επειδή έχουμε και μια τρόικα που απαιτεί μέτρα, θα φτιάξουμε έναν ΕΟΠΥΥ με όλα τα Ταμεία μέσα και θα κάνουμε συμβάσεις με εξευτελιστικούς όρους στους οποίους θα μπορούν να ανταποκριθούν 5-6000 φαρμακεία σ' όλη τη χώρα. Και σίγουρα οι νόμιμοι φαρμακοποιοί δε νομίζω να μπορούν να ανταποκριθούν. Κι ό,τι κενά προκύψουν από αυτούς που θα κλείνουν θα τα καλύψουμε, πρόσκαιρα, με "φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ". Τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν τα ψαράκια και να εγκολπώσουν οι καρχαρίες τους τζίρους τους ή αν δεν τα καταφέρουν αυτοί να φέρουμε κανά δεινόσαυρο από έξω να ανοίξει αλυσίδες και να προσλάβει τους άνεργους φαρμακοποιούς να δουλεύουν για 700 ευρω.

Ποιός ενδιαφέρεται αν ξαναδούμε πινακιδάκια "εκτελούνται συνταγαί ΙΚΑ και λοιπών Ταμείων" απέξω από ορισμένα φαρμακεία μόνο;.. ποιός θα διαμαρτυρηθεί που θα πρέπει να παίρνει ΚΤΕΛ ο παππούς να βρει φαρμακείο να εκτελέσει συνταγή ενώ το είχε δίπλα του;.. ο εξαθλιωμένος συνταξιούχος ή ο νεοΜνημονοΈλληνας που από περήφανος δωδεκαθεϊστής πέρασε μέσω των χριστιανικών ιδεωδών σε πετυχημένο ωχαδελφιστή;...