Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Υπερψηφίστηκε η πλειονότητα των άρθρων του πολυνομοσχεδίου- Τι έγινε με τα φαρμακεία


Με την υπερψήφιση 23 άρθρων και τριών τροπολογιών, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ για την ερχόμενη Τρίτη αναβλήθηκε η ψήφιση 11 άρθρων.
Στη διάρκεια της συζήτησης, με τη διαδικασία επείγοντος νομοθετήματος, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις στο σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ρυθμίσεις ακόμη και σήμερα, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις.Εκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ζητώντας τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να υπερψηφίσουν τα άρθρα, σε μια προσπάθεια προβολής εικόνας εθνικής συνεννόησης και αποφασιστικότητας να απαλειφθούν νομοθετικά υπολείμματα, που δίνουν στους δανειστές της χώρας την αίσθηση στασιμότητας και αβουλίας.
Ως τέτοια νοούνταν τα εμπόδια στην άμεση πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών και στην συγκρότηση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών ανά την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς -με προχθεσινή ωστόσο ρύθμιση ήρθησαν και οι "στενώς ερμηνευτέες" διατάξεις του ν. 3919/2011, που αναγνώριζαν την δυνατότητα θέσπισης κωλυμάτων στην απρόσκοπτη πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.
Στο μεταξύ, σήμερα, με προσθήκη στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, θεσπίστηκε με μορφή νομοτεχνικής προσθήκης, η απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία, χωρίς άλλη υποχρέωση εκ μέρους των ενδιαφερομένων, πλην της ενημέρωσης των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων του αρμοδίου περιφερειάρχη.
Βάσει της ίδιας προσθήκης δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αφαιρεί το βιβλιάριο συνταγογράφησης και από γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, εφόσον προβαίνουν σε υπερσυνταγογραφήσεις ή τεχνητή ζήτηση φαρμάκων.
Η εισαγωγή της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, προκάλεσε τις εντονότατες διαμαρτυρίες των κομμάτων της Αριστεράς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η υπερψήφιση του εδαφίου την Τρίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ