Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Φορείς φαρμάκου: "Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο!!"

Προς
Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Α. Λυκουρέντζο
Αριστοτέλους 17
ΑΘΗΝΑ 

Κοινοποίηση Aρ. Πρωτ. 256
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθήνα, 4 Ιουλίου 2012
κ. Μ. Σαλμά
Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κ. Φ. Σκοπούλη

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης έχει μέχρι σήμερα εξυπηρετηθεί με αλλεπάλληλα μέτρα που έχουν απορρυθμίσει πλήρως τη φαρμακευτική αγορά και που εξωθούν πολλές επιχειρήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας στα όρια της βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο των επικείμενων συναντήσεων σας με τους εκπροσώπους της Τρόικας και προς αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων που θα οδηγούσαν σε λανθασμένες αποφάσεις, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής: 
 


• Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς από τον ΕΟΠΥΥ, η προσπάθεια μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί για το 2012. Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αφαιρουμένου του ΦΠΑ και εφαρμοζομένων όλων των εκπτώσεων και αφαιρέσεων που αφορούν στα νοσοκομειακά φάρμακα και στις πραγματικές επιστροφές από τα φαρμακεία, διαμορφώνεται ως εξής: 

Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη Ιαν-12, Φεβ-12, Μαρ-12, Απρ-12
Δαπάνη ΕΟΠΥΥ και άλλων ταμείων 243.368.687, 244.387.758, 273.476.510, 247.202.797

• Λαμβάνοντας υπ’όψιν το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν μειωμένη κατά 40% για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο, το ποσό της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του 2012 δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 1.400.000.000 με στόχο το ποσό των 1.440.000.000.
Όσον αφορά στον συνυπολογισμό του ΦΠΑ στο ποσό-στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι δυνατόν αυτό να συμπεριλαμβάνεται, γιατί όπως αναφέρει και η έκθεση του ΕΟΠΥΥ για το χρέος, αποτελεί και έσοδο και έξοδο του κράτους παραποιώντας τα δημόσια οικονομικά στοιχεία.
• Κατά συνέπεια, θεωρούμε αδιανόητη την εμμονή για εφαρμογή και άλλων μέτρων (π.χ. συνταγογράφηση με δραστική, Clawback κλπ.), τη στιγμή που η φαρμακευτική αγορά στο σύνολό της, βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Τονίζουμε ότι οι συνέπειες των μέχρι σήμερα βίαιων παρεμβάσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ως τελικούς αποδέκτες τους Έλληνες ασθενείς (και ιδίως τους χρονίως πάσχοντες) που βρίσκονται συχνά σε απόγνωση στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ακόμη και βασικά πλην όμως απαραίτητα φάρμακα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μπορούμε να υπερβούμε τα φαινομενικά αδιέξοδα στο χώρο του φαρμάκου, με τρόπο τέτοιο ώστε να πετύχουμε ταυτόχρονα τη μείωση της δαπάνης στα επιθυμητά επίπεδα, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και την υγιή ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής,  Δημήτριος Δέμος, Θεόδωρος Αμπατζόγλου
Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος ΠΕΦ, Πρόεδρος ΠΦΣ

Σταύρος Μπελώνης, Μανώλης Κάτσαρης
Πρόεδρος ΟΣΦΕ,  Πρόεδρος ΠΣΦ