Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Όταν τα φαρμακεία δανείζουν… στον ΕΟΠΥΥ

Από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα φάρμακά τους, καθώς οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προχωρούν σε αναστολή επ’ αόριστο της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων. Και όλα αυτά εξαιτίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του μεγαλύτερου, σχεδόν του μοναδικού, οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας, ο οποίος συγκροτήθηκε με πρόχειρο τρόπο, χωρίς σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση.

Οι φαρμακοποιοί, μπορεί να ήταν κάποτε μια επαγγελματική ομάδα με υψηλό ποσοστό κέρδους επί των φαρμάκων, αλλά πια τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα περισσότερα φαρμακεία έχουν πρόβλημα επιβίωσης με μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή τους χρωστά ποσά για φάρμακα που αντιστοιχούν σε αρκετούς μήνες. Σημειωτέον δε ότι τα ποσά αυτά δεν είναι μικρά για το κάθε φαρμακείο. Πρόκειται για ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ.



Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί, και σιγά σιγά όλοι, δεν αντέχουν να καλύψουν με τα δικά τους χρήματα την προμήθεια των φαρμάκων. Η κατάσταση βέβαια επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που οι φαρμακευτικές αποθήκες σε όλη τη χώρα -και στα Γιάννενα πια-, δεν δίνουν φάρμακα επί πιστώσει, αλλά ζητούν να πληρωθούν αμέσως. Με τη θηλιά να σφίγγει γύρω από τον λαιμό των φαρμακοποιών, ο κίνδυνος τα ράφια να μένουν άδεια, ιδίως από ακριβά φάρμακα, είναι υπαρκτός.

Για τους φαρμακοποιούς, το απαραίτητο βήμα που πρέπει να γίνει, είναι να υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα προτείνουν χρηματοδότηση σε ύψος 0,6% του ΑΕΠ και άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Για την επίλυση των προβλημάτων των φαρμακείων, ζητούν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό προς τους φαρμακοποιούς για βελτίωση της ρευστότητας και άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφιστάμενων οφειλών και φυσικά την τακτοποίηση όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Σε ανακοίνωσή του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων ζητάει την κατανόηση των ασφαλισμένων. «Πλέον αδυνατούμε να καλύψουμε τη φαρμακευτική περίθαλψη τους που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη του ασφαλιστικού τους φορέα» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, από 3 Σεπτεμβρίου, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνουν μόνο τα φάρμακα από την τσέπη τους, αλλά και τις ιατρικές εξετάσεις, καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί αναστέλλουν τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.


Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ

Εσείς τι λέτε, έχουμε κάνει υπομονή;
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία δυναμιτίζουν στην ουσία το δημόσιο σύστημα υγείας. Πριν από λίγες ημέρες, ενόψει των αποφάσεων για την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, ο φαρμακοποιός Μανόλης Γκατζιάνης με επιστολή του προς τον «Η.Α.» εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα φαρμακεία δεν αντέχουν άλλο.

«Το θέμα ‘Φαρμακεία-ΕΟΠΠΥ- Οφειλές’ άρχισε να απασχολεί όλα τα μέσα ενημέρωσης, τόσο τα τοπικά όσο και τα πανελλήνιας κυκλοφορίας. Επειδή ακούω πολλά και διάφορα για αυτήν τη φοβερή και τρομερή ‘συντεχνία’ στην οποία ανήκω, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω μερικά στοιχεία.
Μέχρι τις 28 Αυγούστου ο ΕΟΠΥΥ μάς οφείλει το 56% των συνταγών Μαΐου και όλο το ποσό των συνταγών Ιουνίου. Όσον αφορά τα χρέη ταμείων που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, ο ΟΠΑΔ οφείλει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2011. Για να εισπράξουμε δε τα χρήματα από τον ΟΠΑΔ υπογράψαμε ‘κούρεμα’ 3,5%. Το ΤΥΔΚΥ οφείλει τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011. Ο ΟΤΕ χρωστάει δύο μήνες από το 2011 και πέντε μήνες από το 2012. Τέλος η ΔΕΗ οφείλει τον Δεκέμβριο του 2010 (!) καθώς και όλους τους μήνες από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Τα ταμεία αυτά έχουνε ενταχθεί πλέον στον ΕΟΠΥΥ και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα πληρωθούν τα χρωστούμενα. Από την άλλη πλευρά η μέση πίστωση από τους προμηθευτές μας δεν ξεπερνά τις 30 ημέρες. Εμείς δεν μπορούμε να εισπράξουμε χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία αν δεν είμαστε φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι. Θα πληρώνουμε όμως φόρο για όλα αυτά τα εισοδήματα του 2011 που δεν έχουμε εισπράξει ακόμα

Άρα εσείς τι λέτε, έχουμε κάνει υπομονή; Έχουμε δείξει κατανόηση όπως ζήτησε και ο υπουργός Υγείας;

Εγώ προσωπικά, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι μου, την αναστολή δεν τη θέλω. Γνωρίζω ότι για πολλούς ασφαλισμένους είναι αδύνατον να πληρώσουνε τα φάρμακά τους, αλλά για αυτήν την κατάσταση πιστεύω ότι είμαστε οι τελευταίοι που φταίνε.

Άλλωστε, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος στο συγκεκριμένο πρόβλημα: να συνεχίσουμε να εκτελούμε με πίστωση, αλλά τα ράφια μας να είναι άδεια λόγω έλλειψης ρευστότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι με πρόφαση τις καλοκαιρινές διακοπές πολλοί συνάδερφοι μείνανε κλειστοί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι συνήθως. Ο λόγος είναι εύκολα κατανοητός: αδυναμία εκτέλεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ λόγω οικονομικής στενότητας.

Φιλικά
Ενας απλός φαρμακοποιός»


Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ